Cícerová pomazánka: TOP recept na jej prípravu!

Cícerová pomazánka: TOP recept na jej prípravu!
  • 13.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Cícerová pomazánka sa spolu s niekoľkými jednoduchými trikmi môže rýchlo a jednoducho stať fantastickou pochúťkou pre celú rodinu! My sme presvedčení, že krémovo hladká domáca nátierka z cíceru je zaručene lepšia ako tá z obchodu.

Jej tajomstvo pritom nie je vôbec zložité – najhladšiu a najluxusnejšiu cícerovú pomazánku vytvoríte vtedy, ak pridáte všetky ingrediencie v tom správnom poradí.

Cícerová nátierka je ideálna pre všetkých tých, ktorí vo svojom jedle hľadajú nutrične hodnotné potraviny. Podľa nás najlepšie chutí natretá na čerstvom chlebíku spolu so zeleninou nakrájanou napríklad na hranolčeky. Naservírujte si k nej čerstvú mrkvu, papriku či kaleráb a chutný a zdravý snack vás zasýti kedykoľvek počas dňa.

Cícerová pomazánka

Cícerová pomazánka je lahodná nátierka alebo dip vyrobený z cíceru, tahini, citrónu a korenia. Bežne sa konzumuje na Strednom východe a v Stredomorí. Jej lahodná chuť sa však udomácňuje čím ďalej tým viac aj v našich končinách.

Pri jej príprave sa nebojte použiť namiesto cíceru z konzervy aj varený cícer.

Odporúčame: Fantastický domáci chlieb na 3 spôsoby – na ten z obchodu zabudnete

Ingrediencie na prípravu cícerovej pomazánky

  • 400 g cíceru (uvareného alebo z konzervy),
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 30 g pasty tahini (pasta vyrobená z mletých sezamových semienok) – ak ju aj vynecháte, pomazánka bude výborná aj bez nej,
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy,
  • 1 čajová lyžička rasce,
  • 1/2 čajovej lyžičky červenej papriky alebo chilli – podľa vašej chuti,
  • 1/2 čajovej lyžičky soli a čierneho korenia,
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja,
  • 2 – 4 polievkové lyžice vody,
  • nasekaná petržlenová vňať.

Neprehliadnite: Čo je celiakia? Tu sú odpovede na najdôležitejšie otázky!

Postup na prípravu cícerovej pomazánky

  • Ako prvé rozmixujte a zmiešajte pastu tahini a čerstvú citrónovú šťavu.
  • Po minúte mixovania pridajte cícer a cesnak. Ak sa nebojíte experimentovania, cesnak môžete ešte predtým upiecť.
  • Pridajte korenie a miešajte ďalej.
  • Mixujte, kým sa nevytvorí pasta.
  • Mletá rasca a soľ dodajú pomazánke úžasnú chuť, pričom mletá rasca dodáva aj trochu viac korenia a sýtosti.
  • Počas mixovania pomaly pridávajte olivový olej a vodu, aby bola cícerová pomazánka krémová.
  • Olivový olej robí textúru cícerovej pomazánky luxusnou a veľmi lahodnou.
  • Pri servírovaní jemne pokvapkajte aj vrch pomazánky.
  • Nebojte sa použiť aj olivový oleje s príchuťou.
  • Hotovú pomazánku ozdobte petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s chilli či celým cícerom.

Odporúčame aj: Ghee maslo: Urobte si ho doma a spoznajte TOP 15 benefitov pre krásu i zdravie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní