Ovocie salak sa oplatí vyskúšať. Prekoná však tunajšie druhy ovocia?

Ovocie salak sa oplatí vyskúšať. Prekoná však tunajšie druhy ovocia?

Aké ovocie najviac obľubujete vy? Máte najradšej exotické plody alebo nedáte dopustiť na tunajšie druhy? To, aké ovocné druhy rastú v danej oblasti, pritom nie je úplne náhodné. Je viacero dôvodov, preto by mal každý konzumovať hlavne plody zo svojho okolia. Príroda nám dáva presne to, čo potrebujeme. Napríklad citrusové plody, ktoré nájdeme hlavne v tropických oblastiach, dokážu dopriať tunajšiemu obyvateľstvu príjemné schladenie. U nás sú zase bežné jablká či hrušky, slivky aj mnohé bobuľové plody. V obchodoch však dnes nájdeme aj pomerne slušnú ponuku rôznych exotických druhov ovocia, tak prečo si na nich z času na čas nepochutnať? Skúšali ste napríklad taký salak?

I ten možno nájsť vo väčších supermarketoch či predajniach s exotickým ovocím. Salak len tak neprehliadnete. Plody môžeme veľkosťou a v podstate i tvarom prirovnať k našim klasickým figám, no ich povrch tvorí hnedá až hnedočervená šupka so vzhľadom hadej kože. Preto ovocie dostalo prezývku hadie ovocie (v angličtine snake fruit). Z ovocia sa konzumuje svetlá sladkastá dužina, ktorá vnútri ešte ukrýva semená. Toto ovocie rastie na palme s názvom salaka jedlá, latinsky Salacca zalacca. Tieto palmy sú pestované hlavne v Ázii, kde sú ich plody bežnou súčasťou jedálnička tunajších obyvateľov. Prečo však salak vyskúšať, keď naň narazíme v obchode?

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť kivi: Kto by si ho mal dopriať i každý deň?

salaka jedlá

Zdroj: Shutterstock®

Je zdrojom viacerých vitamínov aj minerálov

Podobne ako iné ovocné druhy, aj salak je veľmi zdravým plodom, ktorý ukrýva viaceré živiny a telu prospešné látky. Čo sa však ukrýva priamo v plodoch salaky jedlej? Toto ovocie telu v prvom rade doplní viaceré vitamíny skupiny B, napríklad vitamín B2, inak nazývaný riboflavín. Potrebujeme ho pre dostatok energie i zdravú kožu. Salak tiež ukrýva vitamín C posilňujúci činnosť imunitného systému. Z minerálov a stopových prvkov v ňom nájdeme draslík, železo či fosfor, okrem toho aj menšie množstvo bielkovín a vlákninu.

Ukrýva veľa betakaroténu

V exotickom salaku však nájdeme aj veľmi veľa betakaroténu, a to vo väčšom množstve, ako napríklad v melóne či mangu. Táto látka patrí medzi najznámejšie a pre človeka i najdôležitejšie prírodné farbivá zvané karotenoidy. Betakarotén predstavuje konkrétne oranžové až červenkasté farbivo, ktoré v našom tele plní funkciu provitamínu A. To znamená, že naše telo ho používa na produkciu nenahraditeľného vitamínu A. Betakarotén je tiež dôležitý pre zdravie a ochranu našej kože. Jeho zdroje by v našom jedálničku nemali chýbať. 

Na posilnenie pamäti

Salaku je pripisovaná schopnosť posilniť pamäť, a to vďaka obsahu viacerých vitamínov či minerálov. Ovocie podporuje činnosť mozgu a celkovo nervovej sústavy, zlepšuje schopnosť koncentrácie. Ak teda chcete, aby vám to pálilo, pridajte do stravy okrem vlašských orechov, čučoriedok, rýb či horkej čokolády aj ovocie salak. 

exotické ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje zdravie očí

Konzumáciou salaku možno podporiť aj zdravie svojich očí. Je to, okrem iného, aj vďaka obsahu spomínaného betakaroténu. Vďaka tejto látke je ľudské telo schopné vytvárať potrebný vitamín A, ktorý má zásadnú úlohu v rámci udržiavania si dobrého zraku. Výrazný nedostatok tohto vitamínu môže viesť k šerosleposti, respektíve k zhoršenému videniu za šera. Vitamín A však má význam aj z hľadiska imunity, rastu a vývoja tela či obnovy a ochrany kože. 

Pomoc pri chudnutí

Spomínané exotické ovocie so zaujímavým vzhľadom je všeobecne odporúčané na konzumáciu aj pri chudnutí, respektíve redukcii váhy. Je to i z toho dôvodu, že toto ovocie je dobrým zdrojom energie a dokáže zasýtiť na dlhší čas. Navyše telu doplní mnohé živiny. Taktiež má priaznivý vplyv na tráviaci systém. Môže pomôcť s pravidelným vyprázdňovaním, pálením záhy aj zmiernením pocitov nadúvania. Ovocie je však odporúčané aj pri hnačkových ochoreniach. Salak má však priaznivý vplyv aj na hladinu cukru v krvi a vďaka draslíku rovnako prispieva k dobrej hladine krvného tlaku.

Odporúčame: Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 03.05.21 19:02

karma
100.00

Vitamín A však má význam aj z hľadiska imunity, rastu a vývoja tela či obnovy a ochrany kože.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní