Nechávate si po kúpaní na sebe mokré plavky? Zistite, čo tým riskujete!

Nechávate si po kúpaní na sebe mokré plavky? Zistite, čo tým riskujete!

Aké outdoorové aktivity najviac obľubujete počas leta? Patríte k tým, ktorí voľný čas vo veľkej miere trávia v tieni stromov niekde v prírode? Alebo ste fanúšikmi rôznych športových aktivít, ktoré sa počas leta dajú robiť pod holým nebom? A možno patríte k tým, ktorí si leto nevedia predstaviť bez času stráveného pri vode, či už domácom alebo verejnom bazéne, jazere alebo mori. Ak pre vás mnohé letné víkendy znamenajú kúpanie sa vo vode, zbystrite pozornosť.

Viete, aké zdravotné riziká sa spájajú s touto obľúbenou letnou aktivitou? Je ich hneď niekoľko. Stačí napríklad podceniť pitný režim a ochranu pred prudkým slnkom a nepríjemný úpal je na svete. Pri kúpaní v prírodných vodách tiež môžeme naraziť na živočíchov, pričom z tohto stretu si môžeme odniesť nie práve najpríjemnejšiu spomienku. Napríklad v mori môžeme naraziť na medúzy, ježkov a iné živočíchy, čo môže viesť k menším i väčším poraneniam.

Avšak, isté zdravotné riziká vyplývajú aj z mokrých plaviek. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo všetko nám môže hroziť, ak si po kúpaní ponecháme na sebe mokré plavky?

Mokré plavky a infekcie urogenitálneho oblasti

Ak sa počas kúpania plánujeme do vody namočiť viackrát, odborníci odporúčajú so sebou nosiť dvoje plavky. Prečo? Nosenie mokrých plaviek so sebou totiž nesie určité riziká v podobe rozvoja urologických či gynekologických ťažkostí. Prírodné vody aj termálne teplé vody, prípadne i preplnené bazény, sú zdrojom rôznych choroboplodných zárodkov, vrátane baktérií.

Po kúpaní v takýchto vodách môže ľahko nastať problém, ak sa neprezlečieme z mokrých plaviek a následne v nich niekde sedíme, ležíme alebo sa pohybujeme až do ich vyschnutia, prípadne ďalšieho namočenia do vody. Mokré plavky vytvárajú ideálne prostredie pre množenie mnohých patogénov, ktorým sa dobre darí vo vlhku a teple. Ich neprezliekanie po kúpaní tak zvyšuje riziko vzniku infekcie, či už v močových cestách alebo genitálnom trakte.

U žien je riziko vzniku infekcie vyššie z dôvodu kratšej močovej trubici a blízkosti vonkajšieho ústia močového traktu, pošvy a konečníka. Riziko vzniku spomínaných zdravotných problémov zvyšuje aj oslabená imunita, nízka úroveň hygieny, hormonálne zmeny (napr. aj v tehotenstve) či diabetes pacienta.

Odporúčame: ​Ako v paradajkách zvýšiť obsah lykopénu s protirakovinovým účinkom? TAKTO ľahko!

Infekcie močových ciest

Jednou zo spomenutých hrozieb súvisiacich s mokrými plavkami sú infekcie v oblasti močových ciest, medzi ktoré radíme zápaly močovej trubice a zápaly mechúra (cystitída). Najčastejšie teda ide o výskyt zápalov dolných močových ciest. Zodpovedné sú pritom za ne vo väčšine prípadov baktérie, a to najmä baktérie Escherichia coli, ale aj Staphylococcus saprophyticus či Klebsiella.

Riziko zápalu močových ciest okrem toho vo všeobecnosti zvyšuje napríklad aj nedostatočný pitný režim, oslabená imunity, zadržiavanie močenia či vrodené vývojové vady močovej rúry a pozápalové zúženia močových ciest. V rámci prevencie sa odporúča dodržiavať dostatočný pitný režim, pravidelne vylučovač moč, nosiť kvalitnú bavlnenú spodnú bielizeň a vymieňať si spomínané mokré plavky.

Aké príznaky signalizujú zápal močových ciest?

Infekcie močových ciest patria obvykle k nepríjemných zdravotným problémov, ktoré môžu byť sprevádzané veľkou bolesťou. Príznaky bývajú neraz intenzívnejšie najmä u žien. Okrem bolesti v podbrušku sa objavujú aj rôzne problémy s vylučovaním moču. Na zápal močových ciest môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • bolesť v spodnej časti brucha,
  • bolestivé močenie,
  • pálenie a rezanie počas močenia,
  • problém dostatočne sa vymočiť s pocitom nedostatočného vyprázdnenia mechúra,
  • časté nutkanie na močenie,
  • zakalený moč,
  • zapáchajúci moč,
  • krv v moči (moč je sfarbený na ružovo alebo až dočervena),
  • celkové príznaky, ako zvýšená telesná teplota či únava.

V prípade výskytu uvedených zdravotných ťažkostí návštevu lekára neodkladajte. Proti infekciám močových ciest sa uplatňujú antibiotiká (ak ide o nákazu bakteriálneho pôvodu), taktiež dostatočný príjem tekutín a oddych na lôžku. Liečbu možno podporiť popíjaním bylinných urologických čajov.

Infekcie pohlavného ústrojenstva

Druhou skupinou problémov, ktoré súvisia s mokrými plavkami, sú intímne zápaly, respektíve infekcie pohlavného ústrojenstva. Ženy mokrými plavkami riskujú rôzne nepríjemné gynekologické zápaly vonkajších pohlavných orgánov a pošvové infekcie, a to kvasinkové infekcie (plesňová infekcia), ale aj bakteriálne infekcie. Za vaginálne mykózy, čo sú plesňové infekcie, je najčastejšie zodpovedná kvasinka rodu Candida.

Za bakteriálnym zápalom zase naraz stojí baktéria Gardnerella vaginalis. Vznik vaginálnych infekcií podnecuje aj oslabená imunita, hormonálne zmeny v tele, nedostatočná alebo nadmerná intímna hygiena, vyššia sexuálna aktivita či predchádzajúca antibiotická liečba. U mužov zase hrozia zápaly predkožky, prostaty či v niektorých prípadoch aj semenníkov. I v tomto prípade patria k častým vinníkom premnožené kvasinky Candida albicans.

Aké príznaky signalizujú zápal pohlavných orgánov?

Zápaly infekčného pôvodu v intímnej oblasti bývajú pomerne nepríjemné. Prejavovať sa môžu viacerými otravnými symptómami, počnúc neustupujúcim svrbením. Na gynekologický zápal u žien často upozorňujú najmä tieto príznaky:

  • abnormálny vaginálny výtok (pri plesňových infekciách býva obvykle výrazne biely, hrudkový a páchnuci, pri bakteriálnych nákazách skôr žltkastý alebo zelený).
  • pálenie alebo svrbenie v intímnej oblasti,
  • bolesť pri močení,
  • bolesť pri pohlavnom styku,
  • začervenanie alebo opuch intímnych partií,
  • neobvyklý a intenzívny vaginálny zápach,
  • biely povlak na pyskoch.

U mužov sa môžu pri infekcii v intímnej oblasti objaviť príznaky, ako napríklad začervenanie penisu, opuch a citlivosť na dotyk. Bežné je svrbenie či pálenie, tiež bolesť pri močení. Tiež sa objavuje biely výtok alebo hnisavý sekrét.

Pri spomenutých ťažkostiach je rovnako potrebné vyhľadať lekára, teda buď gynekológa, alebo urológa. Nepreliečené infekcie môžu prechádzať do chronickej formy a spôsobovať dlhodobé ťažkosti.

Odporúčame: Strava pri hnačke - tomuto sa vyhnite, aby ste sa jej zbavili!

Tipy na prevenciu infekcií urogenitálneho traktu:

  • noste si so sebou dvoje plavky – po kúpaní sa prezlečte (ideálne však aj osprchujte) do čistých plaviek a tie mokré nechajte dobre vyschnúť, takto si ich počas pobytu pri vode striedajte,
  • nebráňte vyprázdneniu močového mechúra – ak pociťujete nutkanie na močenie, neodkladajte to, močením podporujete aj vylučovanie choroboplodných zárodkov, zadržiavaním moču naopak zvyšujete riziko vzniku infekcie,
  • dbajte na dostatočný pitný režim – dostatočný príjem tekutín zabezpečuje primeranú tvorbu moču, ktorého pravidelné vylučovanie pomáha predísť zápalu močových ciest,
  • dbajte na dostatočnú hygienu urogenitálnej oblasti – v prípade opakovaných zápalov v danej oblasti používajte na hygienu nielen vodu, ale aj antibakteriálne mydlo určené na intímnu hygienu, pozor však na nadmerné umývanie, ktoré má opačný efekt a môže zvýšiť riziko vzniku ťažkostí,
  • noste pohodlnú spodnú bielizeň z prírodných materiálov – tesná spodná bielizeň vyrobená z umelých materiálov podnecuje vznik ideálneho prostredia pre množenie patogénov.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní