Najlepšie bylinky na kašeľ a dýchacie ťažkosti – ktoré odporúčajú bylinkári?

Najlepšie bylinky na kašeľ a dýchacie ťažkosti – ktoré odporúčajú bylinkári?

Kašeľ predstavuje fyziologický obranný reflex človeka, ktorý má v prípade potreby zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest. Kašeľ umožňuje dýchacím cestám zbaviť sa rôznych cudzorodých látok a telies, prachu, škodlivín či hlienov. Zároveň hovoríme o jednom z najtypickejších príznakov mnohých ochorení respiračného systému. Lekári obvykle rozoznávajú dva hlavné typy kašľov, a to vlhký a suchý. Vlhký kašeľ je produktívny a dochádza pri ňom k vykašliavaniu hlienov, suchý kašeľ je veľmi dráždivý, pričom pri ňom nedochádza k vykašliavaniu žiadneho tekutého obsahu z dýchacích ciest.

Na liečbu suchého aj vlhkého kašľa sa používajú rôznorodé liečivá, najčastejšie vo forme sirupov alebo kvapiek. Viaceré prípravky proti kašľu je možné zohnať v lekárni aj bez predpisu, ich použitie je však vždy vhodné konzultovať s lekárom, prípadne lekárnikom. Na podporu liečby nepríjemného kašľa však možno použiť aj bylinky. Tie sú neraz i súčasťou spomínaných sirupov a kvapiek. Ktoré bylinky patria medzi najúčinnejších bojovníkov proti kašľu?

Skorocel kopijovitý

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata) patrí k najtypickejším bylinkám, ktoré sa v rámci tradičnej medicíny uplatňujú pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva. Uľahčuje odkašliavanie a rovnako tlmí nepríjemné dráždivé pocity pri kašľaní. Práve preto sú výťažky z tejto byliny častou súčasťou rôznych sirupov proti kašľu. Bylina má protizápalové aj antibakteriálne vlastnosti. V rámci tradičnej medicíny sa uplatňuje aj pri liečbe chronických zápalov dýchacích ciest, astmatických ťažkostiach, čiernom kašli či tuberkulóze. 

Odporúčame: Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

prvosienka jarná

Zdroj: Shutterstock®

Prvosienka jarná

Prírodným liečivom na otravný kašeľ je i prvosienka jarná (Primula veris), ktorá je jednou z prvých liečivých bylín objavujúcich sa v prírode po zime. Spoznať ju možno podľa pekných žltých kvietkov. Prvosienka má celkovo priaznivý vplyv na zdravie dýchacích ciest. Obsahuje mnohé účinné látky, ktoré podporujú ich očistu. Napomáha totižto riediť hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie. Zmierňuje tiež dráždenie a bolesť v dýchacích cestách. Tradičná medicína odporúča prvosienku pri zápaloch hlasiviek, pľúc i priedušiek, prechladnutí, chrípke i prieduškovej astme. Okrem toho pomáha aj pri nespavosti.

Slez maurský

Spomenúť môžeme i slez maurský, latinsky Malva mauritiana, ktorého domovinou sú oblasti v okolí Stredozemného mora. Pre svoj atraktívny vzhľad a väčšie ružovofialové až purpurové kvety je často pestovaný ako okrasná rastlina. Jeho priaznivé účinky na zdravie človeka ho však predurčili aj k použitiu v ľudovom liečiteľstve. Slez uvoľňuje dýchacie cesty a prispieva k ochrane slizníc poškodených zápalom. Napomáha zmierňovať dráždivý kašeľ a rozpúšťať hlieny. Je skvelým pomocníkom napríklad pri laryngitíde (zápal hrtana) a faryngitíde (zápal sliznice hltana). Používa sa aj ako kloktadlo pri zápaloch v ústnej dutine. 

Tymian obyčajný

Tymian, tiež dúška tymianová, latinsky Thymus vulgaris, je u nás známy predovšetkým ako korenina a dochucovadlo. Je to typická juhoeurópska bylina, ktorá má miesto najmä v talianskej kuchyni. Tymian si však našiel miesto aj vo farmácii, z jeho drogy sa pripravujú rôzne sirupy či liečivé čaje. Táto bylinka má protizápalový účinok, pôsobí proti baktériám, plesniam i parazitom. Je vynikajúcim pomocníkom pri prechladnutí, suchom i vlhkom kašli alebo nepríjemných bolestiach v hrdle. Pomáha liečiť zápaly v ústnej dutine, infekcie močových ciest i problémy s tráviacim traktom. 

Echinacea purpurová

Spomedzi byliniek s priaznivým účinkom pri kašli a ochoreniach dýchacích ciest, ktorých je nespočetné množstvo, môžeme spomenúť ešte pomerne známu echinaceu purpurovú (Echinacea purpurea). Echinacea sa využíva nielen v ľudovej medicíne, ale aj vo farmácii. V lekárňach nájdeme mnoho liečiv, ktoré obsahujú práve výťažky z tejto rastliny s výraznými ružovými kvetmi. Ide najmä o prípravky zamerané na podporu imunity, ale aj zdravia dýchacích ciest. Echinacea účinne bojuje proti baktériám aj mnohým vírusom a prispieva k prevencii infekcií respiračného systému. Pri výskyte ochorenia napomáha tlmiť príznaky, vrátane kašľa.

Odporúčame: 5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze?

bylinné tinktúry

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tinktúry zo Slovenska Kašeľ I a Kašeľ II

Vyššie spomínané bylinky možno použiť rôznymi spôsobmi. Najčastejšie sa stretávame s prípravou bylinných čajov, ako sme však už spomenuli vyššie, tieto bylinky neraz nájdeme i priamo v sirupoch proti kašľu. Zabudnúť však nemožno ani na to, že z bylín sa pripravujú aj tinktúry, a to obvykle macerovaním častí rastlín v alkohole. Ich veľkou výhodou je, že obvykle poskytujú oveľa väčší účinok ako bylinné čaje. Výrobou tinktúr sa na Slovensku zaoberá i značka Panakeia, ktorá má v ponuke hneď dve bylinné tinktúry zamerané na boj s otravným kašľom. 

TINKTURKA Kašeľ I predstavuje zmes piatich nápomocných byliniek. Okrem spomínaného slezu maurského, skorocelu kopijovitého a prvosienky jarnej v nej nájdeme aj podbeľ liečivý (Tussilago farfara) a šalviu lekársku (Salvia officinalis). Podbeľ je prírodným pomocníkom pri zápaloch horných dýchacích ciest, ale aj pri zápale a zahlienení priedušiek či pľúc. Rovnako napomáha tíšiť suchý dráždivý kašeľ. Šalvia je známa svojim účinkom proti poteniu, no uplatňuje sa aj pri zápaloch dýchacieho ústrojenstva. Má antibakteriálny účinok a posilňuje imunitný systém.

TINKTURKA Kašeľ II zase pozostáva zo štyroch účinných byliniek, a to spomínaného tymianu a echinacey, taktiež podbeľu a divozelu veľkokvetého (Verbascum densiflorum). Divozel obsahuje viacero účinných látok, ktoré uľahčujú odkašliavanie a zmierňujú i nepríjemný dráždivý kašeľ. Tradičná medicína ho využíva pri liečbe zápalov dýchacích ciest, chrípky, prechladnutia či na tlmenie prejavov astmy alebo chronickej bronchitídy. 

Tinktúry Kašeľ I a Kašeľ II, ako aj ďalšie bylinné tinktúry od Panakeia, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní