Kukuričný olej – ako sa vyrába, aké má účinky a ako ho používať?

Kukuričný olej – ako sa vyrába, aké má účinky a ako ho používať?

Aké rastlinné oleje využívate v kuchyni najčastejšie vy? Dnes si môžeme vyberať z rôznych rastlinných olejov z rôznorodých rastlín, trh je naozaj veľký. Medzi najpoužívanejšie oleje môžeme na Slovensku bez pochýb zaradiť slnečnicový a repkový olej. Mnohí sa však neboja objavovať aj iné druhy olejov, vrátane olivového, avokádového, ryžového a ďalších.

A čo taký kukuričný olej? Už ste mali tú možnosť ho vyskúšať alebo ho dokonca používate pravidelne? Alebo ste o ňom ešte ani nepočuli? V článku sa na jeho zloženie, účinky aj použitie pozrieme bližšie. Ako nám poslúži kukuričný olej v kuchyni? Čo treba vedieť pred konzumáciou kukuričného oleja? Zistite viac!

Poznáte olej z kukuričných klíčkov?

Pod pojmom kukuričný olej máme na mysli olej z kukuričných klíčkov. Ide o olej, ktorý sa spravidla pripravuje lisovaním kukuričných klíčkov, resp. z naklíčenej kukurice. Avšak, na trhu sa môžeme stretnúť s dvomi hlavnými druhmi kukuričných olejov, podobne ako v prípade iných rastlinných olejov. Ide o rafinovaný a nerafinovaný olej z kukurice.

  • Nerafinované kukuričné oleje – ide o minimálne spracované oleje lisované za studena (panenský olej). Panenský kukuričný olej je spravidla lisovaný pri teplote do 40 °C a vďaka šetrnému spracovaniu si uchováva vysoký podiel hodnotných látok. Typická je obilná chuť.
  • Rafinované kukuričné oleje – pri ich výrobe prebieha aj proces rafinácie, majú iné zloženie a použitie, je to olej bez pachu s neutrálnou chuťou.

Nutričné hodnoty kukuričného oleja

Za studena lisované panenské oleje z kukuričných klíčkov ukrývajú množstvo cenných látok, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Olej z kukuričných klíčkov obsahuje z 99 % tuky – z toho asi 50 až 60 % sú polynenasýtené mastné kyseliny, do 30 % tvoria mononenasýtené tuky a niečo cez 10 g na 100 g porciu tvoria nasýtené mastné kyseliny (nasýtené tuky).

Panenský kukuričný olej telu doplní cenné esenciálne mastné kyseliny. Spomenúť môžeme obsah kyseliny linolovej, ktorá patrí medzi omega-6 mastné kyseliny. Ďalej je významný obsah vitamínu E, v menšom množstve však v oleji nájdeme aj koenzým Q10, karotén, iné vitamíny a minerály.

Odporúčame: ​Lucerna siata – zložky, účinky, spôsoby využitia a pestovanie klíčkov

Aké sú účinky kukuričného oleja?

Vďaka svojmu zloženiu má kukuričný olej viacero priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Pravidelné užívanie kukuričného oleja pozitívne vplýva napríklad na kardiovaskulárny a nervový systém, tiež na vlasy a pokožku. Je ľahko stráviteľný a obvykle dobre tolerovaný rôznymi skupinami ľudí, vrátane detí. Spomenúť môžeme, že kvalitné rastlinné oleje z kukuričných klíčkov lisované za studena sa používajú zvnútra i zvonka.

Kukuričný olej a zdravé srdce

Panenský kukuričný olej obsahuje látky, ktoré zabezpečujú zníženie cholesterolu. Napríklad aj obsiahnuté esenciálne mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Správne hladiny cholesterolu sú nevyhnutné pre udržiavanie zdravého srdca a ciev a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení.

Kukuričný olej a zdravý mozog

Nedostatočný príjem tukov má výrazne negatívny vplyv na nervový systém. Tuky sú dôležité pre prenos nervových vzruchov v nervových tkanivách a ich deficit môže viesť k problémom so sústredením sa, zníženiu kognitívnych schopností a psychickej únave i zhoršenej pamäti. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv nielen na srdce, ale aj mozog.

• Protizápalový kukuričný olej

Známe sú tiež protizápalové vlastnosti kukuričného oleja. Za studena lisovaný kukuričný olej pôsobí protizápalovo vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín. Tie, keď sú konzumované v rozumných množstvách, potláčajú zápal v tele, čo môže mať priaznivý účinok pri rôznych zápalových ochoreniach (kĺbových, gastrointestinálnych, kožných). Protizápalový účinok však má aj obsiahnutý vitamín E.

• Olej z kukuričných klíčkov a koža

Spomínaný kukuričný olej má blahodarný vplyv aj na našu kožu, a to aj vďaka mastným kyselinám, aj vďaka vitamínu E. Nedostatok tukov sa spája s rôznymi problémami s kožou i vlasmi. Vitamín E je silný antioxidant, ktorý chráni bunky pokožky pred poškodením a predčasným starnutím.

Použitie panenského kukuričného oleja v kuchyni

Za studena lisované oleje z kukuričných klíčkov sú vhodné najmä do studenej kuchyne, prípadne ich možno použiť pri tepelnej úprave jedla, ale najmä pri nižších teplotách, teda napríklad pri varení alebo dusení. Tento olej má príjemnú chuť a arómu, ktorá vylepší rôzne pokrmy.

V rámci studenej kuchyne si možno napríklad pripraviť šaláty s kukuričným olejom, či už zeleninové, alebo aj ovocné. Panenský olej z kukuričných klíčkov môžete použiť aj pri príprave marinád, omáčok, nátierok. Hodí sa do cestovín alebo ryže, tiež k rybám aj zemiakom. Odporúča sa ho do jedál pridávať po uvarení a miernom ochladnutí.

Ak chcete za studena lisovaný kukuričný olej užívať ako doplnok stravy, odporúča sa vo všeobecnosti 1 ČL ráno a večer. Ohľadom jeho pravidelného užívania je však vhodné sa poradiť s odborníkom.

Odporúčame: ​Veľký prehľad typov múk – spoznajte aj menej známe a netradičné druhy múk

Je možné vyprážať s kukuričným olejom?

Panenský rastlinný kukuričný olej nie je určený na tepelnú úpravu jedla pri vysokých teplotách. Vyprážať a fritovať s kukuričným olejom lisovaným za studena sa neodporúča, hoci jeho bod horenia nie je úplne nízky. Avšak, vo všeobecnosti sa panenské rastlinné oleje tepelnou úpravou znehodnocujú.

Na vyprážanie je určený najmä rafinovaný kukuričný olej, ktorý je stabilnejší pri vysokých teplotách. Teplota horenia je približne 230 až 240 °C (niektoré zdroje dokonca udávajú bod horenia až okolo 300 °C).

Skladovanie kukuričného oleja

Ako kukuričný olej skladovať? Kvalitné panenské oleje z kukuričných klíčkov je potrebné správne skladovať, inak môže dôjsť k ich znehodnoteniu. Kukuričný olej udržuje na tmavom mieste pri teplote do 22 až 25 °C mimo priamych slnečných lúčov. Predáva sa spravidla v tmavých sklených fľaštičkách.

Pri skladovaní pri nízkych teplotách je zakalený alebo stuhnutejší. Po otvorení nezabudnite kukuričný olej spotrebovať asi do 3 mesiacov (alebo do doby, ktorú udáva výrobca).

Vyskúšajte kukuričný olej na pokožku a vlasy

Kukuričný olej je určený aj na kozmetické účely. Samozrejme, reč je v tomto prípade o panenských olejoch lisovaných za studena z kukuričných klíčkov. V drogériách, lekárni či na internete sa možno poobzerať aj priamo po olejoch, ktoré sú určené na vonkajšie použitie.

Vďaka kukuričnému oleju je možné zbaviť sa alebo zmierniť viacero problémov s kožou či vlasmi. Účinky kukuričného oleja pri vonkajšom použití sú nasledovné:

  • podporuje regeneráciu a hojenie kože (aj pri poraneniach a popáleninách),

  • zmäkčuje pokožku,
  • kožu chráni pred vysúšaním a praskaním,
  • má priaznivý účinok na mastiacu sa pleť so sklonom k akné a vyrážkam,
  • tlmí zápaly v pokožke,
  • ošetruje popraskané pery,
  • zmierňuje problém s lupinami,
  • znižuje vypadávanie vlasov,
  • má priaznivý účinok na suché a rozštiepené končeky vlasov,
  • zlepšuje kvalitu nechtov a minimalizuje vznik záderov.

Kvalitný panenský kukuričný olej možno aplikovať priamo na pleť. Pleť by mala byť vlhká, aby sa podporilo vstrebávanie. Týmto olejom možno ošetrovať suché ruky aj nohy, taktiež je skvelým pomocníkom na masáž celého tela. Pripraviť si z neho možno aj olejový zábal na vlasy.

Používať sa nemusí len samostatne, pokojne sa dá pridať do obľúbených kozmetických prípravkov, napríklad pleťového krému, telového mlieka, sprchovacieho gélu či kondicionéra alebo vlasovej masky. Ak máte problém s nechtami, doprajte im pravidelnú masáž s kukuričným olejom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní