Obsahuje váš jedálniček zdroje kvercetínu? Takto ho telu doplníte!

Obsahuje váš jedálniček zdroje kvercetínu? Takto ho telu doplníte!

Poznáte kvercetín, respektíve quercetín? Radíme ho medzi flavonoidy. Ide v podstate o rastlinný pigment, ktorý sa bežne ukrýva v rôznych častiach rastlín. Význam má však nielen pre rastliny, ale blahodarne dokáže vplývať aj na zdravie človeka. Kvercetín je charakteristický silnými antioxidačnými účinkami. Napomáha tak chrániť bunky tela pred poškodením a rýchlym starnutím a zároveň znižovať riziko rozvoja mnohých civilizačných ochorení, vrátane chorôb srdca či rakoviny. Kvercetín môže napomáhať znižovať zápaly v tele, má priaznivý vplyv na krvný tlak, srdce a cievy a rovnako prispieva k prevencii degeneratívnych ochorení mozgu. Túto prospešnú látku by sme svojmu telu mali zabezpečiť v dostatočnom množstve, čo je možné i vďaka pestrej strave. Kvercetín totižto nájdeme v mnohých druhoch zeleniny a ovocia a v mnohých ďalších potravinách. Čo zaradiť do svojho jedálnička?

Červená cibuľa

Jedným z najlepších zdrojov kvercetínu je napríklad červená cibuľa. Tú je možné využívať pri príprave rozličných pokrmov. Vhodná je nielen pri varení, ale pre svoju jemnejšiu chuť si v surovom stave nájde miesto napríklad aj v čerstvých šalátoch. Cibuľa má navyše priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Je tiež zdrojom vitamínu C, zinku, železa či niektorých vitamínov skupiny B. Na krásnej farbe červenej cibule sa podieľajú antokyány, ktoré majú rovnako silné antioxidačné vlastnosti. Kvercetín nájdeme v menšom množstve aj v klasickej cibuli, jarnej cibuľke či šalotke.

Odporúčame: Ako si doplniť niacín? Spoznajte najbohatšie potravinové zdroje!

kapary

Zdroj: Shutterstock®

Kapary

Medzi najbohatšie zdroje spomínanej látky patria taktiež kapary. Táto netradičná lahôdka sa v našich jedálničkoch objavuje skôr príležitostne, no oplatí sa to s ňou skúsiť. Kapary predstavujú nerozvinuté puky kvetov z kapary tŕnitej, čo je krík z čeľade kaparovité. Bohaté sú na viaceré vitamíny, minerálne látky aj stopové prvky. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, telo zbavujú nadmerne zadržiavanej vody. Možné je ich pridať do šalátov, omáčok, cestovín, dresingov alebo nátierok. Vyskúšať ich môžete aj na pizzi. 

Jablká

Aj jablkami môžeme svojmu telu doplniť cenný kvercetín, a to najmä tými červenými. Jablká predstavujú typické tunajšie ovocie, ktoré je spravidla veľmi dobre dostupné počas celého roka. Mnohí si ich sami pestujú a uskladňujú v chladných priestoroch až do neskorej zimy. Jablká sú pritom skvelou potravinou, ktorá v našom jedálničku nesmie chýbať. Obsahujú nielen látky s antioxidačným pôsobením, ale aj veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pre správne trávenie. Okrem toho v nich nájdeme aj slušné množstvá vitamínu C. 

listová zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Listová zelenina

V zozname potravín obsahujúcich kvercetín rovnako nesmú chýbať zástupcovia z kategórie listová zelenina. Spomenutý flavonoid nájdeme v kapuste (najmä červenej), taktiež v klasickom či ružičkovom keli. Listová zelenina je rovnako bohatá na chlorofyl, ktorý má antioxidačné aj protizápalové účinky. Taktiež obsahuje veľa kyseliny listovej, vápnika či luteínu a zeaxantínu. Kvercetín však nájdeme aj v ďalších druhoch zeleniny. Spomenúť môžeme paradajky, špargľu, veľkú zelenú aj žltú papriku alebo brokolicu.

Citrusové plody

Spomedzi ovocných plodov radíme medzi zdroje kvercetínu okrem červených jabĺk aj citrusové plody, čiže pomaranče, grepy, mandarínky či pomelá. Citrusy sa však oplatí pravidelne konzumovať aj z mnohých ďalších dôvodov. Spomenúť môžeme, že sú spravidla z veľkej časti tvorené vodou, takže naše telo pomáhajú hydratovať. Ukrývajú betakarotén, ktorý radíme medzi karotenoidy, taktiež vitamín C či vlákninu. Do jedálnička sa ich oplatí pridať pri problémoch s vysokým cholesterolom, ako aj na podporu funkcie imunitného systému. 

bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Bobuľové ovocie

Aj v kategórii bobuľové ovocie môžeme hľadať dobré zdroje zdraviu prospešného kvercetínu. Tento flavonoid nám doplnia brusnice, čučoriedky, maliny, jahody, egreše či červené hrozno. Bobuľové ovocie je pritom vo všeobecnosti radené medzi najzdravšie ovocie. Rozličné bobule patria medzi najbohatšie zdroje antioxidantov, spravidla obsahujú veľké množstvo vitamínu C, vlákniny aj viacerých minerálov. Hrsť bobuľového ovocia si môžete dopriať i každý deň. Spomedzi ovocia radíme medzi zdroje spomínaného kvercetínu aj čerešne a višne. 

Čierny a zelený čaj

Kvercetín nemusíme hľadať len v ovocí a zelenine, ale aj v nápojoch. Konkrétne ho do svojho tela môžeme dopraviť šálkou zeleného alebo čierneho čaju. Oba nápoje majú priaznivý vplyv na trávenie a podporujú zdravie ústnej dutiny. Taktiež pozitívne pôsobia na zdravie srdca a napomáhajú znižovať stres. Kvercetín však môžeme nájsť napríklad aj v šalvii, kakau alebo pohánke.

Odporúčame: Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní