Inkontinencia netrápi len ženy: Kde nájdete pomoc?

Inkontinencia netrápi len ženy: Kde nájdete pomoc?

14. septembra bol Svetový deň inkontinencie, ktorý má každoročne pripomínať problém, o ktorom sa ešte stále hovorí celkom málo. Ľudia trpiaci inkontinenciou svoje zdravotné znevýhodnenie často taja a pre pocity diskomofrtu majú tendenciu vyhýbať sa spoločnosti. Podľa oficiálnych údajov sa ľudia s inkontinenciou trápia v priemere až 7 rokov kým vyhľadajú pomoc. Zvyšovať povedomie o tomto probléme je teda určite namieste. Zistite, čomu sa vyvarovať a naopak, čo vám pri riešení inkontinencie môže pomôcť.

inkontinencia moču

Zdroj: Shutterstock®

Inkontinencia nie je iba problémom žien

Nekontrolovaný únik moču nie je zďaleka iba problémom žien. Je síce pravdou, že najmä medzi mladšími ročníkmi prevažujú práve ženy, no u seniorov nad 70 rokov je zastúpenie pohlaví už celkom vyrovnané. Čísla sú celkom jednoznačné, inkontinencia trápi celosvetovo vyše 420 miliónov ľudí, z ktorých je 12,4 % žien a vyše 5 % mužov.

Rizikovým faktorom pri inkontinencii nie je iba vek a ochabovanie svalstva. Veľmi častou je tzv. tehotenská inkontinencia, ktorá vzniká v dôsledku hormonálnych zmien tehotných žien a zvýšenému tlaku na panvové svaly. Môže byť však aj dôsledkom stresu či nepravidelného vyprázdňovania sa.

Neprehliadni: Ženská inkontinencia trápi staré aj mladé. Čo o nej musíte vedieť?

Inkontinečné naťahovacie nohavičky pre ženy pri strednom stupni inkontinencie

Zdroj: etabletka.sk

Ako tento problém riešiť?

Univerzálny recept na inkontinenciu neexistuje. Vždy je potrebné pátrať po jej príčine a pracovať na jej odstránení. Veľmi nápomocné môže byť precvičovanie panvového dna, ktoré vám pomôžu posilniť svaly v tejto oblasti. U mužov sa inkontinencia veľmi často prejavuje práve popri problémoch s prostatou. Pri problémoch s inkontinenciou pomáha tiež úprava životosprávy, vyhýbať by ste sa mali nadmernej konzumácii alkoholu, sýtených nápojov a korenistých jedál.

Inkontinenciu sa oplatí riešiť už v začiatkoch, vyskúšať môžete rôzne výživové doplnky, ktoré v spojitosti s vyššie uvedeným cvičením vhodne podporia vaše snaženie. Nezabudnite tiež na bylinkové čaje, zvlášť vhodná je žihľava, púpava alebo praslička. Nezabudnite, že riešenie inkontinencie je behom na dlhú trať a tak sa nenechajte odradiť tým, ak výživové doplnky nezlepšia váš stav hneď.

Zdroj: etabletka.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní