Herpes v tehotenstve – môže predstavovať zdravotné riziko pre plod?

Herpes v tehotenstve – môže predstavovať zdravotné riziko pre plod?

Patríte k tým šťastlivcom, ktorí nepoznajú herpes na pere alebo ich tento problém potrápil len raz či párkrát v živote? Alebo naopak k tým, ktorým strpčuje život pravidelne, pokojne aj dva či tri razy ročne? Herpes predstavuje ľahko prenosné infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktoré je v populácii značne rozšírené. Vo väčšine prípadov nejde o závažný zdravotný problém, herpetická infekcia sa obvykle prelieči počas pár dní až jedného týždňa.

Nie je ničím výnimočným, ak sa herpes objaví v tehotenstve. K výskytu oparu u tehotnej ženy môžu prispievať viaceré rizikové faktory. Ako prebieha liečba infekcie v tehotenstve? Môže predstavovať pre dieťa zdravotné riziko?

Čo je príčinou herpesu na perách?

Ako sme spomenuli v úvode, herpes je ochorenie vírusového pôvodu. Pôvodcom sú takzvané herpetické vírusy z čeľade Herpesviridae. Známych je 8 druhov základných herpetických vírusov, pričom herpes na perách má na vine predovšetkým Herpes simplex vírus typu 1 (HHV-1). Tento vírus spôsobuje opary prevažne na hornej polovici tela, na dolnej časti (napr. na genitáliách) len zriedkavo. Okrem pier môže postihnúť napríklad aj nosnú sliznicu alebo oko (očný herpes).

Možno vás to prekvapí, no nositeľom vírusu HSV-1 je až okolo 80 % populácie (veľká časť sa nakazí v detstve). Nie u každého sa však herpes objavuje opakovane. Je dôležité spomenúť, že typickou vlastnosťou herpetických vírusov je ich dlhodobé pretrvávanie v organizme v takzvanom latentnom stave (nevyvolávajú príznaky ochorenia). Ak raz infikujú organizmus, zostávajú v niektorých tkanivách (napr. v nervových uzlinách) už navždy, pričom za určitých okolností sa môžu opätovne aktivovať a znovu spôsobiť ochorenie. 

Odporúčame: ​Rakovina hrdla – aké časti môžu byť postihnuté a aké sú príznaky?

Ako rozpoznať herpes na pere?

Herpes na pere je veľmi ľahko rozpoznateľný. Tí, ktorí s ním majú skúsenosti, vždy vedia, že, takpovediac, prichádza. V mieste výsevu sa totiž najskôr objavuje pocit akéhosi pálenia a mravčenia, typickým príznakom je svrbenie pery. Ďalšie príznaky nastupujú veľmi rýchlo. Miesto začne opúchať a objaví sa jeden alebo viacero pľuzgierikov.

Tie sú naplnené tekutinou, ktorá obsahuje obrovské množstvo vírusových častíc. Je vysoko infekčná a priamy kontakt s ňou je jednou z ciest prenosu nákazy. Tá sa môže šíriť aj prostredníctvom slín pri bozkávaní alebo nepriamo, napríklad pri pití z fľašky alebo pohára po osobe s aktívnou fázou herpesu.

Pľuzgiere sa za pár dní menia na chrasty. Niekedy praskajú a postupne sa vysušujú. Po odpadnutí sa pery dostávajú do normálneho stavu. Ochorenie však nemusí prechádzať všetkými spomenutými fázami. Pri skorom začatí liečby nemusí vôbec dôjsť k rozvoju pľuzgiera, prípadne vznikne len malý, ktorý sa postupne vstrebe aj bez vzniku chrasty. 

Prečo prepukne herpes práve v tehotenstve?

U tehotných žien sa môže herpes objaviť prvýkrát (primoinfekcia) alebo môže dôjsť k opätovnej aktivácii vírusu. U žien, ktoré majú skúsenosť s opakovanými herpesmi na perách, môže dôjsť k opakovanej infekcii z viacerých dôvodov. Vo všeobecnosti sa vírus znovu aktivuje najmä pri fyzickom alebo psychickom preťažení organizmu, ale aj vplyvom iných vnútorných, ako aj vonkajších činiteľov.

V tehotenstve sa opakovaná infekcia môže objaviť napríklad z dôvodu:

  • kolísania hladín hormónov (hormonálne zmeny môžu ovplyvňovať napríklad funkcie slizníc),

  • väčšej fyzickej záťaže,
  • stresu, úzkosti, psychického napätia (v tehotenstve má nejedna žena obavy a je vystavená viacerým stresovým situáciám),
  • poklesu imunity,
  • horúčky / ochorenia,
  • pôsobenia slnečného žiarenia (najmä pri spálení pokožky slnkom).

Liečba herpesu na perách v tehotenstve

Herpes na perách sa za normálnych okolností prelieči aj sám bez aplikovania nejakej špecifickej liečby, a to priemerne za 7 až 10 dní. Avšak, vhodná a včas nasadená liečba dokáže ústup oparu výrazne urýchliť. Liečba oparu v tehotenstve sa zásadne nelíši od liečby oparu v inom prípade, avšak, potrebné je zvoliť vhodné liečivá určené aj pre tehotné ženy. Obvykle sa používa účinná látka acyklovir, čo je antivirotikum.

Siahnuť možno po voľnopredajných mastiach, géloch a roztokoch s touto antivírusovou účinnou látkou a inými podpornými hojivými zložkami. Samozrejme, výber je potrebné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Za normálnych okolností lokálne podané antivirotikum postačuje. V závažných prípadoch, najmä pri extrémnom výseve a zlom hojení, môže lekár predpísať aj perorálne podávané antivirotiká. 

V rámci liečby oparu na perách je potrebné myslieť aj na režimové opatrenia:

  • dodržiavajte striktnú hygienu rúk pred a po manipulácii s oparom,

  • očí sa chytajte podľa potreby len s dôkladne očistenými rukami (prevencia prenosu infekcie do oka),
  • používajte vlastný uterák aj riady (prevencia prenosu infekcie na iné osoby),
  • vyhnite sa bozkávaniu,
  • minimalizujte stres,
  • oddychujte,
  • podporte obranyschopnosť vitamínom C a zinkom,
  • podporte zdravie kože a slizníc vitamínmi skupiny B.

Odporúčame: Časté krvácanie z nosa – môžu za problémom stáť vážnejšie príčiny?

Genitálny herpes v tehotenstve

Zabúdať nemožno na to, že poznáme nielen herpes na perách či iných častiach tváre, ale aj genitálny herpes. Ten radíme medzi najčastejšie sexuálne prenosné choroby. Jeho pôvodcom je hlavne Herpes simplex vírus typu 2 (HSV-2). Tento vírus sa prenáša pri rôznych formách pohlavného styku, ako aj skrz kontaminované ruky a predmety. Nositeľom tohto vírusu je asi 20 % sexuálne aktívnych jedincov. 

U tehotnej ženy sa môže objaviť primárna infekcia, teda z dôvodu nákazy pri pohlavnom styku počas gravidity, alebo môže dôjsť k opätovnej aktivácii a opakovanému výskytu genitálneho herpesu (podobne ako v prípade herpesu na perách). Aj na opakovanom rozvoji oparu v intímnej oblasti sa môžu podieľať podobné činitele, ako oslabenie imunity, nadmerný stres, hormonálna nerovnováha, horúčka, fyzická záťaž, prípadne aj podráždenie genitálií.

Príznaky genitálneho herpesu u žien sú nasledovné:

  • začervenanie a svrbenie intímnych partií,

  • početný výsev pľuzgierov alebo vriedkov na genitáliách (najmä okolo pyskov ohanbia, prípadne na konečníku) – bývajú naplnené tekutinou a často bolestivé,
  • zdurenie lymfatických uzlín v slabinách,
  • zvýšenie telesnej teploty,
  • zvýšený vaginálny výtok,
  • pocity brnenia v intímnych partiách,
  • prípadne aj bolesť pri močení.

I v prípade genitálneho herpesu sa využívajú antivirotiká vo forme mastí, gélov, roztokov alebo tabliet. Vhodné prípravky vždy konzultujte s lekárom. V prípade bolestivých stavov môže lekár odporučiť vhodné analgetiká. V čase liečby genitálneho oparu je nevyhnutná sexuálna zdržanlivosť v rámci prevencie ďalšieho šírenia ochorenia. 

Môže herpes ohrozovať plod?

Väčšina herpetických infekcií vírusmi HSV-1 a HSV-2 nie je závažná. Avšak, môžu predstavovať riziko pre vyvíjajúci sa plod? Závisí to v prvom rade od toho, či ide u tehotnej ženy o primoinfekciu, a teda sa nakazila v čase gravidity, alebo je herpes spôsobený len opätovnou aktiváciou. V prípade, že žena mala v minulosti herpesy, a teda sa vírus v jej tele už nachádzal, organizmus si spravidla vytvoril dostatok protilátok, ktoré dokážu plod ochrániť. Primoinfekcia v tehotenstve predstavuje závažnejší problém, pretože sa môže spájať so zdravotnými rizikami.

Opakovaný opar na pere v tehotenstve sa zvyčajne nespája so žiadnymi rizikami. Ak ide o primárnu infekciu, v tele ženy ešte nie je dostatok protilátok, čo môže predstavovať problém hlavne v prvom trimestri tehotenstva, kedy je plod veľmi citlivý na rôzne negatívne vnútorné aj vonkajšie činitele. V zriedkavých prípadoch môže dôjsť k poškodeniu plodu alebo potratu. 

Čo sa genitálneho herpesu týka, ten môže predstavovať problém aj v prípade, ak ide len o opakovaný výskyt. Ak totiž dôjde k rozvoju herpesu v treťom trimestri, existuje riziko prenosu infekcie na dieťa počas pôrodu. V prípade aktívneho herpesu na genitáliách je vysoké riziko nákazy dieťaťa pri prechode pôrodnými cestami.

U novorodenca môže dôjsť k vzniku neonatálneho herpesu. Ide o závažný stav, ktorý môže ohrozovať život dieťaťa. Vírus napáda nervový systém dieťaťa, postihuje pokožku, oči, ústa a môže spôsobiť problémy so zrážaním krvi, pečeňou alebo pľúcami. Z tohto dôvodu sa u žien s herpetickými pľuzgiermi na intímnych partách často pristupuje k cisárskemu rezu. 

Odporúčame: ​Ako prebieha gastroskopia? Odhoďte obavy, no pripravte sa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní