Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné

Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné

Tretia adventná nedeľa je tu! Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde a, veruže, nám už veľa času ani nezostáva. Lepšie je však mať všetko pripravené s dostatočným časovým predstihom, ako sa potom náhliť a zbytočne sa počas sviatkov stresovať. Napríklad s pečením vianočných dobrôt je ideálne začať už teraz, samozrejme, ak už nemáte dávno napečené. K Vianociam neodmysliteľne patria hlavne rôzne druhy suchého pečiva, počnúc medovníkmi.

Maškrtenie ide s Vianocami, takpovediac, ruka v ruke, no rozhodne to s rôznorodými dobrotami a koláčikmi netreba preháňať. Alebo je možné skúsiť niečo iné a na vianočný stôl pripraviť zdravšie verzie tradičných maškŕt. Napríklad aj najklasickejšie medovníky sa dajú upiecť na zdravší spôsob, a to bez bielej múky a rafinovaného cukru. Vďaka mandľovej múke budú bohaté na bielkoviny i zdravé tuky. Skúsite ich tiež? Tak zapnite rúru, v rádiu nalaďte vianočné koledy a hor sa do pečenia!

Odporúčame: Zdravé účinky škorice poznáš. Čo ak sa jej na Vianoce preješ?

medovníčky

Zdroj: Shutterstock®

Na medovníčky budeme potrebovať:

  • 300 g hladkej mandľovej múky
  • 150 g kokosového oleja
  • 250 g medu
  • 50 ml vody
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 1 balíček perníkového korenia

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky nasypeme múku, primiešame perníkové korenie aj sódu bikarbónu,
  • Následne pridáme jedno vajce a rozpustený kokosový olej zmiešaný s medom a vodou, ktorý prilievame postupne.
  • Vypracujeme cesto. Ak je riedke, pridáme ešte múku.
  • Potom cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky. 
  • Druhý deň necháme cesto trochu zmäknúť pri izbovej teplote. Môžeme ho ešte trochu premiesiť v rukách a následne ho vyvaľkáme (hrúbka asi 3 až 5 mm).
  • Medovníčky vykrojíme a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Následne ich potrieme vymiešaným druhým vajíčkom.
  • Pečieme pri teplote 150 °C asi 5 až 7 minút. 

Zdravšia poleva na medovníky

Medovníčky z mandľovej múky sú chutné aj sami osebe, no ak ste predsa len na ich tradičné zdobenie, máme pre vás pár tipov. Ak nechcete zdravé medovníky ozdobiť polevou plnou cukru, skúste to napríklad s rozpustenou horkou čokoládou. Medovníčky môžete len tak pooblievať alebo sčasti ponamáčať. Následne ich môžete tiež posypať pomletými mandľami. A vianočná dobrota, ktorej nik neodolá, je na svete.

Ak však chcete pripraviť bielu polevu, môžete vyskúšať nasledujúci recept. Biely cukor nahradí xylitol, prezývaný tiež brezový či drevný cukor. Xylitol nemá toho okrem celkom porovnateľnej chuti s bielym rafinovaným cukrom veľa spoločného. Brezový cukor má nízky glykemický index, menej kalórií a nespôsobuje zubné kazy. Pozor, ak medovníky ozdobíte polevou zo xylitolu, rozhodne ich nedávajte degustovať domácim miláčikom! Je pre ne toxický. 

Ingrediencie:

  • 1 bielok
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • približne 10 PL xylitolu

Postup: Xylitol vymiešame s citrónovou šťavou aj bielkom do hladkej konzistencie. V prípade potreby, ak je poleva veľmi riedka, pridáme viac xylitolu. Hotovou polevou naplníme cukrárske vrecko so špičkou a môžeme začať zdobiť medovníčky.

Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní