Medovka lekárska: Pri ktorých ťažkostiach ju odporúčajú bylinkári?

Medovka lekárska: Pri ktorých ťažkostiach ju odporúčajú bylinkári?

Poznáte medovku lekársku? To je bylinka, ktorá sa nápadne podobá na pravdepodobne známejšiu mätu. Ak tieto bylinky rastú v tesnej blízkosti, pokojne si ich môžeme na prvý pohľad aj pomýliť. Je ich možné rozpoznať na základe určitých vonkajších znakov, no najjednoduchší spôsob, ako odlíšiť mätu od medovky, je na základe ich vône. Keď pošúchate listy mäty, uvoľní sa výrazná mentolová vôňa. Listy medovky sú naopak charakteristické citrusovou arómou. S medovkou sa pritom oplatí kamarátiť a vôbec neurobíte zle, ak si ju rovno vysadíte v záhrade. Aké sú jej účinky a ako využiť úrodu?

Ako vyzerá medovka lekárska?

Medovka lekárska, latinsky Melissa officinalis, je teplomilná bylina z čeľade hluchavkovité, ktorej domovinu možno hľadať v oblasti Stredozemného mora. Hojne sa vyskytuje aj u nás, prevažne v záhradách a domácnostiach, pestuje sa však aj na priemyselné účely. Uplatnenie našla totiž v oblasti medicíny aj gastronómie. Medovka je vďaka svojim účinkom využívaná na liečebné účely, vďaka chuti a aróme taktiež ako dochucovadlo jedál a nápojov, ale extrakty z nej dokonca nájdeme aj v kozmetike. 

Medovka vyrastá z podzemku a je charakteristická vzpriamenou rozkonárenou štvorhrannou stonkou, ktorá môže pokojne dorastať až do výšky jedného metra. Samozrejme, pri pestovaní v kvetináčoch je jej vzrast podstatne nižší. Listy sú protistojné, podlhovasto vajcovité, s pílkovitým okrajom a výraznou žilnatinou. Drobné biele alebo žltkasté listy sa vyvíjajú v pazuchách listov a sú zoskupené v riedkych papraslenoch. Objavujú sa spravidla v letných mesiacoch. Rastlina je žliazkato chlpatá. 

Odporúčame: Čo obsahuje avokádo? Zužitkujte z neho nielen dužinu, ale i kôstku!

účinky medovky

Zdroj: Shutterstock®

Aké má voňavá medovka účinky?

Medovka lekárska je zdrojom vitamínov skupiny B aj vitamínu C, v jej listoch nájdeme flavonoidy, triesloviny, kyseliny (napríklad kyselinu rozmarínovú), horčiny a mnohé ďalšie účinné látky. Tejto tradičnej liečivej bylinke je pripisovaných mnoho vlastností. Medovka pôsobí ako antiseptikum, sedatívum aj antivirotikum. Priaznivý vplyv má v prvom rade na činnosť tráviaceho traktu. Nápomocná môže byť pri rôznych zažívacích ťažkostiach, ako aj pri podráždenom žalúdku a nadúvaní. Na nervový systém pôsobí značne upokojujúco, napomáha mierniť pocity úzkosti a odstraňuje zlú náladu. Okrem toho je vítaným pomocníkom pri liečbe vírusových ochorení. Medovkou sa napríklad odporúča podporiť liečbu herpesu spôsobeného vírusom Herpes simplex.

Ľudová medicína odporúča medovku napríklad aj pri nasledujúcich ťažkostiach:

  • plynatosť, koliky a poruchy trávenia,
  • nespavosť,
  • bolesti hlavy a migrény,
  • bolestivá menštruácia, 
  • nadmerný stres, nervozita a nervové vypätie,
  • vykašliavanie hlienov,
  • vysoký krvný tlak a arytmie,
  • zápal mandlí alebo ďasien (kloktanie),
  • kožné problémy a rany (pri použití zvonka).

Odporúčame: Aké sú prejavy histamínovej intolerancie? Toto treba o nej vedieť!

pestovanie medovky

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie medovky nie je náročné

Medovku lekársku je možné bez väčších problémov zohnať v sušenom stave v lekárni, na internete, v predajniach so zdravou výživou, ale aj vo väčších supermarketoch. Ak však chcete mať vždy poruke dostatok čerstvej medovky, odporúčame pustiť sa do jej pestovania, čo nie je nič náročné. Medovku je možné pestovať vonku aj v interiéri. Von ju vysádzame do záhrady alebo do kvetináčov na jar, keď už nehrozia mrazy, alebo aj počas leta. V exteriéri, napríklad v kvetináči na okennom parapete, je však možné medovku pestovať prakticky počas celého roka. Bylinku môžeme pestovať zo semien aj zo zakúpených sadeníc. Medovke vyhovuje spravidla slnečné stanovište, ktoré môže byť počas dňa určitú dobu i zatienené. Pomerne náročná je na zálievku, podobne ako iné bylinky.

Medovky v kvetináčoch je potrebné pravidelne zalievať, rozrastená medovka v záhone však býva pri dostatočných zrážkach v tomto smere bezúdržbová. Pri pestovaní medovky je však veľmi dôležité nezabúdať hlavne na jej pravidelné zastrihávanie, čo podporí rast mladých lístkov, celkové rozkonárenie rastliny a bohatšiu úrodu. Strihaním tiež zabezpečíme, že rastlina nebude produkovať príliš veľa semien. Medovku je v podstate možné zberať priebežne počas roka a podľa potreby, ideálne pred rozkvetom rastliny. V záhrade môže medovka prežiť aj počas zimy, a to vďaka neporušenej koreňovej sústave, ktorú sme na zimu dôkladne prikryli. Ak je však dobre zakorenená, zimné mesiace spravidla prežije bez ujmy a na jar sa znova objaví. 

použitie medovky

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na použitie medovky

Úrodu vlastnej medovky môžete využiť skutočne rôznorodými spôsobmi. Vďaka svojej citrusovej aróme a chuti skvelo poslúži pri dochucovaní nápojov aj jedál. Čerstvé lístky medovky môžete pridať do chladených limonád, dezertov, tvarohu, zaváranín a džemov, sorbetov, ale aj netradičných omáčok a marinád na mäso. Taktiež sú vítané v čerstvom ovocnom šaláte, najmä v kombinácii s červeným melónom, jahodami a ananásom. Medovkou taktiež môžete ozvláštniť zelený alebo čierny čaj, ako aj bazový sirup. Listy je tiež možné naložiť do alkoholu na prípravu tinktrúry, prípadne ich vysušiť a uskladniť do zásoby. Vyskúšať môžete niektorý z nasledujúcich tipov:

  • Tinktúra – jeden diel medovky zalejeme piatimi dielmi 60 % alkoholu a necháme lúhovať 2 týždne. Po kvapkách užívame pri zlom trávení či nafukovaní, alebo na opary.
  • Ľadové kocky – v mixéri zmiešame vodu s medovkovými listami, nie však na úplnú kašu. Stačí, ak budú listy posekané na menšie kúsky. Zmesou následne naplníme formičky na ľad a dáme do mrazničky. Ľadové kocky pridávame do nápojov.
  • Marináda na mäso – 20 lístkov medovky nadrobno nakrájame, pridáme tri pretlačené strúčiky cesnaku, trochu soli, olivového oleja a dijonskej horčice. Zmes použijeme na marinovanie kuracích pŕs pred grilovaním. 
  • Limonáda – do džbánu pridáme 3 vetvičky medovky, 2 limetky pokrájané na kolieska, 2 PL trstinového cukru (alebo iného vhodného sladila) a zalejme 2 l studenej vody. Necháme chvíľu odpočívať, následne pridáme podľa potreby ľad a podávame. 

Odporúčame: Pripravujete ich aj vy? Tu je 5 dôvodov, prečo nejesť instantné polievky

medovkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si tradičný medovkový čaj

Z medovkových lístkov sa dá toho pripraviť skutočne mnoho, napríklad aj chutný medovkový sirup, z ktorého je možné namiešať okrem iného aj osviežujúcu letnú limonádu. Pre využitie liečivej sily bylinky pri rôznorodých ťažkostiach je však najlepšou voľbou tradičný bylinný čaj. Medovkový čaj je spravidla vhodný aj na bežné a dlhodobejšie popíjanie, samozrejme, ale platí, že bylinné čaje je vhodné striedať. Čaj z medovkových lístkov je vhodný najmä pri tráviacich ťažkostiach, napríklad kŕčoch či pocitoch nadúvania, ale aj pri dlhodobom strese a v náročnom období, keďže má upokojujúce účinky. Skvelou voľbou je aj pred spánkom a dopriať si ho môžu i tehotné ženy. Pripraviť si ho môžete z čerstvých alebo sušených lístkov medovky lekárskej.

Ingrediencie:

  • 1,5 – 2 ČL sušenej medovky lekárskej alebo 1 – 2 vetvičky čerstvej medovky (podľa veľkosti lístkov)
  • 200 – 250 ml vody
  • podľa chuti med a citrónová šťava

Postup: Medovku zalejeme v pohári horúcou vodou a necháme lúhovať 12 až 15 minút. Následne čaj scedíme a podľa chuti pridáme med a šťavu z citróna. Tieto ingrediencie však pridávame až po miernom ochladnutí nápoja, vriaca voda by totiž znehodnotila nemalú časť ich účinných látok. Pri zdravotných problémoch je možné čaj z medovky popíjať 2 až 3 razy denne. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní