Granátové jablko predstavuje plod granátovníka púnskeho s latinským názvom Punica granatum. Tieto stromy menšieho vzrastu sú v dnešnej dobe rozšírené najmä v Ázii, taktiež v Severnej Amerike, Argentíne či Stredomorí. I v našich obchodoch sú dnes veľmi dobre dostupné. Zberajú sa zvyčajne od septembra až do novembra. Konzumujú sa z nich semená, ktoré sú obalené sladkým červenkastým či ružovým mieškom. V jedinom plode sa ich môže nachádzať aj päťsto. Toto exotické ovocie je skutočne veľmi zdravé. V dnešnom článku vám prezradíme, prečo jesť granátové jablká tak často, ako sa len dá.
1. Ide o skutočne výživné ovocie
Granátové jablká môžeme bez obáv zaradiť medzi najzdravšie a najvýživnejšie ovocné druhy. Z približne 70 percent sú tvorené len vodou a sú nízkokalorické. Na 100 g ma granátové jablko 100 kalórií. Sú však aj zdrojom mnohých dôležitých látok. Ukrývajú v sebe nemalé množstvo bielkovín, pričom sú zdrojom mnohých esenciálnych aj neesenciálnych aminokyselín. Okrem toho telu doplnia vlákninu, vitamíny K i C aj vitamíny skupiny B a rovnako draslík, vápnik alebo horčík.
Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie
2. Pomáha stabilizovať krvný tlak
Na granátových jablkách by si pravidelne mali pochutnávať jedinci, ktorých trápi vysoký krvný tlak. Pomôcť však môžu i tým, ktorí bojujú s vyšším cholesterolom. Toto chutné sladučké ovocie tak má vo všeobecnosti blahodarný vplyv na srdce a taktiež cievy, ktoré pomáha prečisťovať. Pravidelnou konzumáciou granátových jabĺk je tak možné prispieť k prevencii kardiovaskulárnych chorôb, akou je napríklad aj ateroskleróza.
3. Posilňuje obranyschopnosť
Semienka granátového jablka majú pozitívny vplyv aj na imunitný systém človeka. Práve v zime je ich vhodné konzumovať pravidelne, môžu nám totižto pomôcť ľahšie sa brániť voči prechladnutiu či infekciám. Granátové jablká navyše predstavujú prírodné antipyretikum, čo znamená, že prispievajú k zníženiu telesnej teploty. Majú tiež protizápalové účinky.
Bude ťa zaujímať
4. Bojuje proti voľným radikálom
Ovocie je vo všeobecnosti dobrým zdrojom cenných antioxidantov, ktoré majú v našom tele dôležité funkcie. Granátové jablko však v obsahu týchto látok skutočne vyniká. Antioxidanty sú v našom tele akýmisi obrannými látkami, ktoré ničia zápaly a chránia bunky tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Práve voľné radikály môžu prispieť k rýchlejšiemu starnutiu buniek aj rozvoju mnohých vážnych ochorení.
5. Prispieva k hormonálnej rovnováhe
Toto chutné exotické ovocie má ďalej blahodarný vplyv aj na hormonálnu rovnováhu v mužskom i ženskom tele. U žien môže pomáhať zmierniť bolestivú menštruáciu a tiež sa ho oplatí konzumovať v období menopauzy. Šťava z granátových jabĺk zlepšuje prietok krvi a znižuje príznaky erektilnej dysfunkcie. Tiež zlepšuje kvalitu spermií a ochraňuje prostatu. Granátové jablká celkovo napomáhajú zlepšovať sexuálny život.
Bude ťa zaujímať
6. Zabezpečuje dobré trávenie
Pravidelnou konzumáciou šťavnatých granátových jabĺk rovnako podporíte i proces trávenia. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie a navyše zrýchľujú metabolizmus. Taktiež zbavujú telo škodlivých toxínov. Ak vás z času na čas potrápia tráviace ťažkosti, neváhajte do svojho jedálnička zaradiť práve toto ovocie. Je zdrojom tanínov, ktoré pôsobia protizápalovo a sťahujúco a napomáhajú zahojiť podráždený tráviaci systém.
7. Omladzuje pokožku
Granátové jablko nakoniec blahodarne pôsobí aj na našu pokožku. Vďaka svojmu zloženiu pomáha problematickej pleti, rozjasňuje ju a vyživuje. Taktiež prispieva k jej omladeniu, podporuje regeneráciu a hojenie. Radíme ho tak medzi potraviny, ktoré napomáhajú udržiavať dobrý stav pokožky. Granátové jablká sa oplatí nielen konzumovať, ale raz za čas je vhodné si z nich pripraviť i nejakú domácu pleťovú masku.
Bude vás zaujímať: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!
Aktualizovaný článok: 14.11.2022