Ako sa prejavuje syfilis? Toto je hlavný príznak!

Ako sa prejavuje syfilis? Toto je hlavný príznak!

Medzi pohlavne prenosné choroby radíme tie ochorenia, ktoré sú prenášané aj pohlavným stykom a iným sexuálnym kontaktom. Pri mnohých z týchto ochorení sú však známe aj iné cesty šírenia, napríklad krvou, kontaminovanými predmetmi či z matky na dieťa počas gravidity. Niektoré pohlavne prenosné choroby majú vírusový či bakteriálny pôvod, iné môžu byť spôsobené aj parazitmi alebo plesňami. Radíme medzi ne často sa vyskytujúcu kvapavku, chlamýdiovú infekciu, HIV a taktiež syfilis. Práve o syfilise si niečo viac povieme i v nasledujúcom článku. Čo ho spôsobuje a aké sú charakteristické príznaky?

Čo spôsobuje syfilis?

Syfilis patrí do skupiny pohlavne prenosných ochorení. Choroba je tiež známa pod názvom lues. Ide o infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu, ktorého pôvodcom je pohyblivá baktéria Treponema pallidum, patriaca medzi takzvané spirochéty. Charakteristická je svojím špirálovitým vzhľadom. Príbuzní tejto baktérie spôsobujú aj iné ochorenia, napríklad chorobu zvanú pinta. Syfilis má spravidla chronický priebeh a prechádza viacerými štádiami. Nenapáda len pohlavné orgány, ale aj srdce, mozog, kožu či kosti. Najčastejšie sa vyskytuje u sexuálne aktívnych mladších jedincov. 

Odporúčame: Diabetická noha nie je jediná komplikácia cukrovky. Aké sú ďalšie?

Treponema pallidum

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa syfilis prenáša?

Baktérie spôsobujúce syfilis sa do tela dostávajú cez kožu a sliznice, následne prenikajú do krvného obehu a lymfatických uzlín a šíria sa do celého organizmu. Zdrojom nákazy je chorý človek, pričom nákazlivý je spravidla počas priebehu prvého a druhého štádia ochorenia. Ak je však ochorenie neliečené, obdobie nákazlivosti môže trvať aj niekoľko rokov. K prenosu infekcie môže dôjsť rôznymi spôsobmi. V prvom rade sa ochorenie prenáša pohlavným stykom, a to nielen vaginálnym, ale aj orálnym a análnym. Okrem toho môže dôjsť k prenosu z chorej matky na plod cez placentu počas tehotenstva. Iné cesty nákazy sú skôr zriedkavé, baktéria Treponema pallidum totižto mimo ľudského organizmu pomerne rýchlo hynie. Citlivá je napríklad na vyššie teploty aj kyslík. Vo veľmi malom množstve prípadov môže dôjsť k vstupu baktérií do tela cez narušenú kožu či sliznice pri kontakte s kontaminovanými predmetmi. 

Odporúčame: Hlavné rizikové faktory rakoviny vaječníkov: Je zásadná dedičnosť?

príznaky syfilisu

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné príznaky syfilisu

Ako sme spomenuli už vyššie, syfilis spravidla prechádza viacerými štádiami, ktoré sa môžu líšiť prítomnosťou iných príznakov. Inkubačný čas, čiže čas od vstupu nákazy po prepuknutie choroby, môže byť 9 až 90 dní, vo väčšine prípadov však okolo troch týždňov. Najhlavnejší charakteristický príznak syfilisu je tvrdší a zvyčajne nebolestivý vred v mieste vstupu infekcie, čiže napríklad na genitáliách, ústach či v okolí konečníka. Jedinec je vtedy vysoko infekčný. Vred spravidla zakrátko zmizne. U chorého sa môžu počas tohto štádia objaviť pocity únavy a slabosti, zvýšenie teploty či bolesť svalov. Zvyčajne tiež dochádza k zdureniu lymfatických uzlín, kedy ochorenie postupuje do druhého štádia. 

Pre toto štádium je charakteristická kožná vyrážka. Tá je často nesvrbivá, červenkastá a vyskytuje sa na dlaniach či chodidlách, ale aj na iných miestach. Ďalšími príznakmi sú horúčka a únava, bolesť kĺbov alebo bolesť v krku, prípadne aj nechutenstvo a úbytok telesnej hmotnosti či vypadávanie vlasov. Aj v prípade neliečenia ochorenia dôjde postupne k vymiznutiu menovaných príznakov. V takomto prípade syfilis už prechádza do latentného štádia, pri ktorom sa spravidla nedostavujú žiadne viditeľné príznaky, no baktérie stále pretrvávajú v tele človeka. Syfilis môže bez liečby prejsť až do terciálneho štádia, ktoré je však dnes skôr zriedkavé. Môže nastať aj celé desaťročia po počiatočnej infekcii. Toto štádium ochorenia môže byť sprevádzané poškodením srdca, ciev aj zraku, postihnutím mozgu a nervovej sústavy, kožnými problémami a môže sa končiť smrťou pacienta.

prevencia syfilisu

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba syfilisu?

Keďže je syfilis bakteriálne ochorenie, pri liečbe sú v prvom rade využívané antibiotiká. Choroba je pomerne dobre liečiteľná penicilínom, zvyčajne v injekčnej forme, v prípade alergie na penicilín u pacienta sa využívajú iné druhy antibiotík. V niektorých prípadoch je tiež potrebná hospitalizácia pacienta na infekčnom oddelení. Syfilis predstavuje vysoko infekčné ochorenie, ktorého výskyt je hlásený príslušnému hygienickému úradu. V prípade diagnostiky syfilisu u pacienta je nevyhnutné vyšetrenie a preliečenie aj jeho partnera či osôb, ktoré mohli byť nakazené. Liečba je tiež zameraná na miernenie sprievodných ťažkostí či riešenie vzniknutých komplikácií. Dĺžka liečby závisí od štádia ochorenia. Dôležité je pritom začať s ňou, čo najskôr. Hlavne neliečený syfilis totiž môže spôsobiť viaceré komplikácie, zlyhávanie orgánov až smrť, prípadne doživotné následky (slepota, hluchota, neurologické poruchy). 

Dôležitá je prevencia pohlavne prenosných chorôb

V súvislosti so syfilisom je v prvom rade nevyhnutná jeho prevencia, podobne ako v prípade iných sexuálne prenosných chorôb. Do rizikovej skupiny patria najmä osoby, ktoré často striedajú sexuálnych partnerov, taktiež jedinci s drogovou závislosťou (napr. kvôli zdieľaniu ihiel a pod.). Prevencia spočíva najmä v dodržiavaní zásad bezpečného sexu, teda vyhýbaniu sa promiskuitnému správaniu či nechránenému pohlavnému styku s neznámymi osobami. V rámci prevencie je vhodné viesť monogamný život, mať znalosť o sexuálnom živote partnera a v prípade potreby používať bariérovú antikoncepciu (kondómu). 

Odporúčame: Obsahuje váš jedálniček zdroje kvercetínu? Takto ho telu doplníte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní