Domáci test na helikobaktera: Spravte si ho sami!

Domáci test na helikobaktera: Spravte si ho sami!

Trápia vás zažívacie ťažkosti a neviete prečo? Možno máte v tráviacom trakte baktériu Helicobacter pylori. Pri podozrení na infekciu helikobakterom už nie je potrebné utekať hneď k lekárovi. V lekárni sú dostupné už aj sady na domáce testovanie.

Helikobakter

Helikobakter pylori je baktéria nachádzajúca sa v tráviacom trakte. Infikovaných touto baktériou je už cez polovicu populácie. Šíri sa orálno-orálnou alebo fekálno-orálnou cestou a jedinou prevenciou pred nákazou je dodržiavanie hygieny.

Helikobakter sa usídľuje v sliznici žalúdka a dvanástnika a ako jedna z mála baktérií dokáže vydržať kyslé prostredie žalúdka.

Príznaky

Medzi prvotné príznaky patria zažívacie ťažkosti, pálenie záhy, či zápach z úst. Hlavným príznakom je silná bolesť žalúdka v oblasti tesne pod hrudnou kosťou. Môžete pociťovať bolesť podobnú kŕčom, či pocit ťažoby a rôzne tlaky. Sprievodnými príznakmi sú často aj pálenie záhy a hnačka, či naopak, zápcha.

Viac ako polovica pacientov však pri nákaze helikobakterom nepociťujú žiadne počiatočné ťažkosti. Napriek tomu je dôležité infekciu včas podchytiť a začať liečiť, v opačnom prípade hrozí chronický zápal žalúdka, peptické vredy na žalúdku či dvanástniku a v niektorých prípadoch sa ochorenie môže rozvinúť až do rakoviny žalúdka.

Odporúčame: Helikobakter pylori: Spozoruj prvotné príznaky ochorenia čo najskôr!

dychový test na helikobaktera

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika

Včasnou diagnostikou preto môže pacient predísť rôznym zdravotným komplikáciám a ťažkostiam. Odhalenie prítomnosti helikobaktera je pritom možné zo stolice, z dychu či priamo odobratím vzorky sliznice zo žalúdka.

Domáci test na helikobaktera zo stolice

Priamo v lekárni Priamo v lekárni alebo na internete sa dajú zakúpiť testovacie sady na domáce použitie. Domáci test na helikobaktera potvrdí alebo naopak vyvráti prítomnosť helikobaktera v tele. Odobratá vzorka stolice sa umiestni do skúmavky so špeciálnymi roztokom, ktorá je súčasťou testovacej sady. Na výsledok stačí počkať 10 minút. Na teste sa, podobne ako na tehotenskom teste, objavia dve čiarky, pokiaľ je test pozitívny. Tieto domáce testy na helikobaktera majú vysokú mieru presnosti - až 98%.

Dychový test

Tento test, tzv. ureázový test, sa už vykonáva v ambulancii u lekára. Je potrebné vypiť špeciálny roztok a po pol hodine fúknuť do trubičky diagnostického prístroja. Pacient musí byť pred vykonaním testu nalačno, tj. nesmie jesť, piť ani fajčiť cca dve hodiny pred testovaním. Presnosť tohto testu je tiež vysoká - 98%.

Gastroskopia

Pomocou tohto vyšetrenia sa odoberá vzorka sliznice žalúdka cez gastroskop - prístroj, ktorý pacient prehltne a je zavedený až priamo do žalúdka. Jedná sa o najnepríjemnejšie, no najpresnejšie zdiagnostikovanie prítomnosti helikobaktera v tráviacom trakte.

Zaujme ťa: Čo je helikobakter pylori? Upozorní naň zlé trávenie aj zápcha!

helikobakter liečba

Zdroj: Shutterstock®

Liečba

Pacienti, ktorým bol potvrdený helikobakter, odchádzajú zvyčajne z ambulancie s troj až štvorkombináciou antibiotík a odporúčaniami na úpravu jedálnička. Konvenčná liečba antibiotikami trvá spravidla 7-10 dní, niekedy aj dva týždne.

Keďže sa však čoraz viac ľudí stretáva s rezistenciou helikobaktera na antibiotiká, je na mieste skúsiť aj prírodnú liečbu pomocou výživových doplnkov. Napríklad chioská masticha, ktorá je silným prírodným antibiotikom, dokáže podľa vedeckých štúdií účinne bojovať s helikobakterom. V kombinácii s probiotikami tak dokáže poraziť infekciu a chrániť sliznicu žalúdka. Kúru s chioskou mastichou je potrebné brať dlhodobo, ideálne aspoň dva mesiace, pre dosiahnutie optimálnych výsledkov.

Kontrola stavu domácim testom

Po ukončení liečby je vhodné si spraviť ešte raz test na prítomnosť helikobaktera, aby ste si boli istí, že bola liečba úspešná. Tento test si už môžete spraviť z pohodlia domova pomocou domáceho testu na helikobaktera. Je taktiež vhodné pretestovať všetkých členov domácnosti, nakoľko infikovaný človek je prenášačom helikobaktera počas celého obdobia liečby. Test na helikobakter si urobte až 4-6 týždňov po dobratí liečby. Ak by ste si ho robili skôr, je možné, že by vám vyšiel pozitívny, aj keď liečba bola úspešná.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní