Pohlavne prenosné choroby – 9 častých mýtov, ktoré sa s nimi spájajú

Pohlavne prenosné choroby – 9 častých mýtov, ktoré sa s nimi spájajú

Pohlavne prenosné ochorenia sú tu tak dlho ako ľudstvo samo a z populácie pravdepodobne tak ľahko ani nevymiznú. Sexuálne prenosné choroby sú tiež označované skratkou STD, z anglického sexually transmitted diseases. Ide o infekčné ochorenia, ktoré sa prenášajú primárne pohlavným stykom, avšak v niektorých prípadoch aj ďalšími cestami. Spôsobené môžu byť vírusmi aj baktériami, pôvodcom však môžu byť napríklad aj parazity.

O pohlavne prenosných ochoreniach by sme mali vedieť čo najviac, aby sme sa pred nimi vedeli dostatočne a účinne chrániť. Mnohé z nich totiž predstavujú vážne ochorenia, ktoré sú hrozbou pre zdravie človeka. O sexuálne prenosných chorobách však často koluje i mnoho mýtov. Tu je 9 častých tvrdení, ktorým mnohí veria, no ktoré nie sú celkom pravdivé. 

1. Pohlavne prenosné ochorenia sa prenášajú len vaginálnym stykom

Pohlavne prenosné ochorenia sa prenášajú primárne pohlavným stykom. Pod pojmom pohlavný styk však nemáme na mysli len styk vaginálny, ale aj orálny a análny. Nie je pravdou, že orálny alebo análny sex je bezpečný z hľadiska prenosu pohlavne prenosných chorôb. Pri niektorých druhoch ochorení môžu predstavovať o niečo menšie riziko prenosu, no stále nemožno ignorovať fakt, že pre prenos pohlavne prenosnej choroby je v určitej miere rizikový akýkoľvek nechránený styk. 

Odporúčame: ​Zadržiavanie vody v tele môže mať rozličné príčiny. Ako problém eliminovať?

2. Žiadne príznaky = žiadna pohlavne prenosná choroba

Mnoho ľudí predpokladá, že ak nemajú žiadne ťažkosti, tak sú zdraví. V prípade pohlavne prenosných chorôb sa na toto pravidlo nemožno spoliehať. Mnoho sexuálne prenosných ochorení prebieha istý čas bezpríznakovo. Napríklad v prípade kvapavky sa u žien nevyskytujú príznaky asi v polovici prípadov, u mužov nemá príznaky približne každý desiaty pacient. Bezpríznakovo dokáže dlhú dobu prebiehať napríklad aj syfilis či HIV infekcia. 

3. Ochorenie nemožno chytiť od človeka, ktorý nemá žiadne príznaky

Tento mýtus súvisí s predchádzajúcim. Ako sme spomenuli, v niektorých prípadoch prebiehajú sexuálne prenosné ochorenia bez zjavných príznakov. Mnoho ľudí nielenže predpokladá, že takáto choroba sa vždy nejako prejaví, ale verí aj tomu, že pokiaľ majú pohlavný styk so zdanlivo zdravou osobou, tak je to v poriadku. Pohlavne prenosné choroby sa prenášajú aj bez toho, aby boli u človeka prítomné nejaké sprievodné ťažkosti. Mnoho osôb o svojom ochorení ani nevie, čo prispieva k rýchlejšiemu šíreniu pohlavne prenosných chorôb. 

4. Pohlavne prenosnú chorobu možno chytiť na verejných toaletách

Veľmi častým tvrdením, ktoré koluje o pohlavne prenosných chorobách, je, že ich možno chytiť na verejných toaletách, teda pri sedení na záchodovej doske, prípadne pri sedení na lavici v saune a na podobných miestach. To je veľký omyl. Prenos podobnou cestou je skutočne vysoko nepravdepodobný. Mnohé patogény spôsobujúce pohlavne prenosné choroby mimo tela človeka rýchlo hynú a na rôznych povrchoch dlho neprežívajú.

Pri niektorých ochoreniach z tejto kategórie sú známe aj iné cesty prenosu, okrem priameho pohlavného styku, ako je napríklad zdieľanie sexuálnych pomôcok či zdieľanie ihiel (prenos krvou), no sedením na záchodovej doske sa infikovať nemôžeme. 

5. Použitie kondómu chráni pred pohlavne prenosnými chorobami na 100 %

K hlavným zásadám prevencie pohlavne prenosných chorôb patrí používanie bariérovej antikoncepcie, teda predovšetkým kondómu. Kondómy sú preukázateľné účinné proti mnohým sexuálne prenosným chorobám. Dobre chránia napríklad aj pred HIV, tiež znižujú riziko prenosu syfilisu, HPV vírusu či kvapavky. Ochrana však nikdy nie je 100 %.

Dokonca pri niektorých ochoreniach vôbec neposkytujú účinnú ochranu. Ide hlavne o ochorenia, ktoré sa môžu preniesť cez nechránenú časť pokožky. Kondóm nechráni každú časť kože, pri jeho použití môže dôjsť napríklad k prenosu genitálneho herpesu či filciek (voš lonová). Pozor, ani použitie dvoch kondómov nezvyšuje mieru ochrany, skôr narobí viac škody ako úžitku!

Odporúčame: Pleseň na nohách – aké sú príčiny atletickej nohy a ako sa jej zbaviť?

6. Hormonálna antikoncepcia chráni pred pohlavne prenosnou chorobou

Obrovským omylom je tvrdenie, že aj iné druhy antikoncepcie chránia pred pohlavne prenosnými chorobami. Antikoncepčné tabletky či hormonálne vnútromaternicové teliesko poskytujú ochranu, i keď rovnako nie 100 %, len pred otehotnením, nie pred sexuálne prenosnými ochoreniami. Preto je pri pohlavnom styku s novým či neznámym partnerom potrebné myslieť aj na iné druhy ochrany, hoci užívate antikoncepčné tabletky. 

7. Pohlavne prenosné choroby sú dnes už ľahko vyliečiteľné

Závažnosť pohlavne prenosných ochorení nemožno zľahčovať. Syfilis bol pred objavom antibiotík smrteľný, obrovské množstvo životov si vyžiadala aj infekcia HIV, respektíve ochorenie AIDS. Platí, že dnes sú sexuálne prenosné choroby spravidla dobre liečiteľné. Syfilis či kvapavku možno veľmi dobre preliečiť, no napríklad infekcie HIV, infekcie HPV a ani genitálneho herpesu sa človek už nikdy nezbaví. 

8. Prekonanie pohlavne prenosnej choroby vytvára doživotnú imunitu

Syfilis, chlamýdie či kvapavka nie sú ovčie kiahne, ktorými si človek prejde len raz za život. Pre pohlavne prenosné ochorenia nie je úplne bežné, že by zanechávali doživotnú imunitu, prípadne imunitu dlhší čas. Aj po prekonaní kvapavky je možné sa ňou opäť infikovať. Preto je vždy potrebné myslieť na prevenciu. 

9. Dôkladná hygiena po sexe dokáže zabrániť nákaze pohlavne prenosnou chorobou

Myslieť si, že dôkladná hygiena intímnych partií po pohlavnom styku predstavuje dostatočnú ochranu pred prenosom pohlavne prenosných ochorení, nás môže dostať do nemalých problémov. Mnohé patogény, predovšetkým vírusy, sa do tela dokážu dostať veľmi rýchlo a ani intenzívna sprcha tomu nezabráni. Dôkladnú sprchu nemožno považovať ani za ochranu pred otehotnením. 

Odporúčame: Testosterón – čo by o ňom mali vedieť muži aj ženy?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní