Balanitída a balanopostitída u mužov – ktoré príznaky neignorovať?

Balanitída a balanopostitída u mužov – ktoré príznaky neignorovať?

Zápaly v intímnych partiách, alebo priamo kvasinkové infekcie intímnych partií, trápia nemalé percento žien. S vaginálnou mykózou sa údajne aspoň raz za život stretne takmer 75 % žien. Podobné problémy v intímnej oblasti však ani zďaleka netrápia iba ženy. So zápalovými a infekčnými ochoreniami pohlavných orgánov sa stretávajú i muži. Hovoria vám niečo pojmy balanitída alebo balanopostitída? 

Čo je balanitída a balanopostitída?

Balanitída, odborne balanitis, predstavuje zápalové ochorenie žaluďa penisu, teda koncovej časti mužského pohlavného údu. Ak sa k zápalu žaluďa pridáva aj zápal predkožky penisu, v tom prípade hovoríme o takzvanej balanopostitíde, odborne balanoposthitis. Prípadne sa môžeme stretnúť ešte aj s pojmom postitída (posthitis), ktorým je označovaný iba zápal predkožky penisu. Balanitída či balanopostitída postihujú všetkých mužov bez rozdielu veku, často sa vyskytujú aj v období detstva či dospievania. 

Spomenuté ochorenia mávajú obvykle buď akútny, alebo chronický priebeh. Akútne zápaly s rýchlym nástupom príznakov a rýchlym priebehom sú obvykle infekčného pôvodu, a teda vyvolané rôznymi choroboplodnými mikroorganizmami. Chronické balanitídy či balanopostitídy prebiehajú dlhodobo a môžu byť infekčného, ale aj neinfekčného pôvodu. 

Odporúčame: Gynekomastia: Aké sú najčastejšie príčiny zväčšenia prsných žliaz u mužov?

príznaky balanitídy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje zápal žaluďa a predkožky?

Na zápal žaluďa a predkožky penisu upozorňujú viaceré zdravotné ťažkosti, ktoré sa týkajú predovšetkým intímnej oblasti. Rôznorodé príznaky môžu mať buď rýchly nástup z plného zdravia, alebo sa rozvíjajú postupne. Typickým prejavom je v prvom rade začervenanie penisu, buď iba v oblasti žaluďa a predkožky, prípadne sa môže rozšíriť na celý pohlavný úd. Začervenanie môže maž niekedy vzhľad červených škvŕn. Penis tiež môže byť opuchnutý, žaluď podráždený a na dotyk bolestivý. 

Zápal žaluďa a predkožky penisu môžu sprevádzať i nasledujúce príznaky:

  • svrbenie pod predkožkou,

  • popraskanie predkožky,
  • pálenie v koncovej časti penisu,
  • biely výtok alebo hnisavý sekrét, často zapáchajúci,
  • krvácanie,
  • bolesť pri močení,
  • zvýšená teplota (v prípade infekcie).

Hlavné príčiny balanitídy a balanopostitídy

Ako sme spomenuli vyššie, balanopostitídy či balanitídy môžu byť infekčného pôvodu, ale aj neinfekčného. Vyvolávať ich môže celý rad rôznorodých príčin. Infekčné zápaly žaluďa a predkožky penisu sú najčastejšie spôsobené premnoženými kvasinkami Candida albicans. V niektorých prípadoch však pôvodcom ochorení môžu byť aj baktérie alebo vírusy, často tie, ktoré vyvolávajú pohlavne prenosné choroby (napr. chlamýdie či syfilis). 

Avšak zápaly žaluďa alebo predkožky penisu môžu byť aj neinfekčné. V tomto prípade býva v mnohých prípadoch príčinou ochorenia nejaké chemické či mechanické dráždenie. Zápal môžu vyvolať viaceré dráždivé látky (napr. chemikálie v kondómoch, lubrikantoch, aviváži, práškoch na pranie, mydlách, sprchových géloch a podobne), tiež alergie, prípadne môže byť zápal následkom kožného ochorenia, napr. ekzému alebo rôznych dermatitíd.

Balanopostitída či balanitída môže byť ešte aj následkom takzvanej fimózy. Ide o stav charakteristický zúžením, resp. zrastením predkožky penisu, čo znemožňuje jej pretiahnutie cez žaluď. Pod predkožkou sa tak môžu ľahšie množiť mikróby, ale aj rôzne dráždivé látky (napr. pot či moč). Fimóza sa však najčastejšie vyskytuje u detí, respektíve malých chlapcov, čiže môže byť príčinou zápalu žaluďa či predkožky penisu v detskom veku.

Známych je pritom mnoho rizikových faktorov, ktoré môžu v značnej miere zvyšovať riziko rozvoja balanopostitídy či balanitídy. Rizikové faktory sú nasledovné:

  • znížená imunita,

  • neobrezanie (balanopostitída sa nevyskytuje u obrezaných mužov, balanitída výnimočne postihuje aj mužov s obriezkou),
  • nedostatočná alebo prehnaná hygiena,
  • nechránený pohlavný styk (v prípade zápalov infekčného pôvodu),
  • striedanie sexuálnych partnerov (v prípade zápalov infekčného pôvodu),
  • cukrovka,
  • nadmerný príjem cukrov v strave (zvyšuje riziko infekcií spôsobených kvasinkami),
  • obezita,
  • dlhodobé užívanie antibiotík.

Odporúčame: Zväčšená prostata: Ako na seba upozorní a čo je príčinou problému?

liečba balanitídy

Zdroj: Shutterstock®

Pri diagnostike treba vylúčiť iné ochorenia

Vyššie spomínané príznaky nie je vhodné ignorovať a pri ich výskyte je potrebné čo najskôr zdravotný stav konzultovať s lekárom. Neliečené zápaly v oblasti žaluďa a predkožky môžu zvyšovať riziko rôznych komplikácií. Príkladom je zjazvenie v otvore penisu, ktoré môže byť následne príčinou dlhodobých ťažkostí s močením. Navyše, balanitída či balanopostitída môžu byť následkom iných ochorení, napríklad pohlavne prenosných chorôb, ktoré je nevyhnutné čo najskôr riešiť. 

Pri diagnostike je v prvom rade dôležité vylúčiť iné možné príčiny vyššie spomínaných ťažkostí. Mnohé z uvedených príznakov sa totižto objavujú aj pri iných ochoreniach, napríklad zápaloch močových ciest. Pri diagnostike sa uplatňuje v prvom rade fyzikálne vyšetrenie, počas ktorého lekár zhodnotí viditeľné príznaky (začervenanie, opuch a podobne). V prípade prítomnosti výtoku alebo sekrétu odoberie vzorku na ďalšie vyšetrenie. Okrem toho býva obvykle potrebné vyšetrenie moču i krvi. V niektorých prípadoch sa odoberá aj malý kúsok tkaniva pre laboratórne testy. 

Ako balanitídu a balanopostitídu liečiť?

Liečba zápalov žaluďa a predkožky penisu závisí od toho, čo ochorenie spôsobilo. Ak sú príčinou balanitídy alebo balanopostitídy kvasinky a plesne, postačí obvykle aplikácia rôznych krémov s antimykotickými účinkami. Pomôcť môžu aj antiseptické kúpele. Bakteriálne infekcie je spravidla potrebné preliečiť antibiotikami, v niektorých prípadoch sú podávané aj kortikoidy.  

Ak ide o neinfekčnú balanitídu alebo balanopostitídu, lekár môže predpísať nejaké prípravky na tlmenie sprievodných príznakov, napríklad vo forme mastí či roztokov. Najlepšie je zistiť, čo vyvoláva podráždenie a vedie k rozvoju zápalu v intímnej oblasti. Vhodné je vyhýbať sa parfumovaným mydlám a krémom v intímnej oblasti. Dôležité je tiež dodržiavať dostatočnú hygienu. V prípade chronického priebehu zápalu a opätovných výskytov ťažkostí lekár často odporúča obriezku, čiže chirurgické odstránenie predkožky penisu.

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka? Toto sú hlavné faktory!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní