Hepatitída typu A – ako sa prenáša a ako sa pred ňou chrániť?

Hepatitída typu A – ako sa prenáša a ako sa pred ňou chrániť?

Ochorenie s názvom hepatitída je často ľudovo nazývané i žltačka. Toto pomenovanie však nie je úplne správne. Žltačkou môžeme totižto nazvať skôr prejav tohto ochorenia. Žltačka je patologickým stavom, ktorý je charakteristický zožltnutím kože a slizníc. A práve žltačka je i hlavným symptómom hepatitídy. Podľa druhu konkrétneho vírusu, ktorý hepatitídu spôsobuje, pritom rozlišujeme viacero typov hepatitídy a jednou z nich je aj hepatitída typu A. Ako sa táto choroba prenáša a aké sú jej príznaky?

Čo je hepatitída typu A?

Hepatitída typu A predstavuje infekčné ochorenie vírusového pôvodu sprevádzané zápalom pečene. Pôvodcom ochorenia je vírus hepatitídy A, označovaný tiež skratkou HAV. Ide o RNA vírus, ktorý je najčastejšou príčinou akútnej vírusovej hepatitídy vo svete. Patrí medzi takzvané hepatotropné vírusy, ktoré v tele človeka predovšetkým napádajú a poškodzujú hepatocyty, teda pečeňové bunky. Spomenuté vírusy môžu spôsobiť rozklad hepatocytov, čo vedie až k zlyhaniu pečene.

Vírus hepatitídy A je rozšírený prakticky naprieč celým svetom, no vyskytuje sa predovšetkým v rozvojových oblastiach. Najvyšší výskyt je zaznamenaný v krajinách Strednej a Južnej Ameriky, Juhovýchodnej Ázie, Afriky a Blízkeho východu. V krajinách s vysokým hygienickým štandardom je naopak výskyt tohto typu hepatotropného vírusu veľmi nízky. 

Odporúčame: Balanitída a balanopostitída u mužov – ktoré príznaky neignorovať?

prejavy hepatitídy

Zdroj: Shutterstock®

Prenos hepatitídy typu A

Hepatitídu typu A možno zaradiť medzi takzvané choroby špinavých rúk, čo sú ochorenia, ktoré sa prenášajú predovšetkým pri nedodržiavaní hygienických zásad. Pre hepatitídu je rovnako charakteristický prenos fekálno-orálnou cestou. To znamená, že vírus je vylučovaný v stolici a najmä pri nedodržaní zásad osobnej hygieny môže infikovaná osoba vírus priamo prenášať na iné osoby kontaminovanými rukami. Infikovaný jedinec, ktorý je vždy zdrojom nákazy, je pritom najinfekčnejší ešte pred objavením príznakov. Vírus môže byť stolicou vylučovaný 14 až 21 dní pred prepuknutím symptómov. 

K prenosu infekcie môže dôjsť aj nepriamo pri kontakte s kontaminovanými predmetmi, potravinami či vodou, ktoré boli znečistené fekáliami. Vstupnou bránou pre HAV vírus sú najčastejšie ústa, respektíve zažívací trakt. Vírus sa po vstupe do ľudského organizmu dostáva do pečene, kde dochádza k jeho replikácii v pečeňových bunkách. Preniká do krvi a cez žlč do čreva. Prenos nákazy krvou nie je úplne vylúčený, no je veľmi zriedkavý. 

Aké má hepatitída typu A príznaky?

Hepatitída typu A má pomerne dlhú inkubačnú dobu, a to od 10 do 50 dní až 2 mesiacov. Priemerne však dochádza k prvým prejavom asi 28 dní po vstupe vírusu do organizmu. U rôznych pacientov môže mať tento typ hepatitídy trochu iný priebeh, intenzita príznakov často závisí napríklad od veku jedinca. Je bežné, že infekcia máva ľahší priebeh u detí, starší jedinci obvykle prekonávajú ochorenie s väčšími problémami.

Práve deti predškolského a školského veku však patria do rizikovej skupiny osôb, u ktorých sa ochorenie vyskytuje najčastejšie. Častejšie sa vyskytuje u mladých jedincov a najmä cestovateľov do rizikových oblastí. Akútna vírusová hepatitída typu A sa pritom prejavuje veľmi podobne ako chrípkové ochorenie. 

K typickým prejavom najmä pri miernom priebehu patrí:

  • zvýšená telesná teplota,

  • celková únava,
  • bolesť hlavy,
  • bolesť svalov a kĺbov,
  • stav podobný nádche,
  • nevoľnosť alebo zvracanie,
  • nechutenstvo,
  • bolesť brucha.

Ako sme spomenuli vyššie, k najtypickejším príznakom hepatitídy patrí žltačka, teda zožltnutie kože, bielok a slizníc. Tento prejav však nemusí byť v prípade hepatitídy typu A vždy prítomný. Žltačka je prítomná najmä v rozvinutom štádiu hepatitídy. Objaviť sa môže i veľmi tmavý moč a svetlá stolica. U najmenších detí (približne do 5. roka) prebieha vo väčšine prípadov infekcia bezpríznakovo. 

Odporúčame: Chronická obštrukčná choroba pľúc – aké sú jej prejavy a koho postihuje?

prevencia hepatitídy

Zdroj: Shutterstock®

Liečba hepatitídy typu A

Pri diagnostike hepatitídy typu A sa uplatňuje v prvom rade vyšetrenie a rozbor v krvi, v ktorej sa sleduje hladina bilirubínu (jeho zvýšená hladina je príčinou žltačky), ako aj prítomnosť konkrétnych protilátok. Podľa potreby sa prevádza aj ultrazvukové vyšetrenie brušnej oblasti na posúdenie veľkosti pečene a vylúčenie iných ochorení orgánu. Podobne ako v prípade mnohých iných vírusových ochorení, tak i liečba hepatitídy typu A je obvykle symptomatická, teda zameraná na tlmenie sprievodných prejavov ochorenia.

Telo si poradí s infekciou aj samo, no je potrebný oddych bez nadmernej fyzickej záťaže a diéta šetriaca pečeň. V strave by sa mali obmedziť najmä tuky a mastné jedlá, vhodné je pridať viac sacharidových pokrmov. V prípade potreby možno podávať glukokortikoidy na tlmenie zápalu, lieky proti bolesti či liečivá na tlmenie horúčky. Dôležitá je tiež izolácia chorého, aby sa predišlo ďalšiemu šíreniu ochorenia. Liečba obvykle trvá 2 až 4 týždne, ochorenie zanecháva trvalú imunitu. 

Následky hepatitídy typu A

I keď hepatitída typu A môže mať najmä u dospelých jedincov horší a dlhší priebeh, obvykle sa nespája s väčšími komplikáciami. V porovnaní s inými typmi hepatitíd je toto ochorenie pomerne mierne a má dobrú prognózu. Za bežných okolností neprechádza do chronickej formy a nespôsobuje vážne poškodenie pečene. Komplikácie s pečeňou sa môžu objaviť najmä v prípade, ak ochorie jedinec s už poškodenou alebo chorou pečeňou, alebo osoba s chronickou formou iných typov hepatitíd (napr. hepatitídy typu B). 

Je možná prevencia hepatitídy typu A?

V prípade vírusovej hepatitídy typu A je známych viacero spôsobov prevencie. Na prevenciu je nevyhnutné myslieť najmä v prípade pobytu v rizikových oblastiach, teda v oblastiach s nižším hygienickým štandardom. Prevencia v prvom rade zahŕňa dodržiavanie hygienických zásad, umývanie potravín pred konzumáciou, umývanie rúk, ako aj vyhýbanie sa konzumácie vody z neznámych zdrojov. Ďalšou formou prevencie je očkovanie, ktoré sa odporúča najmä cestovateľom do rizikových oblastí s vyšším výskytom hepatitídy typu A, alebo aj pracovníkom v rizikových profesiách (lekári infekčných oddelení, záchranári a pod.).

Odporúčame: Je Alzheimerova choroba dedičná? Zistite, aké sú jej hlavné prejavy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní