Trápia vás kruhy pod očami? Zistite, čo ich zhoršuje a ako sa ich zbaviť

Trápia vás kruhy pod očami? Zistite, čo ich zhoršuje a ako sa ich zbaviť

Dokonalá pleť znie ako niečo, čo ani neexistuje, respektíve je nedosiahnuteľné. Veď každý sme iný a väčšina z nás na svojej pleti pozoruje isté prvky, ktoré by označila za nedokonalosť. Niekoho trápia opakujúce sa vyrážky, iných jazvičky po liečbe akné a ďalších trebárs pigmentové škvrny. Mnohokrát problémy s pleťou súvisia napríklad s typom pleti. Niektorí sa trápia neustálymi šupinkami na pleti, ďalších trápi nadmerné mastenie pokožky. 

Nedokonalosťou na pleti môže človek označiť prakticky hocičo, s čím nie je spokojný. Môžu to byť rôzne škvrny, jazvy, viditeľné a rozšírené póry, čierne bodky, veľmi výrazné vrásky, poklesnuté viečka. Mnoho ľudí trápia napríklad aj tmavšie kruhy pod očami. Nie je ničím neobvyklým, ak sa človek po nedostatočnom spánku prebudí s výraznejšími kruhmi pod očami. No čo ak ide o permanentný problém? Aké sú možné príčiny kruhov pod očami a ako tento problém riešiť?

Čo sú vlastne kruhy pod očami?

Pokožka okolo očí je veľmi citlivá a tenká. To je i dôvod, prečo práve v očnej oblasti vznikajú prvé vrásky. Minimálna hrúbka a takpovediac až priehľadnosť pokožky však prispievajú aj k tomu, že nám pod očami vznikajú tmavšie kruhy. Oblasť pod očami je výrazne pretkaná drobnými krvnými cievami aj lymfatickými žľazami, podieľajúcimi sa na zásobení oka a očného okolia. 

Z dôvodu pôsobenia určitých vonkajších i vnútorných činiteľov sa môže stať, že cievy sú u niekoho cez jemnú a takmer priehľadnú kožu pod očami skrátka viac viditeľné.

Kruhy pod očami teda spravidla predstavujú viditeľný prejav prítomnosti krvných ciev. Cievy môžu byť tmavšie (z dôvodu tmavšej krvi) napríklad pri nedostatku kyslíka či tekutín. Tmavšie sfarbenie pod očami však môže súvisieť aj s hromadením tuku alebo vody v danej oblasti. V závislosti od typu pleti bývajú kruhy pod očami hnedasté, červenkasté alebo aj modrasté či s fialovým alebo žltkastým nádychom. 

Odporúčame: ​Čo môže signalizovať krv v stolici? Pozor, krvácanie môže byť skryté!

Čo spôsobuje tmavé kruhy pod očami?

Hoci tmavé kruhy pod očami si najčastejšie spájame s nedostatkom spánku, pravdou je, že ich môže spôsobovať obrovské množstvo príčin. Platí pritom, že príčina nemusí byť len jediná, ale naopak sa na vzniku týchto problémov môže podieľať viacero pôsobiacich činiteľov. V prvom rade sa u mnohých na výskyte kruhov pod očami podieľajú genetické faktory. Človek môže mať vplyvom dedičnosti napríklad tenšiu kožu okolo očí, alebo má viac krvných ciev v danej oblasti. 

Ďalším faktorom, zohrávajúcim istú rolu pri vzniku tmavších kruhov pod očami, je prirodzené starnutie. Zvyšujúcim sa vekom sa pokožka pod očami ešte viac stenčuje, stráca sa aj jej pružnosť. Náchylnejší k vzniku kruhov pod očami nie sú len straší ľudia, ale napríklad aj osoby s tmavším odtieňom pleti, u ktorých sa častejšie vyskytujú hyperpigmentácie. 

Spomenuté faktory môžeme zaradiť skôr k tým, ktoré zvlášť ovplyvniť nevieme. No na vzniku tmavých kruhov pod očami sa môže podieľať aj mnoho ovplyvniteľných faktorov, a to napríklad také, ktoré súvisia s naším životným štýlom. Už sme spomínali nedostatok spánku, ktorý môže významne zhoršovať daný problém. Rolu však zohráva napríklad aj spôsob stravovania a rôzne naše neduhy. 

Aj tieto činitele sa môžu podieľať na tvorbe tmavých kruhov pod očami:

  • fajčenie,

  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nadmerná konzumácia kávy,
  • nedostatok vitamínov a minerálov v strave (napr. vitamínu C alebo zinku),
  • priveľa soli alebo nezdravých pokrmov,
  • dlhé sedenie pri počítači alebo obrazovke televízora,
  • nadmerný stres,
  • psychická a fyzická záťaž,
  • dehydratácia,
  • nadmerné slnenie,
  • hormonálna nerovnováha alebo hormonálna terapia,
  • pobyt v znečistenom prostredí.

Môže stáť za kruhmi pod očami ochorenie?

V niektorých prípadoch môžu byť kruhy pod očami primárne príznakom nejakého zdravotného problému. Tmavšie sfarbenie pod očami sa častejšie objavuje napríklad u jedincov s alergiou, a to hlavne pri sennej nádche. K vzniku kruhov v tomto prípade môže ľahko prispievať nadmerné a časté trenie očí, ktoré dráždi pokožku v danej oblasti. No aj upchatie nosa vo všeobecnosti, napríklad aj pri bežnej nádche, môže viesť k stmavnutiu pokožky pod očami. Cievy v danej oblasti sa rozšíria a stmavnú. 

Kruhy pod očami bývajú aj znakom týchto zdravotných problémov:

  • anémia – kruhy pod očami častejšie trápia chudokrvných, nedostatok železa vedie k nedostatočnému zásobovaniu kože okysličenou krvou, a to aj vrátane kože pod očami,

  • kožné ochorenie v tvárovej časti, ako lupienka alebo ekzém – dráždia kožu, môžu spôsobovať jej začervenanie a tmavnutie, 
  • nedostatočná funkcia štítnej žľazy – najmä ak spôsobuje zadržiavanie tekutín, ktoré v očnej oblasti spôsobuje opuchy a tmavé kruhy,
  • poruchy lymfatického riečiska, pečeňové a žalúdočné ťažkosti, ochorenia srdca a obličiek.

Odporúčame: ​Fit recepty: Jednoduchšie, ako by ste si mysleli!

Ako sa zbaviť kruhov pod očami?

S tmavými kruhmi pod očami bojujú skutočne mnohí a pravdou je, že nie vždy sa ich dá úplne zbaviť. Napríklad genetiku či starnutie nemožno úplne zvrátiť. Za tmavším sfarbením pod očami dokonca niekedy stojí aj štruktúra kostí na tvári. Niektoré osoby majú napríklad hlbšie slzné korytá pod očami, zatienenie alebo aj odsadenie, čo navonok pôsobí, že je koža pod očami tmavšia. V týchto, ale aj ďalších prípadoch prakticky nie je možné sa kruhov pod očami úplne zbaviť. 

To však neznamená, že je proti nim človek úplne bezmocný. Dobrým pomocníkom môže byť napríklad kozmetika, či už na starostlivosť o pleť, alebo i tá dekoratívna. V prvom rade sa možno poobzerať po rôznych očných krémoch a géloch či maskách pod oči, ktoré sú určené priamo na zmiernenie ťažkostí s kruhmi pod očami. V kozmetike hľadajte zložky, ako vitamín C, koenzým Q10, kofeín, vitamín K a E, Aloe vera.

V rámci dekoratívnej kozmetiky sú skvelým pomocníkom zase korektory pod oči. Tmavšie sfarbenie kože pod očami však dokážu dobre prekryť hlavne špeciálne farebné korektory.

  • Ako správne prekryť kruhy pod očami: Ak sú vaše kruhy pod očami modrasté až bledofialové, voľte žltý až oranžový korektor, ak sú žltkasté, tak zvoľte fialový korektor a ak sú začervenané, tak pomôže zelená. Cez farebný korektor je následne potrebné naniesť aj klasický korektor, ktorý je o 1 až 2 odtiene svetlejší ako vlastný tón pleti. Nakoniec nezabúdajte na fixovanie transparentným púdrom. 

Boj proti tmavým kruhom pod očami sa však nevedie len v znamení prekrývania a schovávania, ale aj prevencie. Tá zahŕňa hlavne vyhýbanie sa rizikovým faktorom, ktoré problém s kruhmi pod očami zhoršujú. Dostatočne spite a hydratujte telo, vyhýbajte sa nadmernému slneniu, nefajčite, umiernite konzumáciu alkoholu a kofeínu a eliminujte stres.

Zabúdať však netreba na to, že niekedy naše kruhy pod očami súvisia aj so zdravotným problémom. Ak vás trápia aj iné problémy a máte podozrenie, že vaše kruhy pod očami sú prejavom ochorenia, konzultujte zdravotný stav s lekárom. 

Babské rady na zmiernenie kruhov pod očami:

  • uhorky alebo zemiaky – studené plátky uhoriek alebo zemiakov položte na oči a relaxujte aspoň 15 minút,
  • čajové vrecúška – vylúhované a vychladené čajové vrecúška (ideálne zo zeleného alebo čierneho čaju) položte na oči a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút,
  • studený obklad – pár kociek ľadu zabaľte do čistej tkaniny alebo látkovej vreckovky a priložte k očiam aspoň na 20 minút, zmenší sa opuch a rozšírenie ciev,
  • paradajky a kurkuma – zmiešajte 1 ČL paradajkovej šťavy, 1/2 ČL citrónovej šťavy, štipku kurkumy a trošku múky, zmes naneste pod oči a nechajte pôsobiť 10 minút,
  • mandľový olej – ošetrujte ním na noc pokožku pod očami,
  • masť na hemoroidy – aplikujte priamo na kruhy pod očami. 

Odporúčame: Expander alebo guma na cvičenie – ako dokáže zefektívniť domáce cvičenie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní