Starostlivosť o tetovanie - na čo všetko si treba dať pozor?

Starostlivosť o tetovanie - na čo všetko si treba dať pozor?
  • 12.05.2023
  • Lenka Biba Slovak

Tetovanie je viac ako len umelecké dielo a spôsob, ako presadiť svoj osobný štýl. Je to tiež aj zásah do ľudského organizmu, pretože umelec – tatér používa ihlu na vloženie atramentu pod vašu pokožku.

Kedykoľvek totiž „otvoríte" kožu, zostanete zraniteľní voči zjazveniu a infekciám. Starostlivosť o tetovanie môže zabrániť týmto komplikáciám a zabezpečiť, aby sa tetovanie správne zahojilo. Preto vy aj váš tatér zohrávate v tomto procese rovnako dôležitú úlohu.

Správna následná starostlivosť o tetovanie môže znížiť riziko zjazvenia alebo infekcie. Zistite spolu s nami, ako dlho nechať svoje tetovanie zakryté a osvojte si spôsoby, ako zabrániť vyblednutiu alebo vyschnutiu. Vieme aj, prečo by ste mali svoje nové tetovanie neustále natierať dobrým krémom.

Starostlivosť o tetovanie

Následná starostlivosť začína hneď po dokončení tetovania. Tatér by mal na tetovanie naniesť tenkú vrstvu antibiotickej masti a potom miesto zakryť obväzom alebo igelitom.

  • Tento povlak zabraňuje baktériám dostať sa do pokožky.
  • Tiež chráni tetovanie pred odieraním o oblečenie a pred podráždením.
  • Udržujte obväz tak dlho, ako vám váš tatér odporúča, čo môže byť len niekoľko hodín.
  • Pomôže to absorbovať akúkoľvek tekutinu alebo prebytočný atrament, ktorý uniká z tetovania.

Odporúčame: Detox, diéta a zlozvyky? Zabudnite na extrémy

Tetovanie jemne umyte

Po niekoľkých hodinách môžete obväz či obklad z tetovania odstrániť. A čo ďalej?

  • Najprv si umyte ruky vodou a mydlom.
  • Potom tetovanie jemne umyte teplou vodou a mydlom bez vône.
  • Pokožku osušte mäkkou handričkou.
  • Naneste na tetovanie malé množstvo hydratačného krému bez vône a alkoholu.
  • Tetovanie už viac nezakrývajte, aby vaša pokožka mohla dýchať.

Starostlivosť o tetovanie - čo áno a čo nie?

Kým sa vaše tetovanie hojí, mali by ste nosiť ochranný odev proti slnku cez tetovanie vždy, keď idete von. Ak je tetovanie vystavené slnku, naneste naň opaľovací krém.

Kým sa tetovanie úplne nezahojí, neškriabte si ho a ani cez neho nenoste tesné oblečenie. Vyhýbajte sa bazénom, saunám a pred napustenou vaňou uprednostnite iba rýchlu sprchu.

Tetovanie a jeho hojenie deň za dňom

1. deň po tetovaní

Z tetovacieho štúdia prídete domov s obväzom alebo igelitom cez tetovanie. Po niekoľkých hodinách ho môžete odstrániť. Mali by ste požiadať svojho tatéra o podrobnosti o tom, ako dlho čakať. Odporúčania sa budú líšiť a môžu závisieť od typu a veľkosti vášho tetovania.

Niektorí tatéri odporúčajú, aby ste si tetovanie nechali zakryté iba 1 alebo 2 hodiny. Keď sa kryt zloží, pravdepodobne si všimnete, že z tetovania vyteká tekutina. Toto je krv, plazma (čistá časť krvi) a nejaký atrament navyše.

Vaša pokožka bude tiež červená a trošku ubolená, pričom na dotyk môže byť aj mierne teplá. S čistými rukami umyte tetovanie teplou vodou a mydlom bez vône. Naneste hydratačný krém bez vône a alkoholu. Tetovanie už nechajte odokryté, aby sa koža pod ním mohla zahojiť.

2. - 3. deň po tetovaní

Teraz bude mať vaše tetovanie matnejšie. To sa deje, keď sa vaša pokožka zotavuje z tetovania. Začnú sa vytvárať chrasty. Umyte si tetovanie raz alebo dvakrát denne a naneste hydratačný krém bez vône a alkoholu. Pri umývaní si môžete všimnúť, že do drezu steká nejaký atrament. Toto je len prebytočný atrament, ktorý sa dostane von cez vašu pokožku.

4. - 6. deň po tetovaní

Začervenanie by malo začať blednúť. Pravdepodobne si všimnete nejaké ľahké chrasty na tetovaní. Chrasty by nemali byť také hrubé ako chrasty, ktoré vám vzniknú, keď sa porežete, ale budú vystúpené.

Chrasty neodstraňujte – môže to spôsobiť zjazvenie. Umývajte si tetovanie raz alebo dvakrát denne a naneste naň hydratačný krém bez vône a alkoholu.

6. až 14. deň po tetovaní

Chrasty stvrdli a začnú sa odlupovať. Neškriabte si ich ani sa ich nesnažte stiahnuť – nechajte ich prirodzene vypadnúť. V opačnom prípade by ste mohli vytiahnuť atrament a zanechať jazvy. V tomto bode môže vaša pokožka veľmi svrbieť. Niekoľkokrát denne tetovanie jemne natierajte hydratačným krémom bez vône a alkoholu, aby ste zmiernili svrbenie.

15. až 30. deň po tetovaní

V tejto poslednej fáze hojenia by chrasty mali už úplne zmiznúť. Stále však môžete vidieť nejakú odumretú kožu, ale nakoniec by sa mala tiež vyčistiť. Tetovaná oblasť môže stále vyzerať suchá a matná.

Pokračujte preto v natieraní, kým pokožka nebude opäť hydratovaná. Do druhého alebo tretieho týždňa by sa vonkajšie vrstvy kože mali zahojiť. Úplné zahojenie spodných vrstiev môže trvať 3 až 4 mesiace.

Neprehliadnite: Suchá pokožka hlavy - ako sa prejavuje a čo všetko spôsobuje?

Možné vedľajšie účinky a komplikácie tetovania

Prvých pár dní po tetovaní môže byť vaša pokožka červená, svrbieť a bolieť vás. Môžete si taktiež všimnúť, že z pokožky uniká prebytočný atrament spolu s krvou a tekutinou - toto je úplne normálne. Ak ale začnete pociťovať príznaky niektorej z nasledujúcich komplikácií, navštívte svojho lekára.

Infekcia po tetovaní

Tetovanie, o ktoré nie je riadne postarané, sa môže nakaziť. Infikovaná koža bude červená, teplá a bolestivá, a môže taktiež aj vytekať hnis. Ak boli zariadenia alebo atrament, ktorý váš tatér použil, kontaminované, mohli by ste dostať krvnú infekciu, ako je hepatitída B, hepatitída C, tetanus alebo HIV

Alergická reakcia po tetovaní

Ak ste citliví na atrament, ktorý váš tatér použil, môže sa u vás objaviť červená, svrbivá kožná reakcia. Červené farbivá s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobujú alergickú reakciu. Výskumy ukazujú aj to, že červené farbivá spolu s modrými a čiernymi farbivami tiež s väčšou pravdepodobnosťou spôsobujú nealergické kožné reakcie, ako je fotosenzitivita.

Zjazvenie po tetovaní

Poškodenie ihlou alebo škrabaním na tetovanie môže spôsobiť, že vaše telo vytvorí zjazvené tkanivo. Jazvy v tomto prípade môžu byť trvalé.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní