Resveratrol: Ktoré potraviny sú zdrojom tohto cenného antioxidantu?

Resveratrol: Ktoré potraviny sú zdrojom tohto cenného antioxidantu?

O antioxidantoch ste už určite čo-to počuli. Prinajmenšom možno viete, že sú pre naše zdravie dôležité a vo veľkom množstve ich nájdeme najmä v ovocí a zelenine. Antioxidantmi možno nazvať rôzne zlúčeniny, ktoré v prvom rade bránia procesu oxidácie, a to nielen v potravinách, ale napríklad aj v kozmetike. V živých organizmoch, a teda aj v tele človeka, okrem iného pomáhajú zachytávať nebezpečné voľné radikály, ktoré môžu vyvolávať oxidačný stres. Ten vedie k poškodzovaniu buniek a zvyšovaniu rizika mnohých ochorení i k rýchlejšiemu starnutiu. 

Jednou z látok, ktoré radíme medzi antioxidanty, je aj takzvaný resveratrol. Už ste o ňom počuli? Pomerne známy je napríklad tým, že ho nájdeme vo víne. Čo všetko by sme o ňom mali vedieť?

Čo je resveratrol?

Resveratrol je prírodný polyfenol prirodzene sa vyskytujúci v telách niektorých rastlín, ktorý radíme medzi spomínané antioxidanty. Zároveň hovoríme o zlúčenine patriacej medzi sekundárne metabolity, čo sú prírodné produkty, ktoré nie sú prítomné vo všetkých rastlinách a ktoré nie sú nevyhnutné pre normálny rast a vývin rastlín. Zväčša však mávajú v rastline určitú funkciu, často poskytujú rastline ochranu (napr. pred mikróbmi), prípadne plnia funkciu pigmentu. Význam mnohých sekundárnych metabolitov však zistený doposiaľ nebol.

Z chemického hľadiska resveratrol predstavuje derivát stilbenu. Izolovaný bol prvýkrát v roku 1939 z kýchavice bielej (Veratrum album) i neskôr v roku 1963 z koreňov krídlatky japonskej (Reynoutria japonica). Predpokladá sa, že v rastlinách má resveratrol prispievať k obrane proti škodcom a plesniam, ale aj k ochrane pred poškodením slnečným žiarením. 

Odporúčame: Pozor na zvýšený prolaktín! Ktoré príznaky neignorovať u žien a mužov?

účinky resveratrolu

Zdroj: Shutterstock®

Aké má resveratrol účinky?

To, do akej miery resveratrol vplýva na zdravie človeka a aké benefity mu poskytuje, je pomerne problematickou záležitosťou. Účinkami tejto látky sa totižto zaoberali už mnohí odborníci, vedecké štúdie a výskumy, pričom viaceré z nich boli i potvrdené. Je zároveň potrebné zmieniť, že účinky neboli vždy potvrdené testami na ľuďoch, v nemalom počte prípadov šlo o štúdie na zvieratách či na bunkách v skúmavke (in vitro). Na druhú stranu účinky resveratrolu ďalší odborníci a mnohé výskumy zase vyvracajú či spochybňujú. 

V každom prípade však resveratrol našiel uplatnenie vo farmaceutickom priemysle, a to najmä vo výživových doplnkoch na podporu zdravia. Záujem často vzbudzuje najmä pre svoje antioxidačné účinky. Resveratrol ako antioxidant napomáha chrániť bunky, tkanivá a orgány pred vplyvom voľných radikálov, ktoré prispievajú k predčasnému starnutiu a zvyšujú riziko rozvoja rakoviny a mnohých civilizačných ochorení

Resveratrolu sú pripisované i nasledujúce účinky:

  • pôsobí protizápalovo,

  • prispieva k prevencii rakovinových ochorení (ako antioxidant),
  • má priaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev,
  • pôsobí na zníženie hladiny škodlivého LDL cholesterolu,
  • môže zlepšovať citlivosť buniek na inzulín (priaznivý vplyv u osôb s cukrovkou),
  • pozitívne ovplyvňuje hormonálnu hladinu u žien aj mužov (ako látka s fytoestrogénnym charakterom),
  • prispieva k ochrane mužských pohlavných buniek pred oxidačným stresom,
  • podporuje spermatogenézu,
  • priaznivo vplýva na plodnosť,
  • pri použití zvonka (napr. v kozmetických produktoch) spomaľuje starnutie buniek a podporuje pružnosť pokožky.

Resveratrol v potravinách

Ako sme spomenuli vyššie, resveratrol sa prirodzene vyskytuje v mnohých rastlinách. Najmä viaceré ovocné plody predstavujú pre človeka zdroj tohto cenného antioxidantu. K najznámejším zdrojom patrí v prvom rade hrozno, resveratrol sa ukrýva v jeho šupkách i jadierkach. Vyšší obsah tejto látky má červené hrozno, rovnako je na spomínaný antioxidant bohatšie červené víno v porovnaní s bielym.  

Medzi ďalšie zdroje resveratrolu patria:

  • bobuľové ovocie – ríbezle, čučoriedky, brusnice,

  • moruša čierna,
  • granátové jablko,
  • červený grep,
  • arašidy,
  • kakao.

Odporúčame: Liečivé rastliny a ich spracovanie: Čo je zápar, macerát či tinktúra?

resveratrol v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Resveratrol vo výživových doplnkoch

Zdrojom resveratrolu sú i spomínané doplnky stravy. Antioxidant v týchto výživových doplnkoch sa spravidla získava priamo z prírodných zdrojov, obvykle ide o extrakt z hroznových jadierok alebo extrakty z krídlatky japonskej. Doplnky stravy s resveratrolom mávajú zvyčajne formu tabliet, možno sa však stretnúť i s tekutými extraktmi zo spomenutých jadierok a krídlatky. 

Výživové doplnky s resveratrolom sú určené predovšetkým na všeobecnú podporu zdravia a ako zdroj antioxidantov, ktoré sú pre telo dôležité. Môžu prospievať kardiovaskulárnemu zdraviu či plodnosti. Ich užívanie je však vždy vhodné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom, najmä v prípade, ak ich chcete užívať dlhší čas. Keďže pri resveratrole neexistuje oficiálne dávkovanie, ako napríklad pri vitamínoch a mineráloch, dodržujte dávkovanie, ktoré pri konkrétnom produkte uvádza výrobca. Akýmikoľvek výživovými doplnkami nikdy nenahrádzajte pestrú stravu!

Môže mať resveratrol nežiaduce účinky?

Pri príjme resveratrolu zo stravy nehrozia žiadne vedľajšie účinky. Nežiaduce účinky však nie sú známe ani pri užívaní resveratrolu vo forme tabliet pri dodržiavaní stanoveného dávkovania. Nadmerný príjem v naozaj obrovských množstvách sa môže spájať predovšetkým s gastrointestinálnymi príznakmi, napríklad hnačkou. Objaviť sa môžu i zmeny farby moču, závraty či strata chuti do jedla. 

Dozaista je však vhodné konzultovať dopĺňanie resveratrolu s lekárom v prípade, ak máte nejaké konkrétne ochorenie, alebo užívate lieky na predpis. Doplnky s resveratrolom sa obvykle neodporúčajú osobám, ktoré užívajú lieky proti zrážanlivosti krvi, resp. na riedenie krvi. Zvýšenú pozornosť treba mať pri poruchách krvi či užívaní nejakých hormonálnych prípravkov. Tieto doplnky nie sú určené ani pre deti alebo tehotné a dojčiace ženy. 

Odporúčame: Omega-9 mastné kyseliny – potrebujeme ich k svojmu životu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní