Zápal trojklanného nervu – ako riešiť tento bolestivý zdravotný problém?

Zápal trojklanného nervu – ako riešiť tento bolestivý zdravotný problém?

Ak pociťujeme bolesť v oblasti tváre, a to hlavne v okolí sánky a čeľuste, najčastejšie to pripisujeme zubom a bežíme k zubárovi. Zuby však niekedy nemusia byť na vine, pôvodcom problému môžu byť nervy. Nerv, vedúci signály zo zmyslových buniek a orgánov do centrálnej nervovej sústavy a naspäť, predstavuje zväzok výbežkov nervových vlákien neurónov, ktorých telá sú uložené v mozgu, mieche a nervových uzlinách. V súvislosti s nervami sa môžu vyskytovať takzvané neuralgie, čo sú záchvatovité nervové bolesti.

Medzi neuralgie patrí aj stav ľudovo nazývaný zápal trojklanného nervu, ktorý sa prejavuje práve bolesťou v tvárovej oblasti. Pozrite sa spolu s nami na to, čo všetko môže spôsobiť zápal trojklanného nervu, aké sú príznaky tohto zdravotného problému a ako prebieha liečba. 

Kde sa nachádza trojklanný nerv?

Trojklanný nerv, latinsky Nervus trigeminus, predstavuje piaty z dvanástich hlavových nervov. Jeho úlohou je zaistiť citlivosť tváre a priľahlých častí hlavy (senzitívna inervácia) a ovládanie niektorých žuvacích svalov (motorická inervácia). Tento nerv vychádza z takzvaného Varolovho kmeňa (súčasť mozgového kmeňa) a prechádza po spodine mozgu, pričom do povrchových oblastí hlavy prichádza v oblasti spánkov. Tu je umiestnená uzlina, z ktorej sa trojklanný nerv delí na tri vetvy:

  • očná (oftalmická) vetva – vystupuje nad očnicu,
  • čeľustná (maxilárna) vetva – je uložená nad hornou čeľusťou,
  • sánková (mandibulárna) vetva – zasahuje do dolnej čeľuste. 

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje syfilis? Toto je hlavný príznak!

Prečo vzniká zápal trojklanného nervu?

V súvislosti s trojklanným nervom sa vyskytuje veľmi nepríjemný zdravotný problém, ktorý je všeobecne známy ako zápal trojklanného nervu. Odborne ide o neuralgiu trigeminu, respektíve neuralgiu trojklaného nervu alebo trigeminálnu neuralgiu. Bolesť trojklanného nervu sa opisuje ako jedna z najhorších bolestí vôbec. 

Zápal trojklanného nervu obvykle postihuje hlavne druhú a tretiu vetvu nervu, najmä jednostranne, niekedy obojstranne. Čo presne vedie k tomuto zdravotnému problému, nie je možné jednoznačne stanoviť. Známych je viacero rizikových faktorov a činiteľov, ktoré môžu zohrávať istú rolu. Mnohokrát sa však príčina problému ani neodhalí. Je známe, že zápal trojklanného nervu sa častejšie vyskytuje u žien, a to najmä vo veku nad 40 až 50 rokov. Avšak, postihnúť môže prakticky kohokoľvek.

Príčinou môžu byť rôzne zmeny v stenách ciev (spôsobené napr. cukrovkou alebo vysokým tlakom), ktoré následne tlačia na nerv, taktiež novotvary v danej oblasti (cysty, nádory) dráždiace nerv alebo rôzne ochorenia priamo poškodzujúce nervové obaly (napr. skleróza multiplex). 

Ďalšie rizikové faktory zápalu trojklanného nervu môžu byť nasledovné:

  • prekonanie pásového oparu – vírusu herpes zoster (postherpetická neuralgia),

  • prekonanie mŕtvice,
  • zranenia tváre,
  • stav po operácii,
  • migrény,
  • dlhodobé vystavenie vetru a chladu (častý spúšťací faktor),
  • rozšírenie infekcie z vedľajších nosných dutín alebo zubov,
  • rôzne autoimunitné ochorenia,
  • iné nervovo-degeneratívne ochorenia.

Aké má zápal trojklanného nervu prejavy?

Zápal trojklanného nervu u mnohých jedincov prebieha ako chronické ochorenie trojklanného nervu so záchvatovitým priebehom, pri ktorom sa príznaky rôznej intenzity môžu opakovať v rôznych intervaloch, niekedy viackrát denne, v lepších prípadoch niekoľkokrát do roka. Trigeminálna neuralgia je spravidla sprevádzaná veľkou bolesťou, pričom bolesť môže byť spustená rôznymi podnetmi, ako je chlad, prievan, čistenie zubov, príjem kofeínu, holenie tváre, prežúvanie potravy či usmievanie sa.

Bolesť býva často jednostranná, čiže je postihnutý nerv len na jednej strane tváre, no niekedy dochádza aj k obojstrannému postihnutiu. Bolesť pri neuralgii trojklanného nervu býva popisovaná nasledovne:

  • obvykle je krátka, no veľmi intenzívna – pripomína šľahnutie, po ktorom je úsek bez bolesti,

  • je bodavého alebo pálivého charakteru,
  • pripomína elektrické šoky,
  • vystreľuje do ucha, spánku, čeľustného kĺbu, podnebia, zubov alebo prínosnej dutiny,
  • zhoršuje sa pri dotyku špecifického miesta na tvári (čela, líca).

Okrem toho sa pri zápale trojklanného nervu môžu objaviť spazmy (zášklby) jednej polovice tváre, kŕče žuvacích svalov, poruchy citlivosti tváre a jazyka. Postihnutá polovica tváre môže byť začervenaná, objaviť sa môže aj zvýšená tvorba slín. Dokonca môže prísť k stavu podobnému ochrnutiu polovice tváre, ktorý môže byť sprevádzaný neschopnosťou zavrieť oko či usmiať sa. Bežné je, že pacient je podráždený, odmieta potravu a tekutiny, bojí sa rozprávať. U pacientov s častým výskytom problémov je bežným znakom i strata hmotnosti. 

Odporúčame: ​Krvné skupiny človeka – ako sa dedia po rodičoch a čo o nich vedieť?

Diagnostika zápalu trojklanného nervu

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných problémov návštevu lekára rozhodne neodkladajte. Mnoho ľudí má pri bolestiach v oblasti čeľuste namierené k zubárovi. Zubné vyšetrenie však v tomto prípade obvykle žiaden problém neodhalí. Je však potrebné, aby sa vylúčilo, že za bolesťou stojí zubné ochorenie. Zápal trojklanného nervu môže svojimi príznakmi imitovať aj iné choroby, preto je potrebné vyšetreniami vylúčiť iné možné príčiny ťažkostí. Ak sú napríklad bolesti prítomné v blízkosti ucha, pacienti tiež majú tendenciu navštevovať ORL ambulanciu (ušno-nočno-krčnú). 

Pri podozrení na neuralgiu trojklanného nervu je spravidla potrebné vyšetrenie u neurológa alebo neurochirurga. Uplatňuje sa fyzikálne vyšetrenie a odobratie anamnézy. Následne môže byť potrebná magnetická rezonancia alebo CT, čo sú zobrazovacie metódy, ktoré môžu odhaliť napríklad tumor v mozgu, cievy tlačiace na nerv alebo iné abnormality spôsobujúce problém s trojklanným nervom. Na základe diagnózy a zdravotného stavu pacienta stanoví lekár vhodnú liečbu. 

Liečba zápalu trojklanného nervu

Neuralgie trojklanného nervu je nevyhnutné riešiť so špecialistom. Neliečený problém môže viesť časom k zhoršovaniu intenzity záchvatov, dokonca k úplnej neschopnosti bežných denných aktivít. Uplatňujú sa pritom rôzne možnosti liečby. Výber závisí aj od toho, ako závažný je pacientov stav, alebo či je známa príčina problému. V prvom rade je cieľom uľavenie od bolesti. Používajú sa lieky na predpis (analgetiká, antikonvulzíva, antidepresíva, antiepileptiká, antispazmodiká) alebo obstreky trojklanného nervu.

Niekedy sa uplatňujú injekcie botoxu. U niektorých pacientov býva potrebná aj chirurgická liečba. Tá môže zahŕňať napríklad umiestnenie menšieho vankúšika medzi trojklanný nerv a cievy, ktoré naň tlačia. Ďalšou možnosťou je rádiochirurgická operácia gama nožom, pri ktorej sa nareže trojklanný nerv. Využívajú sa aj alternatívne metódy liečby, napríklad akupunktúra, fototerapia, masáže a tvarová gymnastika pod dohľadom odborníka. 

Pri problémoch s neuralgiami trojklanného nervu sa odporúčajú aj rôzne režimové opatrenia. Dobrým pomocníkom môžu byť vitamíny B, z ktorých mnohé sú dôležité pre zdravie nervov. Okrem toho je vhodné sledovať spúšťače ťažkostí a vyhýbať sa im. Ako sme spomenuli vyššie, ťažkosti môžu spustiť rôzne podnety, vrátane chladu či intenzívneho žutia potravy. Pri výskyte bolestí v domácom prostredí môže byť prvou pomocou aplikácia tepla (suché teplo – nahriata šatka, fén).

Odporúčame: ​Delená strava – aké pravidlá pri nej treba dodržiavať? Pomôže človeku schudnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní