Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?

Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?

Mnoho ľudí začína v novom roku riešiť svoju váhu. Tento scenár je pomerne bežný, veľa z nás si totiž dáva predsavzatie v novom roku zhodiť nejaké prebytočné kilo. Je už otázne, či toto rozhodnutie niekomu vydrží, alebo upadne do zabudnutia. V každom prípade existuje viacero spôsobov, ako svoju hmotnosť optimalizovať. Chudnutie by sme mali vždy chápať v prvom rade ako cestu za zdravším JA, ktoré vieme získať zdravou stravou a pravidelným pohybom.

Ľudia pri chudnutí skúšajú rôzne spôsoby stravovania, ktoré neraz zahŕňajú aj drastické diéty, ktoré ale pre telo nie sú z dlhodobého hľadiska práve najlepšie. Vždy treba hľadať diétu, respektíve formu stravovania, ktorá človeka nezdravo neobmedzuje, no zároveň mu pomôže s chudnutím. Mnohým sa osvedčila takzvaná delená strava. Na akom princípe funguje a aké má pravidlá? Je to vhodná diéta bez škodlivého vplyvu na telo?

Poznáte delenú stravu?

Delená strava nepredstavuje záležitosť modernej doby, jej pôvod možno hľadať v starej ajurvédskej medicíne. Za zakladateľa teórie delenej stavy v novodobom poňatí je považovaný americký lekár a lektor zdravej výživy William Howard Hay, podľa ktorého bol tento spôsob stravovania istý čas nazývaný aj Hayova diéta.

Delenú stravu môžeme jednoducho charakterizovať ako spôsob stravovania, pri ktorom sa potraviny delia do určitých kategórií a následne sa podľa predpísaných pravidiel v jedálničku kombinujú. Základom pre vznik delenej stravy sa stalo presvedčenie, že nesprávne kombinácie potravín môžu negatívne vplývať nielen na proces trávenia, ale prakticky na celý organizmus. Je to napríklad z toho dôvodu, že rôzne potraviny sa v našom tele trávia odlišný čas, štiepia sa za pomoci iných enzýmov a pri inom pH.

Hay vychádzal z faktu, že niektoré potraviny potrebujú na trávenia kyslé prostredie a iné zase zásadité, preto ich nie je vhodné kombinovať. Vďaka tomuto konceptu stravovania si preliečil vtedy ťažko liečiteľné ochorenie obličiek a svoje poznatky začal ďalej šíriť. Väčšiu popularitu začala delená strava získavať na prelome 19. a 20. storočia. 

Odporúčame: ​Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

Pri delenej strave rozdeľujeme potraviny do skupín

Ako sme spomenuli vyššie, základnou črtou delenej stravy je rozdeľovanie potravín do určitých kategórií. Dnes sa už môžeme stretnúť s viacerými verziami delenej stravy, pri ktorých je v rámci delenia potravín možno badať isté odchýlky. Niektoré koncepty zahŕňajú delenie na menej kategórií, iné zase na viac. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s delením potravín do troch skupín – bielkovinová, sacharidová a neutrálna.

  • Bielkovinová alebo inak živočíšna skupina zahŕňa všetky druhy mäsa, vrátane rýb, ako aj mäsové výrobky, taktiež mlieko a mliečne výrobky, vajcia. Okrem toho sem spadajú produkty zo sóje a biele aj červené víno.
  • Sacharidová alebo inak rastlinná skupina zahŕňa všetky obilniny a výrobky z nich, vrátane cestovín a pečiva, ryžu, zemiaky a strukoviny (okrem sóje). Taktiež sem patrí kukurica a produkty z nej a sladké druhy ovocia a zeleniny (jablká, hrušky, sušené ovocie okrem hrozienok, banány, figy, batáty, tekvica hokkaido). Ďalej sem zahŕňame pivo a ovocné šťavy, sirupy alebo med. 
  • Neutrálna skupina je tvorená ovocím s nízkym obsahom cukru (bobule, avokádo), ostatnou zeleninou, hubami, orechmi, semienkami. Tiež sem patria niektoré kyslomliečne výrobky, ako smotana, kefír alebo biely jogurt. Neutrálnu skupinu tvoria aj koreniny, bylinky, oleje, káva, čaj a kakao. 

Iné koncepty delenej stravy zahŕňajú napríklad delenie potravín na živočíšnu a rastlinnú skupinu a následne na tri podskupiny – neutrálnu, ovocnú a zeleninovú. Stretnúť sa však môžeme aj s inými deleniami. Hay mal pôvodne tri skupiny – kyslé potraviny (hlavne bielkovinovej povahy), zásadité potraviny (hlavne sacharidovej povahy) a neutrálne potraviny. 

Ktoré potraviny pri delenej strave nekombinujeme?

  • Potraviny z bielkovinovej a sacharidovej skupiny sa nekombinujú.
  • Potraviny zo živočíšnej skupiny možno kombinovať so zeleninou.
  • Potraviny zo živočíšnej skupiny nemožno kombinovať s ovocím.
  • Ovocie a zeleninu v jednom jedle nekombinujeme.
  • Potraviny z rastlinnej skupiny kombinujeme v rámci jedla buď s ovocím, alebo so zeleninou, ale nie súčasne (pretože ovocie a zeleninu nekombinujeme).
  • V rámci jedného jedla nekombinujeme viacero druhov bielkovín. 
  • Pri kombinovaní potravín z neutrálnej skupiny nie je treba sledovať žiadne pravidlá, kombinovať ich môžeme so všetkým. 

Dodržiavať treba aj ďalšie zásady

Ak má byť delená strava nápomocná pri chudnutí, odporúča sa pri nej dodržiavať aj niekoľko všeobecných zásad zdravého stravovania, nielen zásady týkajúce sa kombinovania rôznych potravinových skupín. V jedálničku je vo všeobecnosti vítané chudé mäso a morské živočíchy, vajíčka, ovocie s nižším podielom cukrov, zelenina, kyslomliečne výrobky, obilniny, celozrnné potraviny, rastlinné oleje (olivový).

Potraviny, ako sladké druhy ovocia, rafinovaný cukor, priemyselne spracované potraviny a polotovary, smažené jedlá či jedlá z bielej múky nie sú úplne žiaduce. Jedálniček by z veľkej časti mala tvoriť hlavne zelenina a ovocie. Odporúča sa jedlo rozdeliť do 2 až 3 hlavných jedál a 1 až 2 doplnkových, medzi ktorými sa necháva rozostup aspoň 3 až 4 hodiny.

Delená strava neodporúča ovocie konzumovať nalačno alebo pred jedlom, ale po jedle. Naopak, mliečne výrobky odporúča konzumovať na prázdny žalúdok. Okrem toho treba klásť dôraz na pitný režim. Spoľahnite sa na vodu, minerálky a nesladené čaje. V primeranom množstve nie je problém dopriať si víno alebo pivo. Okrem toho sa treba zamerať aj na vhodnú úpravu potravín. Odporúča sa varenie, dusenie či príprava na pare, naopak smaženie a pečenie s množstvom oleja nie je vhodné. 

Odporúčame: ​Expander alebo guma na cvičenie – ako dokáže zefektívniť domáce cvičenie?

Príklad jedálnička pri delenej strave

  • Raňajky – ideálne potraviny zo sacharidovej (+ neutrálnej) skupiny, napr. ovocie s vločkami, pohánková kaša so strúhanou hruškou, celozrnné pečivo s džemom, biely jogurt s medom a banánom,
  • Desiata – jogurt, hrsť orieškov, vajcia, zeleninová šťava, šunka a syr so zeleninou,
  • Obed – ideálne potraviny z bielkovinovej (+ neutrálnej) skupiny, napr. grilovaná ryba so zeleninovým šalátom, mleté hovädzie mäso s anglickou zeleninou,
  • Olovrant – nakrájaná zelenina, jogurt, hrsť orieškov, vajcia, tvaroh so šalátovou uhorkou, 
  • Večera – potraviny buď z bielkovinovej alebo sacharidovej skupiny, napr. kuracie prsia so zeleninovým šalátom, sardinky so zeleninou, zeleninové rizoto, cestoviny, zeleninová polievka, praženica s čerstvou zeleninou.

Výhody delenej stravy:

  • môže človeka viesť k zdravšiemu stravovaniu, keďže dáva prednosť zdravým potravinám a nie nezdravým pokrmom,
  • pri správnom poskladaní jedálnička môže byť pestrá a vyvážená,
  • nejde o drastickú a prísnu diétu – človeka v jedle výrazne neobmedzuje, nevylučuje dôležité potravinové skupiny z jedálnička, radikálne neznižuje kalorický príjem,
  • môže pomôcť človeku upraviť hmotnosť,
  • človek môže zaznamenať lepšie trávenie.

Nevýhody delenej stravy:

  • vplyv delenej stravy na chudnutie v podstate nie je vedecky dokázaný – nie je jasné, či za chudnutím skutočne stojí delenie a kombinovanie potravín, alebo len fakt, že človek sa skrátka pri tejto diéte stravuje zdravšie,
  • delená strava nelimituje príjem kalórií – hoci drastické zníženie kalorického príjmu nie je vhodné, pre chudnutie je predsa len akýsi kalorický deficit potrebný,
  • je pomerne komplikovaná – kategorizovanie potravín do skupín môže byť nejednoznačné, problematické a zmätočné,
  • viacerí odborníci poukazujú na jej nezmyselnosť – tráviaci trak je prispôsobený na trávenie komplexnej, teda zmiešanej potravy, oddeľovanie potravín v rámci jednotlivých jedál preto podľa nich nie je potrebné, 
  • pre mnohých je takýto spôsob stravovania neudržateľný, pri navrátení sa k predošlému spôsobu stravovania preto hrozí jojo efekt. 

Odporúčame: Quinoa – prečo patrí k najzdravším potravinám na svete? Ako ju pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní