Ženská inkontinencia trápi staré aj mladé. Čo o nej musíte vedieť?

Ženská inkontinencia trápi staré aj mladé. Čo o nej musíte vedieť?

Inkontinencia, ktorú môžeme charakterizovať ako nechcený únik moču, sa škatuľkuje ako choroba starých ľudí a choroba žien. Je to však len mýtus, pretože postihuje aj oveľa mladšie ročníky a tiež obe pohlavia. 

Pravdou však je, že ženy postihuje nedobrovoľný únik moču oveľa častejšie ako mužov. Čo by o inkontinencii mala vedieť každá žena, bez ohľadu na svoj vek?

Inkontinencia trápi viac žien než mužov

Štatistiky hovoria, že s inkontinenciou sa niekedy vo svojom živote stretne takmer polovica žien. Vznik inkontinencie u mladších žien sa väčšinou pripisuje tehotenstvu či pôrodu, väčšinou však postihuje ženy v zrelšom veku, ktoré už majú menopauzu za sebou. Diagnóza inokontinencia však nie je koniec sveta, ako si mnohé ženy možno myslia.

Strata kontroly nad močovým mechúrom sa totiž dá účinne liečiť, čím sa môže zmierniť alebo dokonca úplne odstrániť. Podľa odborníkov je však najskôr kľúčové identifikovať druh inkontinencie, ktorý vás trápi.

Inšpiruj sa: Kedy ísť k lekárovi? Pri týchto ťažkostiach návštevu neodkladajte!

urgentná inkontinencia

Zdroj: Shutterstock®

Existujú tri typy inkontinencie

Existujú tri základné druhy inkontinencie, a to stresová, urgentná a kombinovaná.

1. Stresová inkontinencia

Stresovú inkontinenciu vyvoláva prudký pohyb, akým je napríklad kýchnutie či smiech, ktoré spôsobia to, že vyťahané väzy v panvovej oblasti nedokážu moč udržať vo vnútri a unikne von. Častým dôvodom vzniku stresovej inkontinencie je tehotenstvo (zažívajú ju 4 z 10 tehotných žien), pôrod alebo prekonaná menopauza.

2. Urgentná inkontinencia

Urgentná inkontinencia ide ruka v ruke s diagnózou hyperaktívneho močového mechúra. Prejavuje sa ako neustále nutkanie na močenie, a to i vtedy, keď máte prázdny močový mechúr. Výsledkom je to, že frekventovane beháte na toaletu, no nevychádza z vás žiadny moč alebo len jeho minimálne množstvo. Tento druh inkontinencie u žien vzniká najčastejšie po menopauze, kedy hladina estrogénu v krvi klesá.

3. kombinovaná inkontinencia

Asi tretina žien s inkontinenciou trpí na kombinovaný druh. Asi je jasné, o čo ide. V tomto prípade ženy trpia na stresovú a časom aj na urgentnú inkontinenciu pre zmenu v štruktúre vaginálnych tkanív.

inkontinencia po pôrode

Zdroj: Shutterstock®

Inkontinencia niekedy zmizne sama

Ak sa vám inkontinencia objavila počas tehotenstva často sa stáva, že kým pominie šestonedelie odíde aj únik moču. Na inkontinenciu vo všeobecnosti pomáhajú cviky na posilnenie panvového dna, známe aj ako Kegelove cviky ktoré sa dajú praktizovať aj v pohodlí domova. Ak vás však stresová, urgentná či kombinovaná inkontinencia trápi dlhodobo, je vhodné zájsť za odborníkom.

Dá sa totiž liečiť, a preto je kľúčová vhodná diagnóza a nastavenie primeranej liečby. V hre sú napríklad lieky, ale aj ambulantný laserový zákrok. Nezabúdajme ani na množstvo pomôcok dostupných na trhu, ako sú plienky alebo špeciálne vložky, ktoré zabránia úniku moču na verejnosti a tým aj nepríjemnej a trápnej situácii. 

Odporúčame: Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní