Je fľaša vody vaša najlepšia kamarátka? Pozor na aquaholizmus

Je fľaša vody vaša najlepšia kamarátka? Pozor na aquaholizmus
  • 20.08.2022
  • Zuzana Andrášová

Aktuálne horúce dni priam vyzývajú piť značné množstvo vody. Pravidelný pitný režim by nemal byť súčasťou len letných dní, ale aj každého dňa počas celého roka.

Koľko je však potrebné vypiť vody, aby naše telo malo dostatok a zároveň, aby sme to neprehnali? Ako si dať pozor, aby sa z nás nestáli ľudia závislí na vode? Už ste počuli o aquaholikoch?

Pozri aj: Mnohé životy zasiahla depresia. Sú však antidepresíva nápomocné?

Koľko vody denne vypiť?

Určite vám v hlave rezonuje číslo jeden a pol až dva litre. To je množstvo vody, ktoré sa bežne odporúča vypiť počas dňa. Podľa odporúčaní Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý zohľadňoval mierne európske podnebie a mierny stupeň fyzickej záťaže, by mal dospelý muž denne prijať asi 2,5 litra tekutín. Žena asi 2 litre. Nemali by sme zabúdať aj na to, že asi 20 percent potrebnej vody prijmeme zo stravy.

Odborníci však varujú, že pre organizmus nie je vhodné vypiť naraz veľké množstvo vody, preto by sme mali piť pravidelne v menších množstvách. Najlepšie je vypiť zopár glgov každú pol až trištvrte hodinu.

Kedy je vhodné vypiť viac vody, ako je odporúčané? Je to práve v čase horúčav nad 30 stupňov Celzia, ako aj počas namáhavej práce či pri športe.

Pitie veľkého množstva vody je tiež akýmsi módnym trendom. Spája sa najmä s chudnutím. Avšak, ako mále množstvo vody je nášmu organizmu na škodu, pretože vedie k dehydratácii, tak aj veľké množstvo vody nám škodí. A ak sa pitie vody zmení na aquaholizmus, je potrebné „zatiahnuť ručnú brzdu“.

Aquaholizmus

Aquaholik je človek, ktorý vypije denne viac ako 5 litrov vody.  Aquholik sa správa rovnako ako alkoholik – nie je však zameraný na alkohol, ale vodu. Poznávacím znamením tiež je, že má vždy pri sebe pohár či fľašu vody.

Neprehliadni: Vitamín B12 – všetko, čo o ňom musíte vedieť. Komu hrozí nedostatok?!

Kto má sklon k aquaholizmu?

Podľa doterajších zistení majú ženy vyšší sklon k aquaholizmu. Psychológovia sú názoru, že sklon k závislosti majú ľudia s duševnými problémami a tí, ktorí zažili určitú traumu. Pitie vody – verejné i tajné, im prináša pocit istoty, bezpečia a pokoja.

Nadmerným pitím vody, však trpia najmä obličky. Ďalším dôsledkom nadmerného pitia vody je znížená schopnosť krvi absorbovať a prenášať kyslík.

V extrémnych prípadoch môže nadmerné pitie vody človeka aj zabiť. Obrovské množstvo totiž odbúrava dôležité minerály sodíka, ktorý chráni bunky pred ich zavodnením. Bez kontroly môžu zväčšiť svoj objem a vytvárať tlak na lebku.

Neprehliadni: Anorexia ju takmer zabila! Zachránil ju malý Simba


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní