Intolerancia na laktózu: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?

Intolerancia na laktózu: Pri ktorých príznakoch treba spozornieť?
  • 14.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ľudia s intoleranciou laktózy nie sú schopní úplne stráviť cukor (laktózu) v mlieku. V dôsledku toho mávajú hnačky, plynatosť a nadúvanie po jedle alebo pití mliečnych výrobkov. Stav, ktorý sa tiež nazýva malabsorpcia laktózy, je zvyčajne neškodný, ale jeho príznaky môžu byť veľmi nepríjemné.

Príliš málo enzýmu produkovaného v tenkom čreve (laktáza) je zvyčajne zodpovedné za intoleranciu laktózy. Môžete mať nízke hladiny laktázy a napriek tomu budete schopní stráviť mliečne výrobky. Ak sú však vaše hladiny príliš nízke, prejaví sa u vás intolerancia laktózy, čo vedie k príznakom po jedle alebo pití mliečnych výrobkov.

Väčšina ľudí s intoleranciou laktózy dokáže zvládnuť tento stav bez toho, aby sa museli vzdať všetkých mliečnych potravín. Pri ktorých príznakoch ale treba spozornieť?

Príznaky intolerancie laktózy

Príznaky a symptómy intolerancie laktózy sa zvyčajne začínajú 30 minút až dve hodiny po jedle alebo pití potravín, ktoré obsahujú laktózu.

Bežné príznaky a symptómy zahŕňajú:

  • hnačku,
  • nevoľnosť a niekedy aj zvracanie,
  • silné bolesti hlavy,
  • žalúdočné kŕče,
  • nadúvanie,
  • plynatosť.

Odporúčame: Diéta na chudnutie: Čo je základom k strate hmotnosti? 12 krokov, ako správne začať!

Príčiny intolerancie na laktózu

Laktózová intolerancia nastáva, keď vaše tenké črevo neprodukuje dostatok enzýmu (laktázy) na trávenie mliečneho cukru (laktózy). Normálne laktáza premieňa mliečny cukor na dva jednoduché cukry – glukózu a galaktózu, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu cez črevnú výstelku.

Ak máte nedostatok laktázy, laktóza vo vašej potrave sa presúva do hrubého čreva namiesto toho, aby bola spracovaná a absorbovaná. V hrubom čreve normálne baktérie „zápasia" s nestrávenou laktózou, čo spôsobuje príznaky a symptómy intolerancie laktózy.

Existujú 3 typy intolerancie laktózy. Rôzne faktory spôsobujú nedostatok laktázy, ktorý je základom každého typu.

  • Primárna intolerancia laktózy – ľudia, u ktorých sa rozvinie primárna intolerancia laktózy, čo je najbežnejší typ, začnú od detstva produkovať dostatok laktázy. Dojčatá, ktoré získavajú všetku výživu z mlieka, potrebujú laktázu. Keď deti nahrádzajú mlieko inými potravinami, množstvo laktázy, ktoré produkujú, normálne klesá, ale zvyčajne zostáva dostatočne vysoké na strávenie množstva mliečnych výrobkov v typickej strave dospelých. Pri primárnej intolerancii laktózy produkcia laktázy v dospelosti prudko klesá, čo spôsobuje, že mliečne výrobky sú ťažko stráviteľné.
  • Sekundárna intolerancia laktózy – táto forma intolerancie laktózy sa vyskytuje, keď vaše tenké črevo znižuje produkciu laktázy po chorobe, úraze alebo operácii tenkého čreva. Choroby spojené so sekundárnou intoleranciou laktózy zahŕňajú črevnú infekciu, celiakiu, premnoženie baktérií a Crohnovu chorobu. Liečba základnej poruchy môže obnoviť hladiny laktázy a zlepšiť príznaky a symptómy, hoci to môže chvíľu trvať.
  • Vrodená alebo vývojová intolerancia laktózy – je možné, ale zriedkavé, že sa deti narodia s intoleranciou laktózy spôsobenou nedostatkom laktázy. Táto porucha sa prenáša z generácie na generáciu, čo znamená, že matka aj otec musia preniesť rovnaký génový variant, aby bolo touto chorobou postihnuté aj dieťa. Predčasne narodené deti môžu mať tiež intoleranciu laktózy z dôvodu nedostatočnej hladiny laktázy.

Rizikové faktory laktózovej intolerancie

Medzi faktory, ktoré môžu spôsobiť, že vy alebo vaše dieťa budete náchylnejší na intoleranciu laktózy, patria:

  • zvyšujúci sa vek – intolerancia laktózy sa zvyčajne objavuje v dospelosti. Tento stav je preto menej častý u dojčiat a malých detí.
  • etnická príslušnosť – laktózová intolerancia sa najčastejšie vyskytuje u ľudí afrického, ázijského a hispánskeho pôvodu.
  • predčasný pôrod – predčasne narodené deti môžu mať znížené hladiny laktázy, pretože sa v tenkom čreve dostatočne nevyvinú bunky produkujúce laktázu.
  • choroby postihujúce tenké črevo – problémy s tenkým črevom, ktoré môžu spôsobiť intoleranciu laktózy, zahŕňajú nadmerný rast baktérií, celiakiu a Crohnovu chorobu.
  • určité spôsoby liečby rakoviny – ak ste mali radiačnú terapiu rakoviny žalúdka alebo máte črevné komplikácie z chemoterapie, zvyšuje sa vaše riziko vzniku intolerancie laktózy.

Neprehliadnite: Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

Intolerancia na laktózu - test

Váš lekár môže mať podozrenie na intoleranciu laktózy na základe vašich príznakov a vašej reakcie na zníženie množstva mliečnych potravín vo vašej strave. Rovnako môže potvrdiť diagnózu vykonaním jedného alebo viacerých z nasledujúcich testov:

  • vodíková dychová skúška – keď vypijete tekutinu, ktorá obsahuje vysoké hladiny laktózy, váš lekár v pravidelných intervaloch meria množstvo vodíka vo vašom dychu. Ak vydýchnete príliš veľa vodíka, znamená to, že netrávite a neabsorbujete laktózu.
  • test tolerancie laktózy – dve hodiny po vypití tekutiny, ktorá obsahuje vysoké hladiny laktózy, podstúpite krvné testy na meranie množstva glukózy vo vašom krvnom obehu. Ak vaša hladina glukózy nestúpa, znamená to, že vaše telo netrávi a neabsorbuje nápoj naplnený laktózou.

Liečba intolerancie na laktózu

U ľudí s intoleranciou na laktózu spôsobenou základným stavom môže liečba tohto stavu obnoviť schopnosť tela tráviť laktózu, hoci tento proces môže trvať mesiace. Z iných príčin sa môžete vyhnúť nepríjemným pocitom intolerancie laktózy dodržiavaním diéty s nízkym obsahom laktózy.

Ak chcete znížiť množstvo laktózy vo vašej strave:

  • obmedzte mlieko a iné mliečne výrobky,
  • zaraďte do svojich pravidelných jedál malé porcie mliečnych výrobkov,
  • jedzte a pite mliečne výrobky so zníženým obsahom laktózy,
  • pridajte tekutý alebo práškový laktázový enzým do mlieka, aby sa laktóza rozložila.

Odporúčame aj: Herpes na pere: Aké sú jeho príčiny a následná liečba?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní