Nadmerné potenie nôh – pomôže prevencia, domáce recepty či odborník

Nadmerné potenie nôh – pomôže prevencia, domáce recepty či odborník

Potenie sa nám síce môže zdať značne otravné a nepríjemné, no pravdou je, že bez tohto procesu by sme mali obrovský problém. Ide totiž o prirodzený samoregulačný systém ľudského tela, bez ktorého by sa náš organizmus veľmi ľahko prehrial a hrozil by mu kolaps. A tak naše telo produkuje pot, vďaka ktorému sa ochladzuje, ale okrem toho napríklad aj zbavuje škodlivín. V jeho zložení nájdeme predovšetkým vodu (98 – 99 %), zvyšok tvorí chlorid sodný, močovina, amoniak, kreatinín a ďalšie látky. 

Pot je produkovaný v potných žľazách, ktoré v hojnom množstve nájdeme napríklad v podpazuší, na dlaniach i chodidlách, ale aj na čele. Hoci je potenie prirodzený a pre funkciu ľudského organizmu nezastupiteľný proces, ak ide o potenie v nadmernom množstve, môže to signalizovať nejaký zdravotný problém. Niektorých trápi nadmerné potenie v podpazuší, iným sa dokonca potia dlane, no a nemalé percento populácie má problém i so zvýšeným potením nôh. Aké sú príčiny nadmerného potenia a ako eliminovať ťažkosti s neustále spotenými nohami. 

Odporúčame: ​Endometrióza – aké príznaky na ňu môžu u žien poukazovať?

príčiny nadmerného potrenia

Zdroj: Shutterstock®

Možné príčiny nadmerného potenia

Je úplne bežné, že za určitých okolností dochádza k poteniu vo zvýšenom množstve. Typicky k tomu dochádza pri pobyte v horúcom prostredí, keďže sa týmto spôsobom snaží telo ochladiť. Podobne zvýšené potenie nastáva pri pohybových aktivitách a prakticky akejkoľvek väčšej fyzickej námahe. Mnohí však výraznejšie potenie na svojom tele pociťujú napríklad i v prípade, že sú v strese. Tieto okolnosti prirodzene vedú k zvýšeniu potenia, ktoré je však stále v norme.

Niektorých jedincov (asi 3 až 5 % populácie) však trápi abnormálne zvýšenie potenia, čo odborne nazývame hyperhidróza. Tá sa často prejavuje najmä v oblasti dlaní, podpazušia i nôh. Ak sú postihnuté iba niektoré zo spomínaných častí tela, hovoríme o takzvanej fokálnej hyperhidróze. Okrem toho rozoznávame ešte generalizovanú hyperhidrózu, pri ktorej sa prejavy, teda nadmerné potenie, prejavujú po celom tele. 

Podľa príčiny vzniku ešte delíme hyperhidrózu na primárnu a sekundárnu. Primárna hyperhidróza sa objavuje skôr zriedkavo a jej vznik je podmienený genetickými faktormi (hlavným rizikovým faktorom je výskyt problému v rodine). Prejavovať sa začína už v detstve. Oveľa častejšie sa stretávame so sekundárnou hyperhidrózou, pri ktorej poznáme viacero možných príčin vzniku:

  • hormonálne zmeny (počas puberty, tehotenstva, menopauzy),
  • zvýšená činnosť štítnej žľazy,
  • užívanie niektorých liekov (napr. antidepresív),
  • infekcia v tele,
  • nadmerná fyzická hmotnosť,
  • užívanie návykových látok,
  • metabolické ochorenia (napr. diabetes mellitus),
  • neurologické problémy. 

Základné princípy starostlivosti o nadmerne sa potiace nohy

So zvýšeným potením nôh sa často spájajú viaceré nepríjemnosti. Z rúk, tváre či podpazušia (najmä pri ľahšom a vzdušnejšom oblečení) sa pot vyparuje spravidla oveľa jednoduchšie. Naše nohy však s elimináciou nadmernej vlhkosti môžu mať problém. Ak nemáme práve nohy bosé a obuté v šľapkách či sandáloch, pot sa ľahko zachytáva a zotrváva medzi prstami, v ponožkách a topánkach. S tým sa následne spája napríklad i problém so zápachom nôh. Čerstvý pot sám o sebe je skôr bez zápachu, špecifický puch je spôsobený baktériami žujúcimi na povrchu pokožky, ktoré rozkladajú látky prítomné v pote. 

Nadmerné potenie nôh však nemusí viesť len k problémom so zápachom. Osoby s nadmerne sa potiacimi nohami majú i zvýšené riziko rozvoja kožných problémov, vrátane kožných plesní, respektíve mykotických ochorení. Huby potrebujú pre svoj rast najmä teplé a vlhké prostredie, ktoré u ľudí s hyperhidrózou v oblasti nôh po niekoľkohodinovom nosení uzavretej obuvi bežne vzniká. Pre minimalizovanie problémov súvisiacich s nadmerným potením nôh je preto nevyhnutné klásť dôraz na správnu starostlivosť a preventívne opatrenia.

Čo robiť a nerobiť v prípade nadmerného potenia nôh?

  • Nohám doprajte pravidelnú hygienu. Podľa potreby nohy umývajte i viackrát denne, po umytí ich dôkladne osušte, a to hlavne medzi prstami. 

  • Voľte vhodné ponožky aj obuv. Vyhýbajte sa ponožkám z umelých vlákien, ktoré zadržiavajú vlhkosť. Vhodné sú ponožky z prírodných materiálov, ideálne s antibakteriálnym účinkom. Podľa možností sa obuv rovnako oplatí voliť z priedušných a prírodných materiálov. 
  • Noste so sebou náhradný pár ponožiek. Ak viete, že budete v uzavretej obuvi zotrvávať dlhší čas, prepotené či zapáchajúce ponožky si podľa možnosti vymeňte za suché a čisté.
  • Nepoužívajte dva dni po sebe tie isté topánky. Platí to najmä v prípade, ak viete, že sa vám v topánkach nohy výraznejšie spotili. Dôkladné preschnutie obuvi totižto môže trvať pokojne až 24 hodín.
  • Používajte antiperspiranty na nohy i do topánok.
  • Používajte preventívne prípravky s protiplesňovým účinkom. Prevencia je dôležitá najmä v prípade, že vás už v minulosti mykózy potrápili. Dostupné sú púdre aj krémy na nohy, taktiež protiplesňové spreje do topánok. 
  • Vložky v topánkach pravidelne vetrajte. Vždy ich nechajte dôkladne preschnúť, prípadne ich ošetrite dezinfekčnými prípravkami. 
  • Chodievajte čo najviac naboso. Samozrejme, možné to nie je vždy. Avšak najmä v letných horúčavách je vhodné sa vo vonkajších priestoroch vyhýbať uzavretej obuvi. 
  • Dodržiavajte dostatočný pitný režim. A to najmä v horúčavách či pri zvýšenej fyzickej aktivite. Tekutiny pomôžu telu ľahšie regulovať teplotu, a tak sa telo nebude musieť až do takej miery ochladzovať potením. 

Odporúčame: Opuchnuté viečka môžu byť príznakom blefaritídy. O akom ochorení je reč?

domáce recepty na potenie nôh

Zdroj: Shutterstock®

Domáce recepty na potenie nôh

  • Kúpeľ s borovicovým ihličím – 1 kg borovicového ihličia zalejeme 4 l vriacej vody a povaríme pod pokrievkou 15 minút. Odstavíme z ohňa a po ochladnutí použijeme na kúpeľ nôh, ideálne večer pred spaním.
  • Kúpeľ nôh s čiernym čajom – 4 vrecká čaju povaríme v litri vody asi 10 minút. Kúpeľ by mal trvať aspoň 30 minút a do zlepšenia ťažkostí je vhodné ho pripravovať dvakrát denne, následne podľa potreby niekoľkokrát týždenne. 
  • Kúpeľ s orechovými listami – 10 listov vlašského orecha sparíme horúcou vodou a necháme 10 minút lúhovať. Po miernom ochladnutí použijeme na aspoň pätnásťminútový kúpeľ. 
  • Kúpeľ s epsomskou soľou –  v lavóre s teplou vodou rozpustíme 1 pohár epsomskej soli (nájdeme napr. v lekárni). Následne nohám doprajeme kúpeľ s dĺžkou 10 až 15 minút. Epsomská soľ eliminuje zápach, tlmí tiež opuchy nôh. 
  • Jedlá sóda – sódu bikarbónu zmiešame s trochou vody a vytvoríme kašičku. Tú votrieme do problémových miest a necháme zaschnúť. Potom miesto očistíme vreckovou. 

Odborné riešenia problému s potením nôh

V niektorých prípadoch nepomáha ani správna starostlivosť, ani preventívne opatrenia a ani domáce recepty a babské rady. Ak je váš problém s nadmerným potením nôh naozaj vážny, neváhajte sa obrátiť na odborníka. Ako sme spomenuli vyššie, nadmerné potenie, a to nielen nôh, ale aj iných častí tela, môže byť spôsobené viacerými zdravotnými problémami, prípadne môže ísť o vedľajší účinok liekov.

Lekár môže navrhnúť potrebné testy a vyšetrenia, ktoré môžu pomôcť odhaliť príčinu problému s hyperhidrózou. Eliminovanie alebo riešenie príčiny totiž môže zároveň viesť k zlepšeniu stavu potiacich sa nôh. Okrem toho môže lekár navrhnúť viaceré procedúry a odborné metódy riešenia problémov s potením. 

V boji proti nadmernému poteniu sa uplatňujú:

  • anticholinergiká – lieky, ktoré okrem iného aj znižujú činnosť potných žliaz,

  • botulotoxín – aplikovaný injekčne do postihnutej oblasti, dočasne zastavuje potenie,
  • iontoforéza – liečba elektrickým prúdom,
  • laserová terapia – na zničenie potných žliaz je použitý laser,
  • sympatektómia – chirurgické prerušenie vegetatívneho nervového povrazca, ktorý vysiela signály do mozgu pre začatie potenia,
  • chirurgické odstránenie potných žliaz – využíva sa však predovšetkým v oblasti podpazušia a rúk.

Odporúčame: Zubný kaz – čo všetko o ňom potrebujeme vedieť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní