Čo je to flegmóna? Zistite, čo vyvoláva flegmonózny zápal kože!

Čo je to flegmóna? Zistite, čo vyvoláva flegmonózny zápal kože!

Rôznorodé kožné ochorenia bývajú neraz o to nepríjemnejšie, pretože nepredstavujú len zdravotný problém, ale i kozmetický. Bývajú totiž často, takpovediac, na očiach, záleží na tom, ktorú časť kože, pokrývajúcu v podstate celé naše telo, postihujú. Kvôli tomu môžu mať negatívny vplyv i na sebavedomie jedinca. Na druhú stranu sú však niektoré kožné choroby skutočne vážne a môžu dokonca ohroziť život človeka. Spomenúť môžeme rakovinu, respektíve kožný nádor. Veľmi vážnym ochorením kože a hlbšie uložených tkanív je tiež takzvaná flegmóna. Čo by sme o tomto ochorení mali vedieť?

Čo je flegmóna?

Pojmom flegmóna označujeme zápal mäkkých tkanív, ktorý postihuje veľké plochy kože, priľahlé podkožné tkanivá, dokonca niekedy krvné cievy a lymfatický systém. Ide zvyčajne o agresívne sa šíriacu hnisavú infekciu, ktorá najčastejšie zasahuje práve kožu, no spomenúť môžeme, že existuje i flegmóna vnútorných orgánov. Flegmóna kože predstavuje, na rozdiel od abscesu, neohraničený zápal. Flegmóna sa neobmedzene šíri pozdĺž spojivových tkanív a svalových vlákien, absces je spravidla ohraničená dutina vyplnená hnisom.

Flegmóna sa primárne objavuje na dolných končatinách, niekedy však i na rukách. Toto ochorenie tiež nazývame celulitis alebo celulitída. Tieto pojmy sú v ľudovej reči často využívané pre označenie pomarančovej kože, čiže priehlbiniek na koži, hlavne na zadku a stehnách. V medicíne však odborný pojem celulitída predstavuje označenie pre infekčné ochorenie kože a podkožia prejavujúce sa červenými ložiskami. 

Odporúčame: Preležaniny alebo dekubity: Kto je najviac ohrozený a ako im predísť?

stafylokok

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa flegmóna prejavuje?

Flegmóna kože zvykne mať pomerne skorý nástup a rýchly priebeh. Prejavy sa môžu začať rozvíjať už do pár hodín po prieniku infekcie do tela, maximálne do pár dní. Ako sme spomenuli vyššie, v súvislosti s kožou sa objavuje buď na nohách, alebo na horných končatinách. Typickým kožným prejavom je výrazne začervenanie kože v mieste postihnutia. Postihnutá oblasť tiež býva zvyčajne opuchnutá a na dotyk veľmi citlivá, bolestivá a teplejšia, ako okolité tkanivá. Okrem toho môžu flegmonózny zápal kože sprevádzať i ďalšie príznaky:

  • zvýšenie telesnej teploty až horúčka,
  • zdurenie lymfatických uzlín, 
  • tvorba ložísk s hnisom (v hlbších vrstvách kože),
  • ďalšie všeobecné prejavy súvisiace s infekciou – zimnica, únava, nechutenstvo, potenie, bolesť hlavy. 

Ako sme však už spomenuli, flegmóna sa môže týkať i viacerých vnútorných orgánov. V závislosti od postihnutého orgánu sa líšia i charakteristické prejavy zápalu mäkkých tkanív. Vo všeobecnosti je pre flegmónu vnútorných orgánov typická bolesť a zhoršenie funkcie daného orgánu. Napríklad pri postihnutí niektorej časti tráviaceho traktu sa bežne objavujú okrem horúčky hlavne zažívacie problémy – zvracanie alebo hnačka. Častejšie bývajú postihnuté mandle, čo sa prejaví horúčkou, bolesťou v krku, problémami s hlasom i chrapotom. 

Čo je príčinou infekcie?

Flegmonózny zápal kože, respektíve flegmónu, radíme medzi infekčné ochorenia, čo znamená, že príčinou je prienik určitých patogénnych mikroorganizmov do ľudského tela. Najčastejším pôvodcom ochorenia sú baktérie, a to hlavne streptokoky skupiny A (napríklad Streptococcus pyogenes) alebo stafylokoky (napríklad Staphylococcus aureus), menej často však aj iné mikróby.

Baktérie sa do tela najčastejšie dostanú cez poškodenú kožu – porezanú, poškriabanú, alebo aj poštípanú od hmyzu. K prieniku infekcie a rozvoju flegmóny však môže byť náchylnejšia aj koža postihnutá iným kožným ochorením (napr. impetigo), tiež sa môže neohraničený zápal rozvinúť z dôvodu inej prebiehajúcej infekcie. Vo vyššej miere sú na rozvoj flegmonózneho zápalu kože náchylnejšie osoby so slabou imunitou, napríklad HIV pacienti, pacienti s poruchami imunity či osoby po transplantácii. 

Odporúčame: Závažná alergická reakcia: Ako rozpoznať anafylaktický šok a ako podať prvú pomoc?

liečba flegmóny

Zdroj: Shutterstock®

Ako prebieha liečba flegmóny?

Prejavy flegmóny neradno ignorovať. Niekedy môže zápal prebiehať aj mierne a bez väčšieho povšimnutia, častejšie má však vážny a rýchly priebeh, pričom hrozí vysoké riziko rozvoja viacerých zdravotných komplikácií. V prípade podcenenia liečby môže dôjsť k masívnemu šíreniu zápalu do okolitého tkaniva a postihnutia nervov aj krvných a lymfatických ciev. Vážnymi komplikáciami flegmóny sú sepsa i venózna trombóza. V najzávažnejších prípadoch hrozí, že sa pacient nevyhne amputácii postihnutej končatiny. 

Pri diagnostike lekár vyšetruje pacienta pohľadom a pohmatom, prípadne nariadi ďalšie vyšetrenia, ako je CT alebo magnetická rezonancia. Liečba flegmóny často zahŕňa hospitalizáciu pacienta a intravenózne podávanie antibiotík, ako aj podávanie infúzií pre udržanie vnútorného prostredia. Pri vážnom priebehu zahŕňa liečba i chirurgické ošetrenie. Chirurgický zákrok je zameraný na vypustenie nahromadeného hnisu, prípadne aj na odstránenie nekrotického tkaniva. Prognóza ochorenia závisí hlavne na závažnosti a priebehu infekcie, ako aj na mieste postihnutia. Pri rýchlom zahájení liečby je však u väčšiny pacientov za bežných okolností veľmi dobrá. 

Odporúčame: Syndróm nepokojných nôh – prečo vzniká a čo naň pomáha?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní