Hemangióm na koži – kozmetická vada či vážny zdravotný problém?

Hemangióm na koži – kozmetická vada či vážny zdravotný problém?

Rôznorodé ochorenia sa môžu vyskytnúť prakticky v každom veku človeka. Niektoré sú však typickejšie pre starší vek, iné sa vo väčšine prípadov vyskytujú naopak v detstve či období dospievania. Pre detský vek je charakteristický aj takzvaný hemangióm, ktorý sa často prejavuje hlavne na koži. Viete, o aký zdravotný problém ide? 

Čo je hemangióm a koho postihuje?

Pojmom hemangióm označujeme benígny, respektíve nezhubný nádor krvných ciev. Tento nádor vzniká z endotelu, čo je vrstva buniek vystieľajúca všetky krvné cievy – tepny, žily i vlásočnice. Hemangióm sa tak môže objaviť všade tam, kde sú i krvné cievy, teda prakticky kdekoľvek v tele. Zvyčajne sa vyskytuje na povrchu kože a na slizniciach, niekedy i na vnútorných orgánoch, napríklad na pečeni či na cievach v mozgu.  

Hemangiómy radíme k najčastejšie sa vyskytujúcim nezhubným nádorovým ochoreniam prevažne detského veku, ktoré sa vyskytujú spravidla už krátko po narodení dieťaťa. Niekedy sa však objavujú i v priebehu života jedinca či v starobe. Objaviť sa môžu ako ojedinelý novotvar na koži, no rovnako u niektorých jedincov dochádza k rozvoju takzvanej hemangiomatózy, ktorá je charakteristická výskytom viacerých hemangiómov súčasne. Tieto novotvary pritom možno rozlišovať na základe viacerých kritérií. Delíme ich na nasledujúce tri základné druhy. 

Typy hemangiómov:

  • kapilárny hemangióm – tvorený z jemných ciev, tzv. vlásočníc alebo kapilár, vyskytuje sa najmä na koži, má jasnočervenú farbu a veľkosť pár milimetrov až niekoľko centimetrov, ľudovo sa mu hovorí jahodové znamienko,
  • kavernózny hemangióm – tvorený zo širokých cievnych priestorov, vyskytuje sa na koži, pod kožou aj na vnútorných orgánoch, tieto útvary sú modrasté až červenofialové, prípadne nie sú zvlášť sfarbené,
  • arteriovenózny hemangióm – výskyt na koži alebo slizniciach, objavuje sa spravidla na krátkom úseku ciev, v ktorom sa prívodná artéria (tepna) delí na kapiláry, ktoré sa ďalej spájajú do vén (žíl). 

Odporúčame: Laryngitída u detí i dospelých – ako sa prejavuje a ako ju liečiť?

prejavy hemangiómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa hemangióm prejavuje?

Samotný vzhľad hemangiómov na koži sme načrtli už vyššie. Podľa konkrétneho druhu môžu mať jasnočervené, prípadne modrasté až fialové sfarbenie. Líši sa i tvar týchto novotvarov. Hemangióm môže byť jasne ohraničený s oválnym alebo guľatým tvarom (lokalizovaný hemangióm). Niekedy však môže postihnúť väčšiu časť pokožky, pričom vytvára splývavé väčšie mapy (segmentálny hemangióm). Podľa toho, kedy sa hemangiómy objavujú, rozlišujeme:

  • infantilné hemangiómy – nebývajú zvyčajne viditeľné už pri narodení dieťaťa, rásť začínajú spravidla počas prvých týždňov, prípadne mesiacov,
  • kongenitálne hemangiómy (vrodené) – vznikajú už počas vnútromaternicového vývoja a prítomné tak bývajú už pri narodení (asi 30 % prípadov). 

​Kožné hemangiómy môžu byť prítomné na rôznych častiach tela, najčastejšie ide o hlavu a krk, potom trup a niekedy tiež končatiny. Viditeľná prítomnosť novotvaru na koži býva v mnohých prípadoch jediným prejavom. V závislosti od konkrétneho druhu hemangiómu a jeho umiestnenia však môžu byť prítomné i ďalšie príznaky.

Napríklad hemangiómy vo zvukovode môžu narúšať funkciu sluchu, nezhubné nádory na mihalnici zase zhoršujú videnie. Špecifické príznaky môžu vznikať najmä vtedy, keď väčší novotvar tlačí na okolité tkanivá a štruktúry. Hlbšie uložené hemangiómy sa však často nijako zvlášť neprejavujú a k ich objaveniu môže dôjsť len náhodne pri nejakom vyšetrení. 

Prečo hemangiómy vznikajú?

Vznik hemangiómov nie je úplne objasnený. Predpokladá sa, že k ich vzniku dochádza v dôsledku určitých porúch v procese novotvorby ciev. Okrem toho sa uvažuje hlavne o vplyve genetických faktorov na rozvoj týchto nezhubných nádorov. Rizikovým faktorom je vek, keďže hemangiómy sú typické pre novorodencov a najmenšie deti. Vyskytnúť sa však môžu aj u starších jedincov, spravidla v dôsledku starnutia kože. Reč je o takzvaných senilných angiómoch, čiže stareckých nezhubných nádoroch z ciev. 

Zaujímavosťou je, že hemangiómy sa až 5-krát častejšie vyskytujú u dievčat než u chlapcov. Takisto sa častejšie objavujú na telíčkach predčasne narodených detí a u detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou. Tiež sú typickejšie pre deti rodičiek staršieho veku.

Odporúčame: EKG holter – ako funguje mimoambulantné monitorovanie EKG?

liečba hemangiómu

Zdroj: Shutterstock®

Môžu sa vyskytnúť komplikácie?

Hemangiómy nie sú spravidla radené k vážnym zdravotným problémom. Vo väčšine prípadov, ak sú viditeľné na koži, predstavujú len kozmetický problém. V niektorých menej častých prípadoch sa však môžu spájať s rizikom istých komplikácií. Môže sa napríklad stať, že nezhubný nádor na koži zanechá po ústupe nejaké permanentné zmeny na pokožke, napríklad v podobe jazvy, hypopigmentácie alebo zhrubnutia tkaniva.

Ďalšou komplikáciou je aj krvácanie po poranení nádoru a s tým spojená anémia. Ďalšie komplikácie sa môžu vyvíjať v závislosti od umiestnenia hemangiómu. Ako sme spomenuli vyššie, v prípade jeho zväčšovania môže utláčať okolité štruktúry. S tým sa spája následne rozvoj neurologických problémov, očných abnormalít, ťažkostí s dýchaním a podobne. 

Aké sú možnosti liečby hemangiómov?

Liečba hemangiómu nie je vždy potrebná. Tieto nezhubné nádory majú totiž tendenciu sami sa strácať. V polovici prípadov sa u detí stratia v priebehu prvých piatich rokov a celkovo u 90 % pacientov sa hemangióm dá na ústup do desiateho roku života. Ak teda hemangióm nespôsobuje žiadne ťažkosti, často zostáva len pozorovaný. Ak naopak spôsobuje nejaké zdravotné komplikácie, alebo predstavuje vážny kozmetický problém (napríklad je prítomný na väčšej časti tváre), môže lekár odporučiť viacero možností liečby:

  • kortikosteroidy alebo betablokátory – určené na krátkodobú liečbu, môžu pomôcť zmenšiť nezhubný nádor,
  • odstránenie hemangiómu laserom – laser poškodí tkanivo hemangiómu, koža zostáva neporušená,
  • kryoterapia – liečba zmrazením, ide však o bolestivú metódu s rizikom trvalých jaziev,
  • chirurgické odstránenie nádoru.

Odporúčame: Gynekomastia: Aké sú najčastejšie príčiny zväčšenia prsných žliaz u mužov?

Aktualizovaný článok: 10.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní