Mimomaternicové tehotenstvo – prečo k nemu dochádza a aké sú jeho príznaky?

Mimomaternicové tehotenstvo – prečo k nemu dochádza a aké sú jeho príznaky?

Priebeh tehotenstva nie je vždy jednoduchý a bezproblémový. Okrem bežných sprievodných ťažkostí, ako je nevoľnosť, zvracanie, opuchy nôh, zápcha či nedostatok energie, sa môžu objaviť aj vážnejšie komplikácie. Niektoré ženy v období gravidity bojujú napríklad s tehotenskou cukrovkou, preeklampsiou alebo chudokrvnosťou. Mnohé tehotné ženy napríklad tiež musia riešiť problém s Rh inkompatibilitou krvi matky a plodu, ktorý vzniká, ak je krv matky Rh negatívna a krv plodu Rh pozitívna. 

Vážnejšiu komplikáciu v tehotenstve môže predstavovať aj placenta praevia, inak vcestná placenta, pri ktorej dochádza k nesprávnemu umiestneniu placenty, čo sťažuje prirodzený pôrod. Vážnym problémom súvisiacim s tehotenstvom je aj takzvané mimomaternicové tehotenstvo. Prečo k nemu dochádza a aké príznaky naň môžu poukazovať?

Čo je mimomaternicové tehotenstvo?

Mimomaternicové tehotenstvo, ktoré odborne nazývame ektopická gravidita, predstavuje poruchu fyziologickej reprodukcie človeka, pri ktorej dochádza k implantácii zárodku mimo maternicu. Mimomaternicovým tehotenstvom teda nazývame stav, pri ktorom sa oplodnené vajíčko uhniezdi v reprodukčnom systéme ženy na inom mieste, ako v dutine maternice, ktorá poskytuje pre vývoj plodu potrebné podmienky. 

Vo väčšine prípadov možno pozorovať uhniezdenie vajíčka vo vajíčkovode (v 90 % prípadov ide o tubárne tehotenstvo), niekedy však aj vo vaječníku alebo v maternicovom hrdle, čiže krčku maternice, ktorý rovnako neumožňuje vývoj plodu. Dôjsť však môže aj k usídleniu oplodneného vajíčka v pobrušnici (tzv. abdominálne tehotenstvo). 

Výskyt ektopickej gravidity sa v priebehu posledných desaťročí znásobil, no stále ide o pomerne zriedkavý jav. Mimomaternicové tehotenstvo predstavuje asi len 2 % zo všetkých tehotenstiev. 

Odporúčame: Čo nejesť v tehotenstve? Ktoré potraviny obmedziť a ktorým sa úplne vyhnúť?

Ako sa prejavuje mimomaternicové tehotenstvo?

V raných štádiách môže ektopická gravidita pripomínať príznakmi bežné tehotenstvo. Keďže je vajíčko oplodnené a uhniezdené, začína produkovať tehotenský hormón hCG. Žena tak nemusí hneď rozpoznať, že je niečo nesprávne. Bežné je slabé špinenie, ktoré obvykle súvisí s uhniezďovaním vajíčka. Objaviť sa môžu aj mierne bolesti v podbrušku. Spravidla sa nedostaví menštruácia a vyskytnúť sa môžu nevoľnosti či citlivosť prsníkov.

Keď si žena pri podozrení na tehotenstvo urobí tehotenský test, obvykle má pozitívny výsledok. Medzi 5. až 10. týždňom tehotenstva sa však už môžu dostaviť príznaky poukazujúce na problém. Spozornieť treba pri výskyte týchto ťažkostí:

  • silné bodavé bolesti na jednej strane brucha, resp. panvy (môžu opakovane prichádzať a odchádzať),
  • bolesti vystreľujúce do hornej časti chrbta,
  • bolesť v ramene pri nádychu alebo ležaní (spôsobená dráždením nervu subdiafragmatickým nahromadením krvi),
  • silnejšie tmavšie výtoky alebo vaginálne sýtočervené krvácanie rôznej intenzity,
  • citlivosť brucha na dotyk,
  • závraty,
  • zvracanie,
  • celková slabosť,
  • nutkanie na močenie,
  • v prípade rozvoja komplikácií – bledosť, poruchy vedomia, zrýchlený pulz, kolapsové stavy.

Je známe, prečo dochádza k mimomaternicovému tehotenstvu?

Na vzniku mimomaternicového tehotenstva sa môže podieľať množstvo vnútorných a vonkajších faktorov. Najčastejšie sa stáva, že oplodnené vajíčko skrátka vo vajíčkovode uviazne, preto sa v ňom uhniezdi. Príčinou čiastočnej alebo úplnej nepriechodnosti môžu byť napríklad vrodené deformácie a vývojové abnormality alebo funkčné poruchy vajíčkovodov, predchádzajúca operácia v oblasti panvy či prekonaný zápal. Viac ako 50 % žien, u ktorých sa vyskytlo mimomaternicové tehotenstvo, prekonalo nejaké zápalové ochorenie panvy.

Mimomaternicové tehotenstvo sa okrem toho častejšie vyskytuje u žien, ktoré:

  • majú viac ako 35 rokov,

  • trápi endometrióza
  • používali vnútromaternicové teliesko,
  • prekonali pohlavnú chorobu (hlavne chlamýdie),
  • už raz prekonali mimomaternicové tehotenstvo,
  • prekonali spontánne potraty v minulosti,
  • fajčia,
  • sa liečili na neplodnosť, resp. podstúpili mimotelové oplodnenie,
  • dlhodobo užívali jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu (progesterónové preparáty).

Odporúčame: Čo môže signalizovať krv v stolici? Pozor, krvácanie môže byť skryté!

Ako zistiť mimomaternicové tehotenstvo?

Pri pozitívnom výsledku tehotenského testu a výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí je nevyhnutné čo najskôr zájsť za gynekológom. Vnútromaternicové tehotenstvo predstavuje závažný stav, ktorý je potrebné riešiť, inak hrozia závažné komplikácie, dokonca ohrozenie života ženy. Rast oplodneného vajíčka vo vajíčkovode totiž môže spôsobiť až jeho prasknutie, ktoré sa spája s následným silným krvácaním do brušnej dutiny. Aj pri uhniezdení na inom mieste môže rastúci zárodok narúšať okolité štruktúry.

Pri vyšetrení môže lekár odobrať vzorky moču a krvi, no k diagnostike ektopickej gravidity obvykle slúži hlavne vaginálne ultrazvukové vyšetrenie, ktoré ukáže, či je vajíčko uhniezdené mimo maternice. Pri nejasnom výsledku, respektíve ak nie je miesto uhniezdenia známe, sa môže vykonať laparoskopia, ktorá predstavuje nielen diagnostickú, ale aj liečebnú metódu. 

Aké sú možnosti pri mimomaternicovom tehotenstve?

Ak sa oplodnené vajíčko uhniezdi mimo maternicu, nemá správne podmienky pre svoj vývoj a rast. Bežne sa stáva, že takýto zárodok sám zakrátko odumiera, čiže žena prekoná spontánny potrat. Ak nedošlo k potratu a embryo je stále uhniezdené mimo maternicu, lekár na základe viacerých faktorov zvolí najvhodnejší postup riešenia tohto problému. Po diagnostike mimomaternicového tehotenstva obvykle nasleduje jeho ukončenie, inak hrozia žene zdravotné komplikácie.

Možnosťou je pokus o prenos embrya do maternice v začiatku gravidity, no úspešnosť tohto procesu je veľmi nízka. V niektorých prípadoch je žena hospitalizovaná a sledovaná, pričom sa čaká, kým embryo samo odumrie. Ďalšou možnosťou je podávanie liekov na zastavenie tehotenstva, ktoré bránia rastu buniek embrya. Veľmi často je však mimomaternicové tehotenstvo ukončené počas laparoskopickej operácie, pri ktorej je v niektorých prípadoch odstránený celý vajíčkovod (ak je poškodený). 

Prekonanie mimomaternicového tehotenstva žene spravidla nebráni v ďalšej gravidite. Aj v prípade, ak bolo potrebné odstránenie jedného vajíčkovodu, stále môže žena prirodzene počať dieťa a bez ťažkostí ho donosiť. Ďalšie tehotenstvo by však malo byť pod zvýšeným dohľadom lekára, keďže existuje riziko opätovného výskytu ektopického tehotenstva. 

Odporúčame: ​Intolerancia na laktózu: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní