Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

Stále viac ľudí sa snaží žiť ekologickejšie, čo je skvelá správa. Naša planéta to bezpodmienečne potrebuje. Existuje pritom mnoho spôsobov, ako sa správať ekologicky. A jednou z nich je aj minimalizácia odpadu v domácnosti. Ako znížiť množstvo odpadu, ktoré v domácnosti vyprodukujeme? Jednou z ciest je aj eliminácia jednorazových plastov. Dávame zbohom igelitovým taškám, umelým slamkám či obyčajným PET fľašiam a mnohým ďalším bežným produktom, ktoré sa zdajú byť síce úplne malé a zanedbateľné, no v konečnom dôsledku z nich vzniká obrovské množstvo odpadu. 

Pre spomenuté produkty pritom existujú veľmi praktické a z dlhodobého hľadiska v podstate aj ekonomickejšie náhrady. Miesto igelitiek poslúži látková taška, miesto umelých slamiek zase sklenené či kovové a obyčajné PET fľaše možno nahradiť fľaškami z rôznych materiálov, ktoré používame opakovane. A v dnešnom článku máme pre vás tip, ako šikovne nahradiť aj obyčajné mikroténové vrecká. Počuli ste už o voskových obrúskoch? 

Čo sú voskové obrúsky a na čo sa používajú?

Voskové obrúsky, respektíve voskové vrecká či obaly, predstavujú veľmi ekologickú náhradu potravinovej fólie, alobalu aj plastových vrecúšok. Ide v podstate o látku, obvykle zo 100 % bavlny, ktorá je napustená včelím voskom, prípadne sa na výrobu používajú ešte ďalšie prírodné materiály (napr. živica, kokosový olej a pod.). Voskový obrúsok sa dá vďaka svojej úprave a teplu rúk ľahko ohýbať, pričom si drží svoj tvar. Dá sa povedať, že tak ako obrúsok zohnete, tak v podstate zostane.

Vďaka tejto vlastnosti sú voskové obrúsky skvelé na balenie rôznych surovín, potravín aj hotových jedál. Odporúčajú sa najmä na balenie čerstvého chleba a pečiva, ovocia, zeleniny či tvrdých syrov. Dobre poslúžia aj na balenie sendvičov a inej desiaty alebo olovrantu do školy, práce i na výlet.

Odporúčame: Najzaujímavejšie fakty o ľudskom tele: Počuli ste už o nich?

ekologické obrúsky

Zdroj: Shutterstock®

Voskové obrúsky majú hneď niekoľko výhod!

Voskové obrúsky sú v súčasnej dobe stále populárnejšie, k čomu prispieva dozaista i fakt, že im možno pripísať viacero výhod. Samozrejme, jednou z najväčších benefitov je ich ekologickosť. Voskové obrúsky sú vhodné na opakované používanie, pričom pri dobrej starostlivosti môžu svoju službu plniť pokojne dlhšie ako rok. Nahradia tak nespočetné množstvo mikroténových vreciek či potravinárskej fólie a iných plastov. Výhoda voskových obalov však ani zďaleka nespočíva len v minimalizovaní vyprodukovaného odpadu.

Spomenúť môžeme mnohé ďalšie benefity voskových obrúskov:

  • zabezpečujú hygienické uskladnenie potravín – včelí vosk má totiž antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti, obrúsky chránia potraviny pred baktériami, plesňami a pod.,
  • umožňujú zdravé skladovanie a balenie potravín, keďže sú celé z prírodných materiálov a surovín,
  • udržujú potraviny dlhšie čerstvé, a to aj vrátane chleba a pečiva,
  • keďže sa dajú používať opakovane, sú z dlhodobého hľadiska aj ekonomické,
  • je možné v nich skladovať potraviny pri izbovej teplote, v chladničke a krátkodobo aj v mrazničke,
  • sú biologicky odbúrateľné – ku koncu ich životnosti ich možno použiť do kompostu či na založenie ohňa v krbe, nezostáva z nich prakticky žiaden odpad.

Spájajú sa s nimi aj nejaké nevýhody?

Aj na prvý pohľad veľmi praktickým voskovým obalom by sme predsa len mohli pripísať niekoľko nevýhod, respektíve sa s ich používaním spájajú isté obmedzenia. Za menšiu nevýhodu možno považovať fakt, že nie sú vhodné na balenie všetkých potravín a jedla bez rozdielu. Nie sú určené napríklad na balenie surového mäsa. Je však možné mäso vložiť do nejakej misky a následne misku zakryť práve voskovým obrúskom. 

Okrem toho sa v nich neodporúča skladovať ani mäkké syry, vrátane tvarohu, taktiež horúce potraviny, napríklad pečivo alebo múčnik práve vytiahnutý z rúry. Celkovo je potrebné voskové obaly chrániť pred väčším teplom, keďže vosk je látka, ktorá sa vplyvom tepla topí a rozpúšťa a je horľavá. To znamená, že voskový obal napríklad nepoužívame ani v mikrovlnnej rúre. 

Ako udržiavať voskové obrúsky v čistote?

Voskové obrúsky postačí po použití opláchnuť čistou studenou alebo vlažnou vodou. Z vyššie uvedených dôvodov neumývame pod veľmi teplou vodou a už vôbec nie v umývačke riadu. Ak nejaká potravina obrúsok zamastila či zafarbila, odporúča sa spravidla umyť ho aj s použitím biologicky rozložiteľného prostriedku na umývanie, no musí byť bez alkoholu. Roztiahnutý obrúsok je vhodné nechať úplne vyschnúť a následne je pripravený na ďalšie použitie.

Odporúčame: Prečo tráviť čas osamote? Dobrovoľná samota je veľkým prínosom!

výroba voskových obrúskov

Zdroj: Shutterstock®

Vyrobte si vlastné voskové obrúsky!

Voskové obrúsky, vrecká a obaly je dnes možné nájsť na internete, ale už aj v niektorých drogériách či predajniach so zdravou výživou. Nejde pritom o úplne lacnú záležitosť, aj keď z dlhodobého hľadiska i tak predstavujú ekonomickejšie riešenie. Avšak voskové obrúsky nie je až tak náročné si vyrobiť aj doma. Chce to len pár potrieb a trochu času, no vo finále sa môžete tešiť z potrebného množstva voskových obrúskov za takmer minimálnu cenu oproti tým kupovaným. 

Potrebovať budeme:

  • čistú látku zo 100 % bavlny (to, aká bude veľká, aký bude mať tvar či vzor, je len na vás),
  • čistý včelí vosk (na 10cm2 látky je treba cca 6 g vosku),
  • trochu jojobového alebo kokosového oleja,
  • strúhadlo, papier na pečenie a žehličku.

Postup: Na dosku na žehlenie položíme dostatočne veľký kus papiera na pečenie. Následne naň položíme kus vybranej látky, ktorú chceme povoskovať. Na látku rovnomerne rozvrstvíme nahrubo nastrúhaný vosk (radšej spočiatku menej) a pridáme pár kvapiek oleja. Potom látku s voskom prikryjeme ďalším papierom na pečenie a pustíme sa do žehlenia (na najnižšej teplote a bez pary). Vosk sa začne postupne roztápať a vpíjať do látky. Ak na látke nájdeme suché miesta, pridáme ešte trochu vosku a opäť zažehlíme.

Ak sa naopak vosk už nechce do látky vpiť, znamená to, že sme ho dali veľa. V tomto prípade môžeme na látku položiť ešte ďalšiu látku, prikryť papierom na pečenie a znova zažehliť. Prebytočný vosk sa vsiakne do novej látky, z ktorej sa dá vyrobiť ďalší voskový obrúsok. Následne už hotové voskové obrúsky necháme vysušiť, vychladnúť a stuhnúť. Existujú však aj ďalšie spôsoby, ako voskový obal vyrobiť. Vosk sa dá napríklad rozpustiť s olejom (pár kvapiek) vo vodnom kúpeli a následne ho pomocou čistého štetca natrieť priamo na látku. Potom opäť obrúsok ešte prežehlíme medzi dvomi papiermi na pečenie a necháme vysušiť.

Aj v prípade, že po dlhom používaní potrebujeme obrúsok trochu oživiť, prípadne doplniť chýbajúci vosk, ktorý sa napríklad odlúpil, môžeme postupovať podobne. To znamená, že podľa potreby pridáme nastrúhaný vosk a obrúsok prežehlíme medzi dvomi papiermi na pečenie. 

Odporúčame: Niekedy nie je ÁNO tou správnou cestou! Prečo hovoriť NIE?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní