Opuchnuté nohy v tehotenstve – prečo vznikajú a kedy môžu signalizovať vážny problém?

Bežné opuchy nôh, za ktorými nestojí žiadne ochorenie, potrápia z času na čas asi každého. Stačí dlhé sedenie, napríklad v práci alebo pri cestovaní, taktiež podcenený pitný režim alebo horúce počasie a razom spozorujeme, že oblasť okolo členkov alebo aj lýtok je zväčšená. Toto zväčšenie, respektíve opuch, spôsobuje voda zadržaná v tkanivách. 

Niekedy sú takéto opuchy sprevádzané aj pocitmi ťažkých nôh či dokonca bolesťou a problémami s chôdzou. K rizikovým faktorom patrí aj nedostatok pohybu, nadváha alebo viaceré lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva. 

S opuchmi nôh majú často skúsenosť aj tehotné ženy. Prečo u nich vznikajú opuchy? Môžu signalizovať nejaký závažný zdravotný problém? A ako sa ich zbaviť? Zistite všetko dôležité!

Prečo sa objavujú opuchy nôh v tehotenstve?

Dlhodobé opuchy, respektíve edémy, môžu poukazovať na problém s obehovým, lymfatickým či vylučovacím systémom, čo znamená, že za nimi môže stáť ochorenie srdca a ciev, obličiek, alebo aj porucha toku lymfy. Samozrejme, opuch nemusí hneď znamenať ochorenie. Je mnoho rizikových faktorov, ktoré môžu podnietiť ich vznik. Práve tehotné ženy patria do rizikovej skupiny. 

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že opuchy v tehotenstve sú následkom zadržiavania vody v tele, ktoré je zapríčinené rôznorodými zmenami, ktoré sa v čase gravidity dejú v ženskom tele. Rolu zohrávajú najmä nasledujúce faktory:

  • zvýšený celkový objem telesných tekutín,
  • hormonálne zmeny,
  • zmena metabolizmu bielkovín,
  • zvýšená telesná hmotnosť,
  • zväčšujúca sa maternica tlačiaca na žily v nohách (v neskoršom štádiu tehotenstva). 

Samozrejme, vplyv na vznik majú aj rôznorodé ďalšie faktory, ktoré tiež pozorujeme u bežnej populácie – horúce počasie, dlhé sedenie alebo státie, nedostatok pohybu, nedostatočný pitný režim. Vyššie riziko vzniku opuchov v tehotenstve majú ženy, ktoré tento problém trápil už pred tehotenstvom, tiež tehotné ženy s cukrovkou, chronickými žilovými chorobami, obezitou alebo srdcovým ochorením. 

Kedy sa najčastejšie objavuje opuch nôh v tehotenstve?

Opuchy v tehotenstve trápia až 75 % tehotných žien. Najčastejšie sa objavujú symetrické opuchy členkov a lýtok sprevádzané pocitmi ťažoby, únavy, prípadne miernymi bolesťami. V závažnejšom prípade sa môžu dostavovať aj edémy prstov, zápästí, predlaktia či opuchy tváre (pozorované napr. v oblasti viečok). 

V skorej fáze tehotenstva sú opuchy skôr zriedkavejšie, no u niektorých žien sa môžu dostaviť z dôvodu zvýšeného objemu tekutín v tele. Vo vyššej miere však bývajú prítomné opuchy v neskorších fázach, obvykle po 20. týždni tehotenstva a najvýraznejšie až v treťom trimestri.

V závere tehotenstva najčastejšie problém spôsobuje nárast hmotnosti a veľkosť plodu a maternice. Opuchy nemusia pretrvávať nepretržite. Obvykle sa ráno po noci alebo po oddychu zmierňujú, naopak počas dňa sa pri väčšej námahe zväčšujú. 

Odporúčame: ​Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

tehotenstvo

Zdroj: Depositphotos

Čo na opuchnuté členky a nohy?

Je viacero režimových opatrení, preventívnych zásad a rôznych pomocníkov, ktoré môžu byť veľmi účinné pri opuchoch v tehotenstve. Prinášame niekoľko dobrých tipov a rád.

  • Rovnováha medzi oddychom a pohybom – dlhé státie aj dlhé sedenie zhoršuje opuchy, snažte sa telu dopriať dostatok pohybu, napríklad formou prechádzok, no vyhýbajte sa fyzickému preťažovaniu tela.
  • Vykladanie nôh – účinný spôsob zmiernenia opuchov, keď si sadnete a vyložíte nohy do zvýšenej polohy, zlepšíte prietok krvi v žilách.
  • Masáž nôh – poskytne úľavu pre opuchnuté a ťažké nohy, použiť na masáž možno rastlinné oleje aj masážne chladivé gély (napr. obsahujúce extrakt pagaštanu konského). 
  • Chladný kúpeľ nôh – rovnako prinesie úľavu od ťažkostí spôsobených opuchom dolných končatín, lýtkam môžete dopriať chladivé obklady. Do vody skúste pridať epsomskú soľ. 
  • Striedavá sprcha – nohám doprajte striedavo studenú a teplú sprchu, rozprúdi to tok krvi aj lymfy. 
  • Kompresné tehotenské pančuchy – pomáhajú efektívnejšie odvádzať krv zo spodných častí tela smerom hore. 
  • Dostatočný pitný režim – v tehotenstve je veľmi dôležitý, nedostatok tekutín okrem iného podporuje aj zadržiavanie vody v tele. 
  • Znížený prísun soli – nadbytok sodíka spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele, nezabúdajte, že soľ je vo veľkom množstve v rôznych potravinách, vrátane mäsových výrobkov či polotovarov. 
  • Ďalej pomôže aj obmedzenie kofeínu, pohodlná obuv, spánok na ľavom boku, pohodlná spodná bielizeň a ponožky (ktoré nesťahujú). 

Lieky na opuchnuté nohy

Pri problémoch s rozsiahlymi opuchmi sa využívajú najmä takzvané diuretiká. Tie v závislosti od konkrétneho druhu rôznymi mechanizmami napomáhajú zvyšovať tvorbu moču a odstraňovať z tela nadbytočnú vodu. Využívajú sa hlavne pri edémoch spôsobených nejakou poruchou alebo ochorením, tiež pri vysokom tlaku. 

Ide spravidla o lieky na predpis od lekára. Avšak, ich použitie v tehotenstve je skôr obmedzené. Počas tehotenstva sa môže použitie diuretík považovať za rizikové, pretože môžu ovplyvniť rovnováhu tekutín a minerálov v tele, čo môže mať negatívny vplyv na matku aj plod.

Lekár nariaďuje diuretiká v tehotenstve len v nevyhnutných prípadoch, keď benefity prevýšia riziká. Okrem toho môže skôr odporučiť nejaké prírodné výživové doplnky, ktoré sú vhodné aj v tehotenstve. 

Odporúčame: ​Ako rozpoznať zápal oka? Pri týchto príznakoch návštevu očného lekára neodkladajte!

preeklampsia

Zdroj: Depositphotos

Opuchy pri preeklampsii

Hoci sú opuchy v tehotenstve často považované za pomerne bežný jav, ktorý potrápi veľké množstvo nastávajúcich mamičiek, nie je vhodné ich úplne ignorovať. Rozsiahle opuchy, ktoré nie sú prítomné len na dolných končatinách, ale aj na rukách alebo tvári, totiž môžu byť varovným signálom preeklampsie.

Preeklampsia predstavuje ochorenie ciev placenty sprevádzané vysokým krvným tlakom. Pri tejto tehotenskej komplikácii dochádza k patologickým zmenám v cievach zásobujúcich placentu, čo má následne negatívny vplyv na jej činnosť. Zásobovanie vyvíjajúceho sa plodu krvou, a teda kyslíkom a živinami, je narušené.

Viesť to môže k poruche vnútorných orgánov ženy aj ohrozeniu života plodu. Na liečbu sa uplatňujú spomínané diuretiká, tiež lieky na vysoký tlak, kortikoidy a iné. Dôležitý je častejší lekársky dozor, v niektorých prípadoch až hospitalizácia. V ideálnom prípade sa plánuje čo najskorší pôrod dieťaťa, čím sa problém vyrieši. 

Na preeklampsiu môžu poukazovať tieto príznaky:

  • znížené vylučovanie moču,

  • rýchly nárast hmotnosti a tvorba opuchov nôh, rúk a tváre (z dôvodu zadržania vody v tele),
  • vážnejšie bolesti hlavy,
  • bolesť v nadbrušku, pod rebrami na pravej strane,
  • poruchy videnia, citlivosť na svetlo,
  • nevoľnosti, mdloby,
  • zvracanie,
  • dýchavičnosť.

Kedy neodkladať návštevu gynekológa?

  • V prípade podozrenia na preeklampsiu, teda pri výskyte vyššie spomínaných príznakov – náhle opuchy celého tela, znížené močenie, bolesti hlavy, bolesti brucha, dýchavičnosť.
  • Ak sa problém s opuchmi na tele stále zhoršuje a ani po noci či oddychu nedochádza k zmierneniu ťažkostí.
  • Ak dôjde k náhlemu rozvoju rozsiahlych opuchov.
  • V prípade, že sú opuchy asymetrické, teda napríklad jedna noha je výrazne opuchnutá a tá druhá je normálna. 
  • Ak začnete pociťovať búšenie srdca, máte závraty, problémy s močením a pociťujete nevoľnosť.
  • Ak sú opuchy bolestivé a sťažujú možnosti pohybu.
  • V prípade, že máte nejaké chronické ochorenie.
  • Ak sú opuchy sprevádzané vysokým tlakom. 
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE