Jojobový olej a jeho použitie: Ako sa postará o pleť či vlasy?

Jojobový olej a jeho použitie: Ako sa postará o pleť či vlasy?

    • Zdieľaj:
  • 0

Poznáte jojobu čínsku? Ide o ker s latinským názvom Simmondsia chinensis, ktorého domovinu možno na prekvapenie hľadať v Amerike a nie v Číne. Rastlina je známa aj ako púštny orech, pričom ju už od nepamäti využívali najmä indiánske kmene žijúce na juhozápade Spojených štátov či severe Mexika. Dnes je pestovaná v rôznych oblastiach naprieč svetom, a to napríklad aj v Austrálii, Argentíne, Peru či Izraeli. Jojoba čínska predstavuje stálezelený a dlhoveký ker, ktorý dorastá do výšky asi 2 až 3 m.

Ker je pestovaný predovšetkým pre svoje plody, v ktorých sa ukrývajú semená vzhľadom pripomínajúce väčšie kávové zrná. Z nich sa vyrába veľmi cenný jojobový olej, ktorý si našiel rôznorodé využitie, a to predovšetkým v kozmetickom priemysle. Ako sa však dokáže postarať o pokožku či vlasy? 

Odporúčame: Makový olej a jeho účinky – prečo je vhodný nielen pre ženy v menopauze?

jojoba čínska

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie jojobového oleja

Kvalitné jojobové oleje sa pripravujú lisovaným semien rastliny Simmondsia chinensis za studena. Vďaka takémuto šetrnému spracovaniu sa zachováva jedinečné zloženie oleja a jeho účinky. Jojobový olej sa však od iných rastlinných olejov svojím zložením líši. Teoreticky nejde ani tak o olej, i keď je olejom bežne nazývaný. Jojobový olej je totižto z vyše 60 percent tvorený kvapalným voskom.

Zvyšok tvoria drahocenné nenasýtené mastné kyseliny, ako aj vitamín E a mnoho ďalších výživných látok, vrátane minerálov a antioxidantov. Jojobový olej je dokonca charakteristický prirodzeným UV faktorom, i keď len pomerne nízkym (UV filter 3 až 4). 

Jojobový olej a jeho účinky

Jojobový olej by mal byť riedky a číry, prípadne zlatisto sfarbený a bez zápachu. Charakteristický je vysokou biologickou hodnotou a stabilitou. Jojobový olej pri správnom skladovaní ľahko nezoxiduje, nezožltne a jeho trvanlivosť je takmer neobmedzená. Vďaka svojim vlastnostiam je často využívaný aj ako prírodný konzervant v kozmetických produktoch. Pripísať mu možno rôznorodé priaznivé účinky.

Ako prvé môžeme spomenúť, že jojobový olej obsahuje vysokomolekulárne estery a svojím štrukturálnym a chemickým zložením je podobný ľudskému mazu. Preto sa do pokožky výborne a ľahko vstrebáva. Na pokožke nezanecháva mastný film, neupcháva póry a nespája sa s rizikom rozvoja rôznych alergických reakcií. 

Účinky jojobového oleja:

  • pôsobí antibakteriálne, 
  • regeneruje, hydratuje a vyživuje pokožku,
  • upokojuje pokožku postihnutú kožným ochorením a eliminuje sprievodné príznaky (napr. svrbenie),
  • pomáha regulovať množstvo produkovaného mazu,
  • tlmí kožné zápaly,
  • podporuje mladistvý vzhľad pleti – bojuje s vráskami, vypína pleť, zlepšuje elasticitu,
  • podporuje liečbu jaziev a kožných rán,
  • zmierňuje podráždenie od slnka,
  • ošetruje suché vlasy,
  • podporuje dobrý stav nechtov,
  • chráni pokožku pier pred popraskaním.

Jojobový olej na pleť

Jojobový olej je v prvom rade výborným pleťovým olejom, ktorý je vhodný prakticky pre všetky typy pleti – citlivú, suchú, zrelú, mastnú i problematickú. Na každý typ pleti má jedinečný vplyv. Citlivú pleť upokojuje, zmierňuje svrbenie či začervenanie. Dokonca je vhodný na použitie aj v citlivom očnom okolí. Je hypoalergénny, nedráždivý a netoxický. Suchú pleť účinne hydratuje a vytvára na nej ochrannú bariéru, ktorá ju chráni pred stratou vlahy. Zrelej pleti pomáha účinne bojovať so známkami starnutia. 

Keďže pomáha regulovať množstvo produkovaného mazu, je veľmi vhodný aj pre rýchlo sa mastiacu pleť. Avšak jojobovým olejom je možné ošetrovať aj problematickú pleť, najmä pleť so sklonom k akné, tiež pokožku postihnutú psoriázou či ekzémom. Olej je možné v malom množstve priamo nanášať na pleť, napríklad namiesto pleťového krému. Podobne ho však môžete aplikovať i na pokožku celého tela, ideálne po sprche či kúpeli, kedy sa prípravok do pokožky ešte ľahšie vstrebe.

Odporúčame: Sezamový olej a jeho použitie – pomocník v kuchyni, pre pleť i zuby

použitie jojobového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Jojobový olej na vlasy

Jojobový olej je skvelým pomocníkom aj pri starostlivosti o vlasy. Vyskúšajte ho, ak vás trápia suché vlasy a suchá pokožka hlavy, štiepiace sa končeky, vlasy bez lesku či elektrizujúce vlasy. Môže však pomáhať aj pri lupinách, zlom rozčesávaní či nadmernom vypadávaní vlasov. Jojobový olej môžete použiť ako bežný oplachovací vlasový kondicionér. Po umytí vlasov pár kvapiek oleja vmasírujte do vlasov, nechajte krátko pôsobiť a následne dôkladne zmyte vodou. 

Taktiež si s pomocou jojobového oleja môžete pripraviť zábal. Olej jemne zohrejte, napríklad na radiátore či nad miskou s horúcou vodou, následne ho votrite do pokožky hlavy. Potom vlasy zabaľte do teplého uteráka a nechajte pôsobiť aspoň 30 až 60 minút. Vlasy nakoniec klasicky umyte. Výsledkom budú hebké, poddajné a lesklé vlasy. 

Ďalšie tipy na použitie jojobového oleja:

  • Jojobový olej je možné v prípade núdze použiť na odlíčenie make-upu. Naneste ho na vatový tampón a pleť odlíčte ako obvykle. 
  • Ak vás trápi nadmerné vypadávanie vlasov, zmiešajte jojobový olej a rozmarínový olej v pomere 10:2. Zmesou pravidelne ošetrujte korienky vlasov.
  • V prípade poškodených a lámajúcich sa nechtov či častých záderov namočte vatovú tyčinku do jojobového oleja a pravidelne ním premasírujte celé nechty vrátane nechtových lôžok a pokožky v okolí. 
  • Ak vás dlhodobo trápia suché a popraskané pery, ošetrujte ich práve malým množstvom jojobového oleja. 
  • Jojobovým olejom je možné nahradiť bežný masážny olej pri domácej masáži celého tela na uvoľnenie svalstva. 
  • Jojobový olej je tiež vhodný na ošetrenie štípancov od hmyzu, podráždenej pokožky po holení či slnkom spálenej pokožky. V malom množstve ho aplikujte na postihnuté miesto. 

Je možné jojobový olej konzumovať?

Rastlinné oleje sú vo väčšine prípadov určené aj na vnútorné používanie, teda si nájdu miesto napríklad kuchyni. To však neplatí pre jojobový olej. Ten je pre nás nestráviteľný a tráviacim traktom prechádza prakticky v nezmenenej podobe. Vnútorná konzumácia jojobového oleja sa vo všeobecnosti neodporúča. Môže byť priam riziková a viesť k rozvoju vážnych zdravotných problémov, napríklad so srdcom. Olej z jojoby čínskej preto používame len zvonka vyššie popísanými spôsobmi. 

Odporúčame: Omega-3 mastné kyseliny – prečo ich potrebujeme a ako sa prejaví nedostatok?


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Ako, kedy a koľko piť kávy, aby bola „na zdravie“?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Ako, kedy a koľko piť kávy, aby bola „na zdravie“?

  • 0
  • 22.10.2021
Modré svetlo – kedy je pre nás škodlivé a ako sa pred ním chrániť?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Modré svetlo – kedy je pre nás škodlivé a ako sa pred ním chrániť?

  • 0
  • 23.12.2021
Vitiligo a jeho prejavy – sú biele fľaky na koži nákazlivé či bolestivé?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Vitiligo a jeho prejavy – sú biele fľaky na koži nákazlivé či bolestivé?

  • 0
  • 02.12.2021