Modré svetlo – kedy je pre nás škodlivé a ako sa pred ním chrániť?

Modré svetlo – kedy je pre nás škodlivé a ako sa pred ním chrániť?

Každý deň na nás a naše zdravie vplýva obrovské množstvo vonkajších faktorov, respektíve faktorov životného prostredia. Naše zdravie ovplyvňujú napríklad rôzne nečistoty a chemikálie v ovzduší, ktoré môžu podnecovať rozvoj viacerých ochorení. Výrazný vplyv však má i kvalita vody či úroveň slnečného žiarenia. Počuli ste však už aj o vplyve takzvaného modrého svetla na zdravie človeka? A čo to vlastne modré svetlo je?

Čo je modré svetlo?

Pod pojmom viditeľné svetlo, či viditeľné spektrum, rozumieme elektromagnetické žiarenie, ktoré je vďaka svojej vlnovej dĺžke viditeľné ľudským okom. Ide o žiarenia s vlnovou dĺžkou približne od 380/390 nm až do 780 nm. Za hranicami viditeľného svetla sa nachádza neviditeľné spektrum, ktoré na jednej strane obsahuje svetlo v ultrafialovom pásme a na druhej strane svetlo v infračervenom pásme. V pásme s vlnovou dĺžkou približne od 380/390 nm do 500 nm, teda na okraji viditeľného spektra, pritom nachádzame takzvané vysokoenergetické viditeľné svetlo, označované skratkou HEV (z anglického high-energy visible light).

Toto svetlo je tiež nazývané ako modré svetlo. Modré svetlo je teda prirodzenou súčasťou slnečného žiarenia. V rámci viditeľného spektra má najkratšiu vlnovú dĺžku, no zároveň produkuje najvyššiu energiu. Modré svetlo je pritom dôvodom, prečo je obloha modrá. Keď slnečné svetlo prechádza atmosférou, zráža sa s molekulami vzduchu. To následne spôsobí rozptyl modrého svetla, preto vidíme oblohu namodro. 

Odporúčame: Lumbálna punkcia – ktoré ochorenia pomôže diagnostikovať?

účinky modrého svetla

Zdroj: Shutterstock®

Kde všade sa modré svetlo vyskytuje?

Najvýznamnejším prirodzeným zdrojom modrého svetla je slnko, keďže je neoddeliteľnou súčasťou slnečného žiarenia. Modré svetlo je teda rozptýlené všade vôkol nás. V našom okolí sa však nachádza i veľké množstvo jeho umelých zdrojov. Keďže produkuje najvyššiu energiu a je účinné a nízko nákladové, využíva sa vo väčšine komerčných a domácich svetiel. Ich zdrojom sú napríklad LED žiarovky. Modré svetlo však vyžarujú mnohé elektronické zariadenia, a to najmä obrazovky televízorov, počítačov, notebookov, tabletov, ako aj mobilných telefónov. 

Význam prirodzeného modrého svetla

Modrému svetlu sme vystavení nepretržite. Je však veľký rozdiel v tom, či na nás pôsobí prirodzený zdroj modrého svetla, alebo jeho umelé zdroje. Modré svetlo ako súčasť slnečného žiarenia na nás pôsobí rozptýlené a je v prakticky neškodné, ba dokonca dôležité. Okrem iného ho totiž naše telo v prirodzenej forme využíva na reguláciu takzvaného cirkadiánneho rytmu, respektíve na reguláciu cyklu bdenia a spánku, teda dňa a noci. Pôsobenie prirodzeného HEV svetla napomáha počas dňa podporovať bdelosť a skracovať dĺžku reakcií, okrem toho tiež zlepšuje náladu a navodzuje pocit pohody. 

Vplyv modrého svetla z umelých zdrojov na zdravie

V súčasnej modernej dobe sme však z dôvodu prakticky nepretržitého využívania elektronických zariadení modrému svetlu vystavovaní v oveľa vyššej miere, a to aj v nočných hodinách. Nadmerné vystavovanie sa modrému svetlu najmä z umelých zdrojov sa však spája s viacerými nežiaducimi účinkami. V prvom rade sa hovorí o škodlivom vplyve modrého svetla na náš spánok. Za normálnych okolností by sme vo večerných hodinách modrému svetlu nemali byť vystavovaní, keďže jeho prirodzeným zdrojom je slnko. 

Aspoň tomu tak bolo pred nástupom moderných technológií. Dnes si veľmi nevieme predstaviť večer pred spánkom nesledovať televízor alebo nesurfovať po internete na mobilnom telefóne. Dlhodobé vystavovanie modrému svetlu vo večerných hodinách však významne narúša spomínaný cirkadiánny rytmus. Modré svetlo má totiž negatívny vplyv na produkciu melatonínu, hormónu, ktorý je v našom tele vo vyššej miere produkovaný hlavne v noci a ktorý napomáha regulovať spánok. 

Okrem toho sú modrému svetlu pripisované mnohé ďalšie nežiaduce účinky:

  • podpora fotostarnutia pleti – podporuje oxidačný stres, ktorý vedie k starnutiu kožných buniek, 
  • rýchlejší rozvoj pigmentových škvŕn, 
  • zhoršenie hojenia zápalov,
  • negatívny vplyv na zrak – môže viesť k poškodeniu sietnice,
  • problémy s očami – suché a unavené oči, rozmazané videnie, bolesť pri žmurkaní, začervenanie oka a ďalšie, 
  • bolesti hlavy,
  • nadmerná únava, vyčerpanosť a podráždenosť z dôvodu nekvalitného spánku,
  • zhoršené zaspávanie. 

Odporúčame: Prečo tráviť čas osamote? Dobrovoľná samota je veľkým prínosom!

okuliare proti modrému svetlu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa modrému svetlu vyhýbať?

Ako sa ochrániť pred nežiaducimi účinkami modrého svetla? Nuž, potrebné je obmedziť čas, kedy na nás pôsobí. Samozrejme, na mysli teraz nemáme prirodzené modré svetlo, ktoré je súčasťou slnečného žiarenia. V súvislosti so slnečným žiarením by sme predovšetkým mali mať na pamäti dostatočnú ochranu pred UV žiarením, ktoré je okrem iného rizikovým faktorom rakoviny kože. Obmedzovať by sme však mali čas vystavenia telu umelým zdrojom modrého svetla.

To je v dnešnej dobe skutočne náročné. Mnohí napríklad každý deň pracujú za počítačom, teda sú vystavovaní modrému svetlu dlhé hodiny. Čo teda robiť? Je viacero opatrení a krokov, ktoré možno proti modrému svetlu podniknúť.

  • V prvom rade je potrebné čo najviac eliminovať kontakt s modrým svetlom aspoň vo večerných hodinách, a to minimálne 2 až 3 hodiny pred spánkom. Toto opatrenie výrazne prispeje k ľahšiemu zaspávaniu a kvalitnejšiemu nočnému odpočinku. 
  • Na čiastočné potlačenie modrej zložky svetla je možné na zariadeniach podľa potreby využiť nočný režim, čo sa dá spravidla nastaviť na telefónoch i obrazovke počítača.
  • Ak za počítačom sedíte v práci dlhé hodiny, robte si podľa možnosti aspoň krátke prestávky. Odporúča sa dodržiavať pravidlo 20-20-20. Každých 20 minút práce zamerajte svoj zrak na 20 sekúnd na nejaký predmet vzdialený 20 stôp, čo je asi šesť metrov.
  • Pre lepšiu ochranu očí a zraku pri práci za počítačom, ale aj pri pozeraní televízora, nezabúdajte pravidelne žmurkať. Žmurkanie napomáha prirodzene zvlhčovať oči. Ak to nestačí, používajte vhodné očné kvapky
  • Na ochranu zraku možno používať aj špeciálne okuliare blokujúce modré svetlo. Nad ich používaním je vhodné uvažovať najmä v prípade dlhého zotrvávania pri obrazovkách, napríklad pri práci či hraní videohier a podobne. 
  • V boji proti oxidačnému stresu a voľným radikálom, k tvorbe ktorých prispieva aj modré svetlo, sú dobrým pomocníkom antioxidanty. Telu ich možno doplniť pestrou stravou. Vo veľkej miere sa nachádzajú napríklad v bobuľovom ovocí. 
  • Na ochranu pleti pred vplyvom modrého svetla možno využívať špeciálnu kozmetiku, ktorá chráni pleť pred fotostarnutím a ďalšími škodlivými účinkami.

Odporúčame: Môže byť jednostranná strava škodlivá? Pozor na nevyváženosť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní