Ktoré potraviny pečeni neprospievajú a ktoré sú pre ňu vhodné?

Ktoré potraviny pečeni neprospievajú a ktoré sú pre ňu vhodné?

Ak by sme mali vymenovať všetko, čo musí naša pečeň robiť, bol by to dlhý zoznam. Produkuje bielkoviny, hormóny, uvoľňuje vitamíny do obehu, čistí krv od toxínov, hospodári s energiou a to stále nie je všetko. Okrem iného si musí vedieť poradiť so všetkým, čo zjeme.

O škodlivosti vyprážaného viete? A čo veľké množstvo mäsa, vajec a mliečnych výrobkov?

Snažiť sa jesť tak, aby ste si nezaťažovali pečeň, nie je „len“ prevenciou pred nutnosťou navštíviť skúseného internistu v Bratislave, ale robíte tak službu vášmu celkovému zdraviu. Otázkou však ostáva ako jesť, aby nedochádzalo práve k tomu zaťažovaniu pečene?

Začnime jedlami vyprážanými s použitím veľkého množstva oleja. Tie pečeň rozhodne neobľubuje. Namiesto vyprážania voľte skôr varenie, či dusenie a malé množstvo oleja. Mimochodom, zdraviu prospešné oleje sú hlavne olivový, repkový, či ľanový.

Pozor je potrebné si dávať aj na mäso, vajcia, či mliečne výrobky. Áno, sú to bohaté a vyvážené zdroje bielkovín, takže vzdávať by ste sa ich nemali, ale pozor na to, aby sa na vašom tanieri neobjavovali príliš často.

Odporúčame: Lahôdkové droždie – prečo ho pridať do stravy a ako na to?

Diétne nutne neznamená prospešné

Keď sa spomenú priemyselne spracované potraviny, či polotovary, zrejme nikomu nenapadne nič iné ako to, že nebudú práve najvhodnejšie. To je pravda, ale pozor aj na rôzne diétne produkty, ktoré svoju „diétnosť“ dosahujú tak, že cukor nahradia rôznymi sladidlami. A to je problém. Sladidlá totižto nadmieru zaťažujú pečeň.

Doteraz sme hovorili hlavne o tom, čo pečeni neprospieva, tak by bolo na mieste povedať si, aké potraviny sú pre pečeň vhodné. Zaradiť medzi takéto potraviny môžeme ovocie, zeleninu, semienka, orechy, celozrnné potraviny, ale aj výživné strukoviny. Vo všeobecnosti tak môžeme povedať, že pečeni vyhovuje najmä prírodná, priemyselne nespracovaná strava s väčším podielom rastlinných produktov.

Zdroj foto - úvodná: Shutterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní