Je ružová soľ zdravšia než obyčajná? Budete prekvapení!

Je ružová soľ zdravšia než obyčajná? Budete prekvapení!

Niektorí ju označujú za najčistejšiu formu soli, iní ju povyšujú na najzdravšiu formu solenia, aká vôbec existuje. Mnohí ľudia na ňu prechádzajú najmä ak chcú svoj jedálniček aspoň trocha oslobodiť od sodíka, ktorého je podľa viacerých zdrojov príliš veľa všade vôkol nás. Je však ružová soľ, pochádzajúca z okolia Himalájí, naozaj tá najzdravšia alternatíva? Pátrali sme po tom, kde je pravda!

Ružová soľ chutí inak

To, že je táto soľ prirodzene ružová a ťaží sa v Himalájach už viete z jej názvu. Od klasickej, takzvanej stolovej soli, ju delí najmä zloženie, čo sa podpisuje aj na jej chuti. Na príčine je vyšší obsah minerálov a ďalších stopových prvkov, ktorých ružová himalájska soľ obsahuje až viac ako 80. Pre porovnanie sa v stolovej soli nachádza primárne jedna zložka a tou je až notoricky známy chlorid sodný. Ak teda hľadáte inú soľ, ktorá je jemnejšia, obsahuje menej sodíka a zároveň viac minerálov, ružová himalájska soľ je to pravé pre vás.

Inšpiruj sa: Medicinálne huby: Ako nám liečivé huby dokážu pomôcť so zdravím?

prečo používať himalásjku soľ

Zdroj: Shutterstock®

Je ružová himalájska soľ zdravšia?

Ružová himalájska soľ sa môže pochváliť vyšším podielom vápnika, horčíka, železa i draslíka ako klasická stolová soľ. Ak sa však bavíme o týchto významných mineráloch, ich množstvo v himalájskej soli je, takpovediac, zanedbateľné a aby dokázali zapôsobiť na ľudský organizmus pozitívne, museli by sme tejto soli skonzumovať naozaj kvantá.

Ak by sme teda mali odpovedať na to či je ružová himalájska soľ zdravšia než klasická, vedecké štúdie hovoria, že nie. Nič vám však nebráni himalájskou ružovou soľou nahradiť klasickú stolovú soľ, zázračné zdravotné benefity však nečakajte.

Odporúčame: Ako zdravo pribrať? 7 tipov, ktoré vám s tým pomôžu!

domáca pedikúra

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú možnosti využitia ružovej soli?

Okrem toho, že môžete s ružovou himalájskou soľou soliť, teda dochucovať jedlá, dá sa použiť aj inak: 

  1. DO KÚPEĽA PRE NOHY. Stačí, ak si jej dostatočné množstvo pridáte do kúpeľa na nohy. Na vašu pokožku bude pôsobiť doslova revitalizujúco a neskutočne relaxačne.
  2. AKO KLOKTADLO. S himalájskou soľou sa odporúča aj kloktať v prípade, že vás bolí v hrdle a je zapálené. Na prípravu prírodného kloktadla použite na 250 ml teplej vody 1/4 až 1/2 lyžičky himalájskej soli. S roztokom kloktajte niekoľkokrát denne.
  3. AKO PRÍRODNÝ PÍLING. Z ružovej soli môže mať úžitok aj vaša pleť, a to ak ju použijete ako hlavnú zložku vášho prírodného pílingu. Himalájsku soľ namletú na stredne hrubo zmiešajte s mandľovým alebo olivovým olejom a dokonalý píling je na svete. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní