Opuchnuté viečka môžu byť príznakom blefaritídy. O akom ochorení je reč?

Opuchnuté viečka môžu byť príznakom blefaritídy. O akom ochorení je reč?

Človeka môžu potrápiť viaceré zápalové ochorenia očí, či už infekčného, alebo aj neinfekčného pôvodu. K pomerne často sa vyskytujúcim zdravotným problémom, ktoré súvisia s našimi očami, patrí hordeolum, ľudovo jačmeň na oku či jačmenné zrno. Typickým prejavom ochorenia je ohraničené hnisavé ložisko na okraji očného viečka. Podobným zdravotným problémom je vlčie zrno, odborne chalazión. K nepríjemným zápalom oka patrí tiež konjunktivitída, čiže zápal očných spojiviek. Dnes sa v článku pozrieme bližšie na takzvanú blefaritídu, ktorej príznakom môže byť aj opuch viečok. 

Čo je blefaritída?

Pod pojmom blefaritída rozumieme zápal očných viečok, respektíve zápalové ochorenie postihujúce okraje očných viečok. Spravidla dochádza k zápalu kože okolo okrajov oboch očných viečok zároveň, no prejavy na jednom oku môžu byť výraznejšie ako na druhom oku. Zápal sa zvyčajne začína šíriť z oblasti, kde z očného viečka vyrastajú riasy. Toto ochorenie nebýva obvykle závažné a nespôsobuje poškodenie zraku, no môže byť značne nepríjemné. V závažnejších, no zároveň zriedkavých prípadoch môže zápal postihnúť ďalšie štruktúry oka a vyvolať napríklad zápal spojiviek.

Blefaritída postihuje prakticky všetky vekové kategórie. Prebiehať môže vo viacerých formách, a to akútnej a chronickej. Akútna blefaritída nastupuje náhle a máva intenzívnejšie príznaky. Veľmi často sa vyskytuje spolu s jačmenným zrnom. Chronická blefaritífa sa rozvíja pomaly a postupne, príznaky sú miernejšie a ochorenie prebieha dlhší čas. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pankreasu? Môžeme ich ovplyvniť?

prejavy blefaritídy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo blefaritída vzniká?

Rozvoj blefaritídy, a teda zápalu na očnom viečku, súvisí v mnohých prípadoch s upchatím a retenciou (zadržiavaním) mazu do mazových žliaz na okraji viečok. Na povrchu na okraji očných viečok ústia takzvané Meibomove žľazy, ktoré produkujú maz. Ten tvorí ochrannú vrstvu na povrchu slzného filmu a prispieva k prevencii odparovania vodnej vrstvy, respektíve prevencii vysúšania oka, ale rovnako i zabezpečuje hladké kĺzanie viečka po oku. Dysfunkcia týchto žliaz je často sprevádzaná práve zápalom očných viečok.

Pri postihnutí Meibomových žliaz alebo zadného okraja viečok spravidla hovoríme o zadnej blefaritíde. Postihnutý však môže byť aj predný okraj viečka, vtedy hovoríme o prednej blefaritíde. Na vzniku blefaritídy sa vo všeobecnosti môžu podieľať mnohé rôznorodé faktory. Obvykle rozlišujeme infekčnú a neinfekčnú blefaritídu. Infekčný zápal očných viečok spôsobujú patogénne mikroorganizmy, na vzniku neinfekčného zápalu sa podieľajú viaceré vnútorné aj vonkajšie činitele. V nemalom množstve prípadoch je však príčinou blefaritídy vzájomný vplyv viacerých rizikových faktorov. 

Príčiny infekčného zápalu očných viečok:

  • baktérie – príčinou infekčnej blefaritídy bakteriálneho pôvodu bývajú najčastejšie stafylokoky,

  • vírusy – v zriedkavejších prípadoch môže byť pôvodcom najmä herpetický vírus.

K rozvoju neinfekčného zápalu očných viečok môžu prispievať nasledujúce faktory:

  • kožné ochorenia – seboroická dermatitída, rosacea, atopická dermatitída,

  • celkové oslabenie imunity a organizmu,
  • alergická reakcia,
  • nadmerné preťažovanie očí,
  • faktory životného prostredia – napr. prach, sucho, chlad, prievan, klimatizácia, vykurovanie,
  • fajčenie,
  • iné ochorenia očí – napr. aj zle korigované refrakčné chyby oka,
  • kozmetické produkty,
  • niektoré lieky.

Ako sa blefaritída prejavuje?

Blefaritída je bežne sprevádzaná viacerými nepríjemnými očnými príznakmi, ktoré sú obvykle horšie ráno po prebudení. Pri rôznych formách blefaritídy dochádza obvykle k poruche lipidovej zložky slzného filmu, čo vedie k zvýšenému odparovaniu sĺz. Oko vysychá a môže dôjsť až k vzniku syndrómu suchého oka. K najtypickejším prejavom blefaritídy patrí predovšetkým opuch očných viečok, viečka tiež môžu byť menej alebo viac začervenané. 

Medzi ďalšie možné príznaky blefaritídy radíme:

  • svrbenie v okolí okrajov očných viečok,

  • zlepenie viečok a rias (napr. ráno po prebudení),
  • prítomnosť drobných šupiniek v okolí rias,
  • mastné okraje viečok,
  • penivý výtok na okraji viečok,
  • vypadávanie rias,
  • bolesť a pálenie očí, 
  • začervenanie spojivky,
  • neostré videnie,
  • precitlivenosť na svetlo,
  • únavu očí,
  • pocit cudzieho telesa v oku.

Odporúčame: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?

liečba blefaritídy

Zdroj: Shutterstock®

Domáca liečba blefaritídy

Bežne prebiehajúcu blefaritídu je možné preliečiť v prvom rade v domácom prostredí. Liečbu možno podporiť bežnými hojivými masťami alebo očnými kvapkami s protizápalovým a antiseptickým účinkom, ktoré sú dostupné v lekárni bez lekárskeho predpisu. S výberom vhodného produktu vám môže pomôcť priamo lekárnik. Okrem toho je nevyhnutnou súčasťou procesu liečby dodržiavanie dostatočnej hygieny očných viečok. Čistenie očí je počas akútnych ťažkostí vhodné prevádzať aspoň dvakrát denne. 

Na oči je vhodné pred čistením položiť hrejivé vlhké obklady. Použiť možno čistú handričku alebo vatové tampóny namočené v teplej prevarenej vode. Obklad ponechajte na očiach priložený aspoň 5 minút. Takýto obklad pomôže skvapalniť a zmäkčiť sekréty blokujúce žľazy a rovnako pomôže následne ľahšie odstrániť šupinky, mastnotu a všetky usadeniny v okolí rias. Obklad nikdy nepoužívajte dvakrát! Po obklade sa odporúča oči vyčistiť vhodným roztokom z lekárne pomocou vatového tampónu, ktorý zbaví očné viečka všetkých nečistôt. Počas liečby zápalu očných viečok sa neodporúča používať na oči akékoľvek dekoratívne kozmetické produkty. 

Kedy neodkladať návštevu lekára?

Ak sa zdravotný stav nelepší ani po týždni, alebo sú prítomné veľmi závažné sprievodné ťažkosti, prípadne sa problém so zápalom očných viečok opakuje, neváhajte navštíviť očného lekára. V niektorých prípadoch je nevyhnutné preliečiť zápal špeciálnymi liečivami, ktoré predpíše lekár. Ak je zápal bakteriálneho pôvodu, obvykle predpisuje podľa potreby antibiotiká. Taktiež môže predpísať antibiotické prípravky na použitie zvonka, teda priamo v postihnutej oblasti.

Opäť platí, že nevyhnutné je dodržiavať zvýšenú hygienu očných viečok. Liečba akútnej blefaritídy môže prebiehať asi 7 až 10 dní, v závažnejších prípadoch až niekoľko týždňov. Ak akútna blefaritída prejde do chronickej formy, je bežné, že ťažkosti sa u pacienta vyskytujú dlhodobo, alebo sa opakovane znova objavujú. V takýchto prípadoch môže lekár nariadiť dlhodobú liečbu špeciálnymi masťami.

Je však nevyhnutné klásť dôraz aj na prevenciu vzniku ťažkostí. Prevencia zahŕňa najmä dôsledné dodržiavanie hygieny očí a prakticky celej tváre. Nevyhnutná je opatrnosť pri výbere kozmetiky, ktorá prichádza do kontaktu s očami (vhodné je voliť prírodné produkty, prípadne používanie dekoratívnej kozmetiky aspoň čiastočne obmedzovať). Očný make-up je nevyhnutné pravidelne včas odstraňovať a neponechávať ho na očiach zbytočne dlho. Problém s prípadnou suchosťou očí môžu pomôcť riešiť umelé slzy z lekárne. 

Odporúčame: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní