Čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov? Tu je 10 častých vinníkov!

Čo spôsobuje nadmerné vypadávanie vlasov? Tu je 10 častých vinníkov!

Vypadávanie vlasov je proces, ktorému nemôžeme úplne zabrániť. Vypadnutie vlasu totiž predstavuje prirodzenú súčasť jeho životného cyklu. Vlas sa určitý čas nachádza v rastovej fáze, čo môže byť 2 až 6 rokov, potom prechádza do akejsi prechodnej fázy a nakoniec ho nahradí nový vlas. Každodenne nám pritom pokojne môže vypadnúť 50 až 100 vlasov.

Avšak vlasy zároveň predstavujú veľmi dobrý ukazovateľ zdravia. Rôzne problémy s korunou krásy totiž neraz odrážajú problém, ktorý sa skrýva vnútri v tele. Napríklad za zlou kvalitou vlasou často stojí aj zlá životospráva. Rovnako tak netreba ignorovať nadmerné a dlhodobé vypadávanie vlasov, ktoré prirodzené a normálne rozhodne nie je. Na rozvoj tohto problému môže mať vplyv viacero vonkajších aj vnútorných faktorov. Niekedy sa môže zdať príčina banálna a ľahko odstrániteľná, v inom prípade však môže byť príčinou iný vážny zdravotný problém. 

1. Genetika

Na naše vlasy má v prvom rade významný vplyv práve genetika. Ovplyvňuje napríklad ich farbu a do veľkej miery aj iné vlastnosti, ako tvar, kvalitu a hustotu. Aj za problémami s nadmernou stratou vlasou môže stáť práve genetická predispozícia. Dedične podmienená strata vlasov pritom môže potrápiť nielen mužov, ale aj ženy. Tieto gény sa pritom dedia od matky aj otca. Do rizikovej skupiny teda patria osoby, u ktorých sa v blízkej rodine vyskytol problém s nadmernou stratou vlasov a plešivosťou.  

Odporúčame: Ako využiť citrusové šupky? Tieto nápady vás nadchnú!

strata vlasov

Zdroj: Shutterstock®

2. Podvýživa

Kým genetika je spravidla vždy málo alebo len do určitej miery ovplyvniteľný faktor, pri vypadávaní vlasov môžu zohrať rolu aj mnohé vonkajšie a dobre ovplyvniteľné faktory. Jedným z nich je aj strava, respektíve výživa organizmu. Rôzne chyby v stravovaní môžu ľahko ovplyvniť aj kvalitu vlasov. Za ich vypadávaním môže stáť nedostatok základných živín, respektíve dlhodobá podvýživa. Rizikové sú rôzne poruchy príjmu potravy aj drastické diéty. 

3. Nedostatok vitamínov a minerálov

Príčinou straty vlasov býva veľmi často aj priamy nedostatok niektorých vitamínov a minerálov. Deficit môže byť spôsobený nielen nesprávnym stravovaním, a teda nedostatočným príjmom konkrétnych látok v strave, ale jeho príčinou môžu byť aj rôzne poruchy vstrebávania konkrétnych látok v organizme. V tomto prípade človek prijíma dostatok daných vitamínov a minerálov, ale jeho telo ich nedokáže v dostatočnej miere spracovať a využiť. Za nadmerným vypadávaním vlasov často stojí deficit železa, zinku, selénu, medi aj biotínu (vitamín B7) a ďalších vitamínov skupiny B. 

4. Hormonálna nerovnováha

Veľmi častým vinníkom nadmernej straty vlasov sú hormóny, respektíve ich abnormálne hladiny. Hovoriť teda môžeme o hormonálnej nerovnováhe. U žien môže za vypadávaním vlasov stáť nadbytok testosterónu, ale aj hormonálne zmeny v tehotenstve, po pôrode či v období menopauzy. U mužov zase môže byť príčinou napríklad vysoká miera citlivosti vlasových folikulov na testosterón, respektíve jeho derivát (DHT – dihydrotestosterón). Ženy tiež môže trápiť padanie vlasov v dôsledku syndrómu polycystických vaječníkov, čo je jedna z porúch hormonálnej regulácie, charakteristická nadprodukciou mužských hormónov a nedostatkom ženských hormónov. 

5. Stres

Prechodne sa padanie vlasov vo vyššej miere môže objaviť v stresovom období. Nadmerný a dlhodobý stres má mnoho škodlivých účinkov na fyzické aj psychické zdravie. Okrem vypadávania vlasov môže byť príčinou oslabenie imunitného systému, tráviace problémy, vrátane zápchy, žlčníkové ťažkostí i poruchy spánku.

6. Ochorenie štítnej žlazy

Nadmerné vypadávanie vlasov býva i jedným z príznakov ochorení štítnej žľazy. Konkrétne ide najčastejšie o prejav hypotyreózy alebo hypertyreózy, teda nedostatočnej činnosti štítnej žľazy alebo naopak jej zvýšenej funkcie. Na hypotyreózu poukazuje aj priberanie na váhe, nadmerná únava, zimomravosť, pomalý rast ochlpenia na tele či u žien nepravidelná menštruácia. Hypertyreóza sa zase môže prejavovať stratou váhy, zrýchleným rastom ochlpenia na tele, zmenami nálad či búšením srdca. 

Odporúčame: Čo sú esenciálne oleje a ako fungujú? Prečo ich začať používať?

príčiny vypadávania vlasov

Zdroj: Shutterstock®

7. Autoimunitná porucha

Vypadávanie vlasov tiež môže spôsobovať autoimunitné ochorenie zvané alopécia, pri ktorom imunitný systém v dôsledku abnormálnej funkcie napáda štruktúry vlastného tela, v tomto prípade vlasové folikuly. Poznáme viacero typov alopécie. Alopecia areata sa prejavuje vypadávaním vlasov aj chlpov v zhlukoch kdekoľvek na tele. Pri alopecii totalis dochádza k úplnej strate vlasov v oblasti skalpu, alopecia universalis je zase príznačná úplnou stratou vlasov a ochlpenia po celom tele. 

8. Kožné ochorenie

Väčšia strata vlasov môže ďalšej súvisieť aj s niektorými kožnými ochoreniami, ktoré zasahujú do vlasovej časti pokožky. Môže ísť o mykotickú infekciu kože, ekzém či seboreu vo vlasovej oblasti, niektoré druhy lupusov aj ochorenie lichen planus. Lichen planus predstavuje chronické ochorenie, ktoré okrem kože postihuje aj sliznice a jazyk, pričom je sprevádzané tvorbou lézií a vyrážok. 

9. Nešetrné zaobchádzanie s vlasmi

Vlasy môžu viac padať i kvôli tomu, že ich skrátka dlhodobo a pravidelne nejako mechanicky poškodzujeme, teda v dôsledku nesprávnej starostlivosti. Celkové oslabenie vlasov spôsobuje ich časté žehlenie a iná tepelná úprava, nešetrné farbenie a zosvetľovanie či silné uťahovanie gumičkami. 

10. Lieky

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že podnietiť nadmerné vypadávanie vlasov dokonca môžu niektoré užívané lieky. Strata vlasov môže byť vedľajším účinkom niektorých antidepresív, antiepileptík, betablokátorov, liekov na artritídu, dnu aj vysoký krvný tlak. Avšak masívnejšie vypadávanie vlasov neraz sprevádza aj liečbu nádorových ochorení. Môže ísť o následok chemoterapie aj rádioterapie. 

Odporúčame: Morská hubka na tvár: Základ pre ekologické čistenie pleti?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní