Tretia adventná nedeľa je skoro tu! Prípravy na Vianoce sú v plnom prúde a, veruže, nám už veľa času ani nezostáva. Lepšie je však mať všetko pripravené s dostatočným časovým predstihom, ako sa potom náhliť a zbytočne sa počas sviatkov stresovať. Napríklad s pečením vianočných dobrôt je ideálne začať už teraz, samozrejme, ak už nemáte dávno napečené. K Vianociam neodmysliteľne patria hlavne rôzne druhy suchého pečiva, počnúc medovníkmi.
Maškrtenie ide s Vianocami, takpovediac, ruka v ruke, no rozhodne to s rôznorodými dobrotami a koláčikmi netreba preháňať. Alebo je možné skúsiť niečo iné a na vianočný stôl pripraviť zdravšie verzie tradičných maškŕt.
Napríklad aj najklasickejšie medovníky sa dajú upiecť na zdravší spôsob, a to bez bielej múky a rafinovaného cukru. Vďaka mandľovej múke budú bohaté na bielkoviny i zdravé tuky. Skúsite ich tiež? Tak zapnite rúru, v rádiu nalaďte vianočné koledy a hor sa do pečenia!
Recept na medovníky z mandľovej múky
Tieto medovníky z mandľovej múky sú ideálnou voľbou pre každého, kto chce počas Vianoc trochu ubrať na cukre, no nechce sa vzdať tradičnej chuti a vône. Mandľová múka dodá cestu jemnosť, prirodzenú vláčnosť a vyšší obsah bielkovín, med sa postará o sladkosť aj typickú medovníkovú arómu a perníkové korenie navodí tú pravú sviatočnú atmosféru. Výsledkom sú mäkké, voňavé medovníčky, ktoré potešia nielen milovníkov zdravšieho pečenia, ale aj deti či návštevy pri vianočnom stole.
Ingrediencie na zdravé medovníky:
- 300 g hladkej mandľovej múky
- 150 g kokosového oleja
- 250 g medu
- 50 ml vody
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 2 vajcia
- 1 balíček perníkového korenia
Postup prípravy medovníkov:
- Do väčšej misky nasypeme múku, primiešame perníkové korenie aj sódu bikarbónu,
- Následne pridáme jedno vajce a rozpustený kokosový olej zmiešaný s medom a vodou, ktorý prilievame postupne.
- Vypracujeme cesto. Ak je riedke, pridáme ešte múku.
- Potom cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky.
- Druhý deň necháme cesto trochu zmäknúť pri izbovej teplote. Môžeme ho ešte trochu premiesiť v rukách a následne ho vyvaľkáme (hrúbka asi 3 až 5 mm).
- Medovníčky vykrojíme a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Následne ich potrieme vymiešaným druhým vajíčkom.
- Pečieme pri teplote 150 °C asi 5 až 7 minút.
Zdravšia poleva na medovníky
Medovníčky z mandľovej múky sú chutné aj sami osebe, no ak ste predsa len na ich tradičné zdobenie, máme pre vás pár tipov. Ak nechcete zdravé medovníky ozdobiť polevou plnou cukru, skúste to napríklad s rozpustenou horkou čokoládou. Medovníčky môžete len tak pooblievať alebo sčasti ponamáčať. Následne ich môžete tiež posypať pomletými mandľami. A vianočná dobrota, ktorej nik neodolá, je na svete.
Ak však chcete pripraviť bielu polevu, môžete vyskúšať nasledujúci recept. Biely cukor nahradí xylitol, prezývaný tiež brezový či drevný cukor. Xylitol nemá toho okrem celkom porovnateľnej chuti s bielym rafinovaným cukrom veľa spoločného. Brezový cukor má nízky glykemický index, menej kalórií a nespôsobuje zubné kazy. Pozor, ak medovníky ozdobíte polevou zo xylitolu, rozhodne ich nedávajte degustovať domácim miláčikom! Je pre ne toxický.
Ingrediencie:
- 1 bielok
- 2 PL citrónovej šťavy
- približne 10 PL xylitolu
Postup: Xylitol vymiešame s citrónovou šťavou aj bielkom do hladkej konzistencie. V prípade potreby, ak je poleva veľmi riedka, pridáme viac xylitolu. Hotovou polevou naplníme cukrárske vrecko so špičkou a môžeme začať zdobiť medovníčky.
Pre koho sú tieto medovníky vhodné
Tieto medovníky z mandľovej múky sú ideálne pre ľudí, ktorí chcú počas sviatkov obmedziť príjem rafinovaného cukru a klasickej bielej múky, no zároveň si nechcú odoprieť tradičné vianočné chute. Vďaka použitiu medu a mandľovej múky majú jemnejšie zloženie a sú prirodzene sýtejšie, čo ocenia najmä tí, ktorí si strážia zloženie jedálnička.
Hodia sa aj pre rodiny s deťmi ako rozumnejšia alternatíva ku klasickým medovníkom plným cukru. V primeranom množstve si ich môžu dopriať aj ľudia, ktorí preferujú prirodzenejšie suroviny a jednoduché recepty bez zbytočných prísad, no stále chcú zachovať sviatočnú atmosféru na vianočnom stole.
Skladovanie a trvanlivosť
Medovníky z mandľovej múky skladujte po vychladnutí v uzatvárateľnej dóze alebo plechovej krabici na suchom a chladnejšom mieste. Vydržia približne 7 až 10 dní, pričom si zachovajú svoju mäkkosť. Ak ich chcete pripraviť do zásoby, dajú sa aj zamraziť, ideálne bez polevy, a po rozmrazení chutia rovnako dobre.
Voňavé Vianoce v ľahšej podobe
Vianočné pečenie nemusí byť o výčitkách ani o prebytku cukru, aby malo tú správnu atmosféru. Tieto medovníky ukazujú, že aj tradičné recepty sa dajú upraviť jemnejšie a stále zostať chutné, voňavé a sviatočné. Stačí si dopriať čas, pustiť si koledy a užiť si radosť z pečenia, ktorá k Vianociam jednoducho patrí.
Aktualizovaný článok: 12.12.2025