Poznáte železník lekársky? Zistite viac o jeho účinkoch, zbere i využití!

Poznáte železník lekársky? Zistite viac o jeho účinkoch, zbere i využití!

Poznáte bylinku s názvom železník? Táto rastlina bola značne rozšírená, obľúbená a vyhľadávaná už v minulosti. Poznali ju starí Egypťania, ale napríklad aj keltské národy. Využívaná bola nielen na liečebné účely, ale dokonca jej bola v mnohých kultúrach pripisovaná nadpozemská moc a magická sila. Rôznorodé bylinky boli ľuďmi používané na ochranu pred mágiou a rôznymi nadprirodzenými bytosťami, ako sú napríklad zlé čarodejnice či upíri. Podobne tomu bolo tak aj v prípade železníka, ktorému boli prisudzované skutočne rôznorodé vlastnosti, ako napríklad schopnosť odvracať zlé kúzla, zaháňať upírov, chrániť ľudské telo pre guľkami, priťahovať priateľstvá a mnohé ďalšie. Ako využiť železník v súčasnej dobe?

Ako vyzerá železník?

Železník lekársky, latinsky Verbena officinalis, predstavuje trvácu, niekedy jednoročnú rastlinu z čeľade železníkovité. Známe sú i ďalšie pomenovania tejto bylinky, napríklad sporýš, verbena, verbinka či bosorkina zelina. Pôvodne sa železník vyskytoval najmä na území okolo Stredozemného mora, jeho územie sa tiež tiahlo smerom na východ do Ázie a smerom na juh do Afriky. Dnes je rozšírený aj v Severnej Amerike, Austrálii a takmer v celej Európe. 

Železník dorastá do výšky v priemere 50 cm, vo všeobecnosti dosahuje výšku do 90 cm. Rastlina nepôsobí mohutne, práve naopak. Je charakteristická hranatou a chlpatou stonkou, ktorá je v hornej časti rozkonárená. Stonka v dolnej časti zvyčajne drevnatie. V spodnej časti stonky nachádzame väčšie perovito delené listy, horné sú drobnejšie, kopijovité a riedko chlpaté. Kvety sú obyčajne ružovkasté až bledofialové a sú usporiadané v klasoch na konci stoniek. Plodom železníka sú štyri valcovité bledohnedé tvrdky.

Odporúčame: KVÍZ: Migréna s aurou alebo bez aury – čo všetko o nej viete?

účinky železníka

Zdroj: Shutterstock®

Jedinečné účinky železníka

Sušená droga zo železníka lekárskeho obsahuje viaceré účinné látky, vrátane rôznych trieslovín, slizu, minerálov, saponínov, horčín i glykozidov. Má dezinfekčné, protizápalové, zvieravé aj močopudné účinky. V minulosti bol železník využívaný ako všeliek pri takmer všetkých zdravotných ťažkostiach, dnes je známy najmä jeho priaznivý vplyv na činnosť tráviaceho systému. Bylinka zlepšuje chuť do jedla a zvyšuje žalúdočnú sekréciu. Vo všeobecnosti však vplýva napríklad aj na nervový systém človeka, taktiež podporuje zdravie kože a kĺbov.

Podľa ľudovej medicíny a tradičných herbárov má železník nasledujúce účinky:

  • tlmí žalúdočné aj menštruačné kŕče,
  • zlepšuje látkovú premenu,
  • posilňuje funkciu tráviacich orgánov,
  • harmonizuje črevnú mikroflóru,
  • podporuje tvorbu mlieka (v tehotenstve sa bylina neodporúča),
  • tlmí príznaky predmenštruačného syndrómu aj menopauzy,
  • pomáha pri nepravidelnej menštruácii,
  • tlmí zápaly v ústne dutine, zmierňuje bolesti hrdla,
  • upokojuje pri nervozite, psychickom vyčerpaní a nespavosti,
  • pôsobí proti migréne,
  • zmierňuje reumatické ťažkosti,
  • podporuje hojenie kože.

Ktoré časti bylinky zbierame?

Železník je hojne rozšírený aj na našom území. Nájdeme ho na rumoviskách, pasienkoch, v okolí potokov, v mokrých priekopách aj popri cestách. Obľubuje skôr teplejšie oblasti a vlhšie pôdy. Na liečebné účely sa zo železníka zberá kvitnúca vňať, a to zvyčajne v mesiacoch júl až august, podľa možností ešte v septembri. Vhodné je zberať rastlinu v čistom prostredí, pričom zrezávame horné časti stoniek s kvetmi, prípadne oberáme i zdravé spodné listy. Rastlinu sušíme v tieni pri teplote do 40 °C a uskladníme do zásoby.

Odporúčame: Ibiš a jeho vplyv na zdravie: Pomôže nielen v boji s dráždivým kašľom

použitie železníka

Zdroj: Shutterstock®

Ako železník používať?

Železník, podobne ako aj iné liečivé bylinky, je možné využiť rôznymi spôsobmi. Vhodný je na vonkajšie i vnútorné užívanie. Ak nemáte možnosť nazbierať si vlastný železník, v sušenej forme ho ľahko zoženie na internete, v lekárňach, ako aj v predajniach so zdravou výživou, ktoré majú často v ponuke i sušené byliny. Železník je tiež možné nájsť vo forme tinktúry, ktorá sa dá pripraviť doma naložením vňate do čistého alkoholu a následnou maceráciou. Vo všeobecnosti sa však zo železníka pripravuje najmä čaj, ktorý možno popíjať pri vyššie spomínaných zdravotných ťažkostiach, ako aj silnejší odvar na vonkajšie použitie.

  • čaj zo železníka – 1 ČL sušenej drogy zalejeme 200 ml vriacej vody necháme lúhovať asi 10 minút. Následne scedíme a môžeme podávať 2x denne pri akútnych ťažkostiach. Čaj je možné dosladiť medom, pri príprave čaju tiež môžete železník kombinovať s ďalšími bylinkami podľa želaného účinku.
  • odvar zo železníka – 2 PL sušenej drogy zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 20 minút lúhovať, prípadne aj chvíľku povaríme. Odvar scedíme, necháme ochladnúť a vo forme obkladov aplikujeme na zle sa hojace rany či povrchové vredy. Taktiež môžeme využiť na výplachy ústnej dutiny a kloktanie pri zápaloch.

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

pestovanie železníka

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie železníka

Železník lekársky si môžete dopestovať i v pohodlí domova, či už na zber a následné liečebné využitie, alebo len tak na okrasu. Radíme ho medzi rastliny vhodné do skaliek, dobre sa však pestuje aj v kvetináčoch na balkónoch či terasách. Železník pestujeme zo semien, ktoré je možné zakúpiť na internete alebo v záhradkárstve. Vhodné je sadenie skoro na jar. Železník vyžaduje vlhký a dobre priepustný substrát, je náročný na živiny. Umiestniť je ho ideálne na slnečné stanovište.

Železník je pritom v našich podmienkach zväčša pestovaný ako letnička, respektíve jednoročná rastlina, no môžete ho vyskúšať zostrihať asi o polovicu a následne nechať prezimovať vo svetlejšej miestnosti s teplotou okolo 10 °C. Na okrasné účely sa pestujú i mnohé ďalšie druhy z rodu železník. Napríklad železník argentínsky, latinsky Verbena bonariensis, je skvelou voľbou do okrasných záhonov. Tento druh sa vyznačuje dlhou dobou kvitnutia a lepším zvládaním mrazov. Prezimovať je ho možné priamo na stanovišti pod prikrývkou z čečiny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní