Vaginálna infekcia – čo všetko by ste mali o nej vedieť?

Vaginálna infekcia – čo všetko by ste mali o nej vedieť?

Intímne zdravie je pomerne tabuizovanou témou, a to aj napriek tomu, že ovplyvňuje všetky ženy. Dámy by si však mali uvedomiť, že zdravie intímnych partií je niečo, čo ich ovplyvňuje a za čo by sa nemali cítiť trápne. Niektoré dokonca pri nepohodli v tejto partií radšej podstupujú domácu liečbu a skúšajú všakovaké babské recepty len preto, aby nemuseli navštíviť gynekológa a otvorene s ním o tomto probléme rozprávať.

Keďže sme už načrtli gynekologické problémy, najčastejším je vaginálna infekcia, ktorá patrí k pomerne bežným. Jej neliečenie môže spôsobiť nepríjemné pocity, pričom liečba je skutočne jednoduchá a bezbolestná. Platí teda, že svojim intímnym partiám by mali všetky ženy venovať osobitú starostlivosť a v prípade, že nie je niečo v poriadku, mali by vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

čo spôsobuje vaginálnu infekciu

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny vaginálnych infekcií

Vaginálne infekcie môžu byť spôsobené predovšetkým baktériami a kvasinkami, ktoré sa vo vlhkom a teplom prostredí intímnych partií množia a rozširujú. Čo však spôsobuje ich množenie? Existuje niekoľko podmienok, v dôsledku ktorých sa baktérie rozmnožujú a ženám spôsobujú nepohodlie:

  • užívanie antibiotík – antibiotiká môžu zabíjať dobré aj zlé baktérie, v dôsledku čoho nemusia byť intímne partie chránené pred premnožením kvasiniek, ktoré spôsobujú pálenie či svrbenie
  • oslabený imunitný systém – pri zníženej imunite nie je telo schopné odolávať všetkým baktériám a infekciám
  • zvýšené pH – ak je znížená „kyslosť vagíny,“ dochádza k zníženiu dobrých baktérii a premnoženiu tých zlých, ktoré spôsobujú infekcie
  • tesná bielizeň – tá môže prispieť k zvýšeniu teploty a vlhkosti v intímnych partiách, čo vedie k podpore rastu kvasiniek a premnoženiu zlých baktérií
  • nedostatočná starostlivosť – aj v prípade nedostatočnej starostlivosti o vagínu môže dôjsť k premnoženiu baktérií

Pozri aj: Medicinálne huby: Ako nám liečivé huby dokážu pomôcť so zdravím?

produkty na intímnu hygienu Melem

Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk

Ako zabrániť množeniu baktérií a vzniku vaginálnej infekcie?

Ešte stále platí, že mnoho žien nepovažuje intímnu hygienu za súčasť svojej bežnej hygienickej rutiny. Máloktorá žena si teda uvedomuje jej dôležitosť, a to, že takáto hygiena nie je v ničom špeciálna. Starostlivosť o túto chúlostivú oblasť zväčša zahŕňa len čistú voda, ktorá nijako nenarúša prirodzené pH v intímnych partiách. Niektorí gynekológovia však odporúčajú siahnuť aj po prípravkoch určených na intímne partie. Predovšetkým počas letných dní, kedy sa potíme a teplota v intímnej oblasti stúpa. Najlepšie je voliť jemné neparfumované mydla, akým je napríklad Melem umývacie mydlo na intímnu hygienu, ktoré pomáha udržiavať prirodzenú rovnováhu pH pri jemnom, ale účinnom čistení.

Ďalším spôsobom, ako predísť vzniku vaginálnej infekcie, je nosenie voľné oblečenia, najlepšie z bavlny, ktorá má najlepšie savé vlastnosti. Pred, ale aj po pohlavnom styku je vhodné myslieť na vyprázdnenie močového mechúra a rovnako aj intímnu hygienu.

Vhodné sú aj intímne obrúsky, ako sú Melem obrúsky na intímnu hygienu, ktoré sú vhodné na cestovanie, no nestratia sa ani v žiadnej dámskej kabelke.

Viac prípravkov značky Melem nájdete v ponuke na pretelo.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní