Jednoduché cviky na krčnú chrbticu – zatočia s nepríjemnou bolesťou

Jednoduché cviky na krčnú chrbticu – zatočia s nepríjemnou bolesťou

Bolesť chrbtice nie je ničím nezvyčajným a výnimočným. Stretol sa s ňou pravdepodobne každý, tí šťastní len párkrát, niektorých však trápi pravidelne. Je pritom potrebné zmieniť, že i keď bolesti chrbtice často súvisia s degeneratívnymi zmenami na rôznych častiach pohybového aparátu, ku ktorým postupne dochádza počas starnutia organizmu, boľavý chrbát ani zďaleka nie je len záležitosťou starších ľudí. Príčiny tohto problému bývajú skutočne rôznorodé. Na vine totiž môže byť napríklad aj nedostatok fyzickej aktivity, zlé držanie tela, ale aj rôzne ochorenia. 

Je pritom bežné, že bolesti sa môžu vyskytovať len v niektorej časti chrbtice. Veľmi časté sú ťažkosti v bedrovej oblasti, teda v najviac zaťažovanom úseku našej chrbtice. Neraz je však problémom presne opačná časť chrbtice, a teda jej krčná oblasť. I bolesť krčnej chrbtice môže mať rôznorodé príčiny a je viacero spôsobov, ako si od ťažkostí uľaviť. Zistite viac v článku!

bolesť chrbta

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje bolesť krčnej chrbtice?

Krčná chrbtica, inak cervikálna, je tvorená siedmimi stavcami na čele s atlasom, respektíve nosičom, prvým krčným stavcom človeka. Samozrejme, okrem stavcov v tejto oblasti nájdeme i medzistavcové platničky a iné štruktúry. Krčná chrbtica pritom chráni miechu, uľahčuje prúdenie krvi do mozgu a zabezpečuje oporu a pohybu hlavy, jej otáčanie, úklon a podobne. Aj cervikálna chrbtica je značne namáhaná a niekedy môže človeka potrápiť. Okrem bolesti sa môžu objaviť aj ďalšie sprievodné ťažkosti, napríklad bodavé bolesti v oblasti hlavy, šije a ramien, vo vážnych prípadoch sa môžu dostaviť závraty, pískanie v ušiach či dokonca pocit rozmazaného videnia.

Krčná chrbtica môže na seba upozorňovať z rôznych dôvodov. Výskyt problémov neraz súvisí so životným štýlom. Vplyv môže mať množstvo pohybovej aktivity, poloha pri spánku, spôsob držania tela, problémy tiež môže zhoršovať nadváha. Príčinou môžu však byť aj rôzne vrodené a iné ochorenia, preto je pri dlhodobých a neustupujúcich ťažkostiach vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. 

Medzi bežné a časté príčiny bolestí krčnej chrbtice môžeme zaradiť:

  • nadmerné alebo nerovnomerné preťaženie chrbtice (nadmerná fyzická činnosť, opakujúce sa pohyby, pohyby v neprirodzenej polohe),
  • nedostatok pohybu, dlhodobé sedenie (napr. v práci pri PC),
  • nesprávne držanie tela,
  • úraz, tiež prechladnutie, trhnutie hlavou a pod.,
  • spánok v zlej polohe, zlý matrac,
  • nadmerný a dlhodobý stres.

Odporúčame: 10-minútový tréning pre krajší chrbát: Ako ho zoštíhliť a posilniť?

cviky na chrbticu

Zdroj: Shutterstock®

Čo pomáha pri bolesti v krčnej oblasti?

Liečba dlhodobých a vážnych bolestí krčnej chrbtice rozhodne patrí do rúk lekárom. Čo však v prípade, ak sa bolesť krčnej chrbtice vyskytne ako prechodný krátkodobý problém? Je viacero možností, ako si uľaviť od ťažkostí. Pri výskyte bolesti môže byť veľmi nápomocná návšteva fyzioterapeuta, taktiež dobre padne masáž. Bolesť účinne pomáha uvoľniť aj teplo. Dobrou voľbou je však hlavne suché teplo. Postihnutú oblasť nahrievame teplým uterákom, infralampou alebo aj slnečnými lúčmi. V rámci riešenia problémov, ale aj prevencie ich vzniku, je možné podniknúť ďalšie kroky. Je vhodné dbať na správne držanie tela, dostatok kvalitného spánku, správnu životosprávu a udržiavanie primeranej telesnej hmotnosti, vyhýbať sa podľa možností dlhodobému sedeniu a hlavne venovať sa pravidelnému pohybu. Pohyb a cvičenie pomôžu spevniť chrbtové svalstvo, podporia tiež správne držanie tela. Vhodné sú strečingové cvičenia, tiež joga alebo pilates. 

Pri výskyte bolesti krčnej chrbtice môžete na uvoľnenie vyskúšať i nasledujúce dva cviky:

  • cvik č. 1 – vykonávame postojačky. Postavíme sa chrbtom k stene, nohy sú na šírku bokov, kolená jemne pokrčené. Steny sa nám dotýka hlava, chrbát, ramená, driek aj zadok. Následne lakte pokrčíme do 90° uhla a ramená a lakte pritlačíme k stene, lopatky zároveň ťaháme k sebe. Dávame pozor, aby sa hlava, chrbát, driek ani zadok neodlepili od steny. Cvik opakujeme šesťkrát.
  • cvik č. 2 – vykonávame v sede na stoličke alebo na zemi v tureckom sede. Chrbát je pri cviku vystretý, hrudník vypnutý, brucho pevné a stiahnuté. Vzadu na temene hlavy si prepletieme ruky, lakte smerujeme čo najviac od seba. Následne pomalým pohybom vytočíme hlavu smerom nahor, chvíľu pozeráme hore, potom pomalým pohybom klesáme, pozrieme sa pred seba a do tretice aj smerom dolu. Pohyb následne opakujeme smerom zdola nahor a celý zopakujeme štyrikrát. 

Odporúčame: Čo prezrádza jazyk o našom zdraví? Pozor, môže to byť aj závažné ochorenie

S jogou proti bolestiam chrbta

S bolesťami chrbta vo všeobecnosti veľmi dobre pomáha spomínaná joga. Môže sa zdať, že ide o nenáročné cvičenie, no o skvelých účinkoch jogy na fyzické aj psychické zdravie by mohli rozprávať mnohí. Na cvičenie jogy v pohodlí domova pritom nepotrebujete spravidla žiadne špeciálne náčinie, postačí podložka na cvičenie, priestor a pohodlné oblečenie. Zacvičiť si môžete po náročnom dni v práci alebo môžete cvikmi začať i svoj deň. Skúsiť môžete zostavu z videa vyššie, ktorá je zameraná na zmiernenie bolesti a napätia v krku, ale aj v oblasti ramien a hornej časti chrbta. Joga vo všeobecnosti posilňuje svalstvo a podporuje flexibilitu, taktiež má schopnosť odbúravať stres. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní