Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!

Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!
  • 18.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Bravčová panenka patrí medzi najkvalitnejšie a najjemnejšie bravčové mäso. A to je jeden z dôvodov, prečo býva základom kuchyne každého kuchára či každej správnej gazdinky. Príprava bravčovej panenky pritom vôbec nie je náročná a zvládne ju naozaj takmer každý.

Pokiaľ chcete aj vy doma doslova vykúzliť šťavnaté a jemné bravčové mäsko ako z reštaurácie, vyskúšajte nami overené tipy a triky. Bravčová panenka sa dozaista bude rozpadávať na jazyku v každom súste.

Bravčová panenka ale vôbec nie je najlacnejšia – skôr naopak, preto by bola škoda pokaziť ju nesprávnou prípravou. Stavte na overené rady a prekvapte seba i svojich najbližších dokonalou prípravou tejto delikatesy.

Bravčová panenka

Mäso je vo všeobecnosti plnohodnotnou bielkovinou, pričom obsahuje aj všetky esenciálne aminokyseliny. Bravčová panenka je zároveň aj najchudšie bravčové mäso a je cenené predovšetkým pre obsah vitamínov skupiny B a železa, ktoré sú mimoriadne dôležité pre krvotvorbu a nervový systém.

Je zároveň aj fantastickým zdrojom zinku, ktorý hrá kľúčovú úlohu v obranyschopnosti organizmu. Mäso je vždy vhodné kombinovať so zeleninou, a to najmä kvôli vláknine. Mäso zaťažuje hrubé črevo a vláknina v zelenine mu zároveň rovno aj prospieva. Je tak najdôležitejšou zložkou v boji proti rakovine hrubého čreva.

Odporúčame: Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

Bravčová panenka s pečenou zeleninou

Na prípravu tohto rýchleho a lahodného receptu potrebujete:

  • 1 bravčovú panenku vcelku
  • 500 g zemiakov
  • 500 g mrkvy
  • 2 väčšie cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu a čerstvého rozmarínu
  • soľ a korenie

Postup na prípravu pečenej bravčovej panenky:

  • Rúru si predhrejte na 200 °C.
  • Umyte a očistite bravčovú panenku, potrite ju trochou oleja a okoreňte.
  • Panenku potom prudko opečte na panvici zo všetkých strán tak, aby sa mäsko stiahlo.
  • Očistite si zeleninu. Mrkvu nechajte vcelku, zemiaky, cibuľu a cesnak nakrájajte na menšie kusy.
  • Plech na pečenie potrite trochou oleja, opečenú panenku uložte na plech a obložte ju všetkou zeleninou.
  • Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 – 35 minút (podľa veľkosti mäska a jednotlivých kusov zeleniny).
  • Po upečení nechajte mäsko ešte chvíľku oddychovať.

Bravčová panenka s hríbovou omáčkou

Kombinácia mäsa a hríbov je vždy správnou voľbou. A inak to nie je ani v prípade bravčovej panenky! Vyskúšajte náš overený recept, kde hlavnú úlohu hrajú okrem samotného mäsa aj hríbiky podľa vašej chuti.

Ingrediencie:

  • bravčová panenka vcelku
  • olej
  • soľ a korenie
  • hríby – ideálne čerstvé
  • maslo
  • šalotka
  • smotana na šľahanie

Postup:

  • Rúru rozohrejte na 180 – 200°C.
  • Bravčovú panenku obaľte v soli a čerstvo zomletom korení.
  • Mäsko prudko opečte na panvici zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
  • Panenku preložte do pekáča, vložte do rúry a pečte približne 20 – 25 minút v závislosti od veľkosti panenky.
  • Na masle speňte šalotku, pridajte hríbiky a spolu restujte niekoľko minút.
  • Nakoniec prilejte smotanu a všetko spolu krátko povarte.
  • Omáčku nakoniec dochuťte soľou, korením a zjemnite maslom.
  • Bravčovú panenku nakrájajte na kolieska, prelejte omáčkou a podávajte s vašou obľúbenou prílohou.

Neprehliadnite: Ghee maslo: Urobte si ho doma a spoznajte TOP 15 benefitov pre krásu i zdravie!

Bravčová panenka obalená prosciuttom

Na prípravu tohto nenáročného, avšak veľmi chutného receptu, potrebujete:

  • bravčovú panenku
  • prosciutto
  • sušené slivky
  • maslo
  • soľ a korenie

Postup na prípravu bravčovej panenky obalenej v prosciutte

  • Bravčovú panenku umyte, očistite a z každej strany osoľte a okoreňte.
  • Panenku prešpikujte – špičkou noža urobte malé zárezy a zatlačte do nich sušené slivky.
  • Na pracovnú dosku si rozložte kúsky prosciutta tak, aby ste do nich mohli zavinúť celú panenku.
  • Na panvici takto obalenú panenku prudko opečte z každej strany.
  • Potom mäsko preložte na pekáč, pridajte maslo a vložte do rozohriatej rúry.
  • Panenku po upečení nechajte ešte chvíľku odpočívať, potom nakrájajte a podávajte napríklad so zeleninou.

Odporúčame aj: Intolerancia na laktózu: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní