5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze?

5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze?

Ako ráno po prebudení zmierniť následky nadmernej konzumácie alkoholu, teda opicu, ako sa tomu na Slovensku hovorí? Na internete by sme našli skutočne nespočetné množstvo najrôznorodejších rád, ako opicu zahnať. Niektoré sú účinné a nápomocné, iné, popravde, môžu daný stav ešte zhoršiť. Napríklad sa často môžeme stretnúť s radou, že klin treba vybiť klinom, a teda ráno po prepitej noci si treba dať ešte ďalší pohárik na akési vyrovnanie. Tejto rady by sme sa pre vlastné zdravie rozhodne držať nemali.

Čo teda robiť, keď to s alkoholom poriadne preženieme? V článku prinášame 5 jednoduchých, no účinných trikov, ako celkovo stav po prepitej noci ľahšie zvládnuť a svoje telo dať, takpovediac, čo najskôr do normálu!

Tip č. 1: Voda

Na opicu sú v prvom rade účinné tekutiny, no rozhodne nehovoríme o spomínanom vyrovnávacom poháriku. Dobrým kamarátom je v tomto prípade pre človeka čistá pitná voda. Alkohol má diuretické účinky, čo znamená, že naše telo zbavuje tekutín. Dehydrovaný organizmus je teda potrebné dostatočne hydratovať. Avšak skúste sa vyhnúť nárazovitému príjmu veľkého množstva vody, to môže skôr niekedy uškodiť.

Podráždený žalúdok totiž môže zareagovať zle a vodu vyvrátiť. Akékoľvek tekutiny preto nehltajte, ale pomaly pite po dúškoch. Do pitného režimu je však možné zaradiť napríklad aj jemnejšie minerálne vody, a to hlavne tie, ktoré sú odporúčané pri tráviacich a črevných ťažkostiach. Vhodné sú aj iontové nápoje či čistá kokosová voda, ktoré telu doplnia stratené živiny a elektrolyty.

Odporúčame: Všehojovec štetinatý – čo všetko zahojí sibírsky ženšen?

bylinná tinktúra

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tip č. 2: Bylinky

Veľmi nápomocné môžu byť pri zmierňovaní následkov alkoholu aj rôznorodé byliny. Mnohé z nich majú totiž priaznivý vplyv na trávenie, pomáhajú potláčať bolesti žalúdka, nevoľnosť, nadúvanie a ďalšie ťažkosti. Napríklad vo forme čajov nimi môžeme zároveň podporiť príjem potrebných tekutín. Prospešný môže byť mätový čaj, podobne aj medovkový či harmančekový. Priaznivý vplyv na tráviaci systém má aj horec, sladké drievko, pamajorán, rebríček, saturejka a mnohé ďalšie.

Byliny pritom možno užívať aj inými spôsobmi. Veľmi účinné bývajú pri rôznorodých ťažkostiach bylinné tinktúry, ktoré sa pripravujú lúhovaním častí rastlín v nejakom rozpúšťadle. Nájsť ich možno v lekárňach, na internete aj v predajniach so zdravou výživou. Ručnou výrobou bylinných tinktúr sa zaoberá i slovenská značka Panakeia, ktorá má vo svojej ponuke vskutku unikátnu bylinnú tinktúru zvanú Kopanyčársky vyprošťovák. Tinktúra je plná rôznorodých bylín a je vítaným pomocníkom aj v boji proti viacerým neduhom, vrátane nepríjemnej opice. 

Kopanyčársky vyprošťovák obsahuje napríklad:

  • výťažok z koreňa horca žltého – podporuje trávenie, zvyšuje vylučovanie slín a žlče, uplatňuje sa pri nechutenstve,
  • výťažok z vňate mäty piepornej – upokojuje podráždený žalúdok, prispieva k aktivácii funkcií pečene a pankreasu,
  • výťažok vňate pamajoránu obyčajného – upokojuje podráždený žalúdok a črevá, zmierňuje žalúdočné a črevné kŕče,
  • výťažok koreňa sladkého drievka – podporuje tvorbu žalúdočného hlienu a prispieva k podpore činnosti čriev,
  • výťažok z koreňa ibiša lekárskeho – podporuje upokojenie žalúdka a hrubého čreva, prispieva k upokojeniu podráždených slizníc.

V tinktúre však nájdeme mnoho ďalších bylín, vrátane angeliky lekárskej, jablčníka, mäty, nátržníka, omana pravého, puškvorca, rebríčka, kasie sennej, valeriány i kurkumy. Vďaka svojmu zloženiu predstavuje tinktúra prírodnú prvú pomoc pri najrôznorodejších žalúdočných problémoch, a to napríklad pri pálení záhy, prekyslení žalúdka, bolesti žlčníka aj pri žalúdočných neurózach. Je tak vítanou súčasťou každej domácej lekárničky. 

V súvislosti s opicou môže pomáhať zmierňovať bolesti žalúdka aj hlavy, tiež eliminovať nevoľnosť a celkovú slabosť po nadmernej konzumácii alkoholu. Dokonca je určená na použitie aj pri bolestiach kĺbov či zubov, dokonca pri kožných chorobách. Kopanyčársky vyprošťovák sa pri spomínaných ťažkostiach užíva na prázdny žalúdok, a to 20 kvapiek 3-krát denne. Následne sa tinktúru odporúča zapiť 200 ml vody alebo čaju. 

Odporúčame: Bylinné kvapky na pečeň a žlčník z púpavy či pýru – pri ktorých neduhoch pomôžu?

spánok

Zdroj: Shutterstock®

Tip č. 3: Dostatočne dlhý spánok

Proti opici je okrem tekutín dobrým pomocníkom aj spánok, počas ktorého sa celé telo regeneruje. Samozrejme, alkohol ako taký má výrazne negatívny vplyv na kvalitu spánku, no aj tak platí, že ak ste to v noci prehnali s množstvom alkoholu, nesnažte sa byť ranné vtáča, ale poriadne sa vyspite. Vďaka výdatnému spánku sa po prebudení budete aj s miernejšou opicou stále cítiť lepšie ako v prípade, že by ste spali len pár hodín. Plány v teň deň teda radšej trochu posuňte alebo zrušte. Samozrejme, nie vždy je to možné. V takomto prípade vás môže zachrániť práve spomínaný Kopanyčársky vyprošťovák. 

Tip č. 4: Výživné raňajky

Po dostatočne dlhom spánku a dôkladnom hydratovaní tela by mali na rad prísť výdatné raňajky, v prípade neskoršieho vstávania pokojne výdatný obed, skrátka výživný pokrm, ktorý urobí žalúdku dobre. Známych je mnoho potravín, ktoré majú mať priaznivý účinok v prípade opice a naopak potravín, ktoré sa po alkohole neodporúčajú. Avšak držať by ste sa mali v prvom rade toho, čo najlepšie platí práve na váš žalúdok. Čo sadne jednému, nemusí druhému. Vo všeobecnosti sa však odporúča dopriať si skôr niečo, takpovediac, ťažšie, než nejaký ľahký zeleninový šalát.

Surová zelenina bohatá na vlákninu je síce zdravá, no podráždený žalúdok si s ňou veľmi nerozumie. Poctivý domáci vývar nie je na opicu odporúčaný len tak bezdôvodne. Takáto mastnejšia polievka s varenou zeleninou a mäsom spravidla pôsobí na boľavý žalúdok priam liečivo. Ak vývar nie je poruke, dobrou voľbou sú napríklad aj vajíčka, pokojne varené či vo forme volského oka. Do tela sa tiež oplatí dostať nejaký cukor, napríklad aj formou banánu, ktorý telu rovnako doplní cenné minerály. 

Tip č. 5: Čerstvý vzduch

A čo by malo nasledovať po spánku, tekutinách a výdatných raňajkách? Ťažké ráno po prepitej noci vám pomôže prekonať čerstvý vzduch, takže po odpočinku a primeranom nasýtení žalúdka sa vyberte na aspoň krátku prechádzku. Kombinácia ľahkého pohybu a čerstvého chladivého vzduchu je rovnako liečivá ako spomínaný vývar. A ak potrebujete ešte väčšiu vzpruhu a nakopnutie, doprajte si pred prechádzkou aj chladnejšiu sprchu.

Tinktúru Kopanyčársky vyprošťovák nielen na opicu, ale aj ďalšie bylinné tinktúry od značky Panakeia, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.

- TINKTURKA - KOPANYČÁRSKY VYPROŠŤOVÁK®
1 z 3
5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze? - TvojeZdravie.sk
5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze? - TvojeZdravie.sk
5 účinných tipov, ako zmierniť opicu: Čo najlepšie zaberie v prípade núdze? - TvojeZdravie.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní