Hojenie rán – ako by malo prebiehať a pri ktorých varovných príznakov spozornieť?

Hojenie rán – ako by malo prebiehať a pri ktorých varovných príznakov spozornieť?

Asi väčšina z nás má z času na čas tú česť s nejakou ranou na koži. Odreniny, škrabance, rezné rany, popáleniny či pľuzgiere môžu vzniknúť pri troche nepozornosti prakticky pri akejkoľvek činnosti, či už v kuchyni pri varení, práci alebo športe. Ďalšiu skupinu rán tvoria aj pooperačné rany, bez ktorých sa nezaobídu mnohé druhy chirurgických zákrokov.

Naše telo však má skvelú schopnosť, a tou je hojenie rany. Pri tomto procese dochádza k nahradeniu mŕtveho tkaniva živým, pričom dochádza k náhrade buniek aj poškodenej extracelulárnej matrix. Na proces hojenia rany má vplyv obrovské množstvo faktorov, vrátane toho, ako ranu ošetríme a ako sa o ňu postaráme. 

Samozrejme, platí, že pri rozsiahlych a závažných ranách je nevyhnutné najskôr ošetrenie lekárom. Pri menších ranách je možné i výhradne domáce ošetrenie. Ako prebieha hojenie rán? Ktoré príznaky môžu naznačovať, že sa rana nehojí dobre? 

Ako prebieha hojenie rán?

Rana na koži je následkom poškodenia tkaniva alebo prerušenia anatomickej kontinuity tkaniva. K takémuto poškodeniu môže dôjsť pri mechanickom, teplotnom alebo aj chemickom pôsobení na tkanivo. Ak dôjde k vytvoreniu rany na koži, prakticky okamžite sa začína proces hojenia rany, ktorého cieľom je uzatvorenie rany a vytvorenie jazvy.

Tento proces môže v závislosti od veľkosti rany a mnohých ďalších faktorov trvať niekoľko dní až pár mesiacov. Hojenie rany pritom prebieha vždy v 3 základných fázach, ktoré na seba nadväzujú. Sú to:

  1. zápalová fáza – nazývaná aj čistiaca alebo exsudatívna, dochádza k zastaveniu krvácania a vyčisteniu rany, rozvíja sa zápal, pričom zápalové bunky pomáhajú pohltiť cudzie častice,
  2. granulačná fáza – nazývaná aj proliferačná, tvoria sa nové krvné cievy a granulačné tkanivo, dochádza k postupnému uzatváraniu rany,
  3. epitelizačná fáza – na povrchu rany prebieha epitelizácia, rana sa uzatvorí. 

Odporúčame: Mak siaty - aké sú jeho účinky a prečo je dobré si ho dopriať pravidelne?

Ako ošetriť rany a zabezpečiť ich správne hojenie?

Hoci postup pri ošetrovaní rôznych rán sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu, veľkosti či umiestnenia poranenia, spravidla sa odporúča pridržiavať niekoľkých základných krokov. Takýto postup zabezpečí správne ošetrenie rany, podporí dobré hojenie a zníži riziko neskorších komplikácií (napr. vznik keloidnej jazvy). Vo všeobecnosti sa pri starostlivosti o ranu odporúča postupovať nasledovne:

  1. Zástava krvácania – ak rana krváca, pritlačte na ňu sterilný obväz alebo čistú látku, okraje sa snažte tlačiť k sebe. Ak rana nie je veľká a hlboká, krvácanie by sa malo za pár chvíľ zastaviť. Pri väčšej rane na končatine sa tiež odporúča zdvihnúť ju nad úroveň srdca. V prípade závažných rán, pri ktorých sa nedarí krvácanie zastaviť, je nevyhnutné vyhľadať lekára.
  2. Vyčistenie rany – ranu je vhodné opláchnuť pod studenou tečúcou vodou. Opatrne odstráňte prípadné hrubé nečistoty, ako piesok, kamienky, sklo. Pomôcť si môžete napríklad čistou pinzetou.  
  3. Dezinfekcia rany – pri porušení celistvosti kože prakticky vždy existuje riziko rozvoja infekcie, preto sa odporúča ranu (napr. odreninu, reznú ranu) ošetriť vhodným dezinfekčným prípravkom z lekárne. Praktické sú napríklad prípravky vo forme spreju. 
  4. Nanesenie ošetrujúceho prípravku – dnes sa odporúča vlhké / mokré hojenie rán, pretože vlhké prostredie podporuje delenie a pohyb buniek v rane, udržiava stálu teplotu v poškodenom mieste a znižuje riziko vzniku chrást a jaziev. Na mokré hojenie rán sa využívajú napríklad hydrogélové náplasti a krytia na rany, ako aj hydrogély vo forme gélu. 

Následne je nevyhnutné ranu pravidelne kontrolovať, v prvých dňoch ideálne každodenne a ošetrovať vybraným prípravkom podľa nariadení v príbalovom letáčiku. V prípade pooperačných rán neváhajte postupovať pri starostlivosti o poranenia presne podľa nariadení lekára. I v tomto prípade je základom udržovanie rany v čistote a ošetrovanie vhodným prípravkom. 

Čo sa týka ošetrenia menších popálenín, najskôr sa odporúča opatrné odstránenie prípadného oblečenia, bižutérie a podobne. Následne je nevyhnutné popáleninu schladiť pod studenou tečúcou vodou až do zmiernenia bolesti. Potom možno ranu ošetriť prípravkom na to určeným – krémom, gélom, sprejom, hydrogélovou náplasťou. Ošetrenie väčších popálenín patrí vždy do rúk lekára. 

Ďalšie tipy na podporu správneho hojenia rán:

  • vyskúšajte bylinky – tradičná medicína odporúča nechtík, harmanček, kostihoj, čiernohlávok, rebríček, odvary možno použiť na prečistenie rán, rovnako možno bylinky použiť formou mastí, 
  • chráňte ranu pred slnečným žiarením – vystavovanie rán UV žiareniu pred ich úplným zahojením môže zvýšiť riziko hyperpigmentácií, resp. tmavých stôp na pokožke,
  • chráňte hojacu sa ranu pred mechanickým poškodením – dávajte pozor, aby na ňu nebol vyvíjaný nadmerný tlak alebo trenie, vzniknuté chrasty nestrhávajte, pľuzgiere zase neprepichujte,
  • hojenie rán podporte aj zvnútra – odporúča sa zvýšený príjem vitamínu C, zinku, kolagénu, bielkovín,
  • hydratujte telo – dostatočný príjem tekutín má priaznivý vplyv na pokožku, na jej regeneračné procesy a schopnosť obnovy.

Odporúčame: Riboflavín alebo vitamín B2 – pri ktorých zdravotných problémoch zvýšiť jeho príjem?

Ako zistím, že sa rana hojí dobre?

Ak sa rana hojí správne a bez komplikácií, možno pozorovať spravidla tieto príznaky:

  • bolesť v okolí rany sa zlepšuje (alebo sa v prvých dňoch aspoň nezhoršuje),

  • rana nijak nezapácha,
  • okolie rany vyzerá po pár dňoch pokojne – začervenanie postupne ustupuje,
  • prípadný opuch v okolí rany sa zmenšuje,
  • po pár dňoch sa postupne vytvára v mieste rany menej tekutiny,
  • pri hojení rany sa nedostavila zvýšená telesná teplota. 

Čo môže zhoršiť proces hojenia rany?

Vplyv na hojenie rán má mnoho rôznorodých vonkajších a vnútorných faktorov. Samozrejme, v prvom rade závisí od veľkosti, druhu či umiestnenia poranenia. Rolu môže ďalej zohrávať vek – u starších jedincov je bežné pomalšie hojenie rán. Vplyv má taktiež životný štýl – spôsob výživy, úroveň spánku, zlozvyky (fajčenie, alkohol). Proces hojenia rany nemálo súvisí aj s celkovým zdravotným stavom pacienta. Hojenie rany môže komplikovať zhoršená imunita i viaceré ochorenia.

Napríklad u pacientov s cukrovkou, aterosklerózou či nádorovými ochoreniami môže byť taktiež proces hojenia rany spomalený. Negatívny vplyv môže mať v tomto smere aj užívanie niektorých liekov, zlý psychický stav jedinca a, samozrejme, pridružená infekcia v rane. 

Pri týchto varovných príznakoch neodkladajte návštevu lekára:

  • rana začína hnilobne zapáchať,
  • zvyšuje sa bolestivosť rany,
  • koža v okolí rany je veľmi teplá,
  • v rane sa začína tvoriť viac tekutiny, sekrét už nie je priehľadný, ale výrazne žltý, zelený, hnisavý alebo hnedý,
  • začervenanie okolo rany sa šíri do okolia,
  • rana sa po pár dňoch zväčšuje alebo rozostupuje,
  • v mieste rany sa tvorí čierny povlak (nekróza),
  • dostavia sa závažnejšie prejavy infekcie – výtok, začervenanie, zápach, zvýšená telesná teplota až horúčka únava,
  • dostaví sa zvracanie, silné potenie, zmätenosť,
  • v prípade väčších a zle sa hojacich rán, rán pri cukrovke alebo chronických cievnych ochoreniach.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní