Dračia krv – najsilnejší antioxidant sveta? Aké je jej využitie?

Dračia krv – najsilnejší antioxidant sveta? Aké je jej využitie?

Aj napriek tomu, že prvotný názov evokuje krv mýtických tvorov, drakov, pôvod takzvanej dračej krvi treba hľadať inde. Dračia krv, alebo aj Sangre de Drago, je v skutočnosti rastlinná živica tmavočervenej farby, ktorú možno využiť na mnohé účely.

Hoci sú jej účinky na naše zdravie nepopierateľné, vo všeobecnosti nie je dračia krv medzi ľuďmi príliš známa. Aké má zloženie dračia krv, aké sú liečivé účinky dračej krvi a ako používať dračiu krv?

Storočiami overená dračia krv – ako sa získava?

Ako sme už spomenuli v úvode, dračej krvi sa netreba obávať. Miazga alebo živica sa získava z rovnomenných dračích stromov. Najčastejšie ide o skupiny stromov druhov paliem Croton, Dracaena, Daemonorops a iné.

Dračie stromy možno nájsť vo viacerých častiach sveta, napríklad na Kanárskych ostrovoch. Stromy sú zaujímavé svojim tvarom, šírkou a výškou. Niektoré druhy dosahujú výšku aj 18 metrov. Táto vzácna tekutina sa získava narezaním kôry stromu, ktorý tak vylúči svoju miazgu. Miazga sa najčastejšie zbiera za úsvitu.

Odporúčame: Cystická fibróza – je táto vážna genetická porucha vyliečiteľná?

dračí strom

Zdroj: Shutterstock®

Výnimočné zloženie dračej krvi

Vedeli ste o tom, že práve dračia krv sa zaraďuje medzi najsilnejšie antioxidanty na svete? Potvrdili to výskumy laboratórneho testu ORAC, vďaka ktorým dračia krv predbehla napríklad aj mleté klinčeky, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Prečo je práve dračia krv taká výnimočná a ako dokáže ovplyvniť naše zdravie?

Pôsobenie dračej krvi je zabezpečené aj mnohými obsiahnutými aktívnymi látkami a prospešnými zložkami. Konkrétne zloženie dračej krvi sa môže líšiť v závislosti od druhu stromu, z ktorého je získaná, ako aj od geografickej oblasti, ale zvyčajne obsahuje nasledujúce zložky, ako sú saponíny, triterpény, flavonoidy, lignany, rôzne alkaloidy či cenný resveratrol

Na posilnenie imunity aj kožné problémy – ako dračia krv pomáha?

  • Predstavuje silnú podporu imunity.
  • Má protizápalové účinky.
  • Má antivírusové vlastnosti (pre antivírusové účinky pomáha na nachladnutie a kašeľ).
  • Má antibakteriálne účinky.
  • Podporuje hojenie rán.
  • Zmierňuje kožné infekcie.
  • Vďaka antioxidačnému pôsobeniu chráni bunky pred poškodením, bojuje s voľnými radikálmi.
  • Zmierňuje tráviace ťažkosti.
  • Podporuje liečbu áft v ústach.
  • Zmierňuje iné problémy v ústnej dutine (paradentóza, iné zápaly).

Možnosti použitia dračej krvi:

  • Vonkajšie použitie: zacelenie rôznych rán a škrabancov, ochrana kože a jej regenerácia, rôzne kožné problémy, po bolestivom bodnutí hmyzom, na omladenie pleti, pokožka spálená slnkom, na liečbu jazvičiek, na liečbu akné, výplach úst a kloktanie, pri výskyte bradavíc.
  • Vnútorné použitie: pri problémoch s hnačkou a rôznych iných tráviacich problémoch, v období menštruácie upokojuje a navodí pohodlie, priaznivo pôsobí na kĺby, kosti i chrbticu.

Pozri aj: Pupalkový olej – z čoho sa vyrába, čo obsahuje a aké má účinky?

dračia krv miazga

Zdroj: Shutterstock®

Formy Dračej krvi

Dračiu krv možno užívať ako výživový doplnok, najčastejšie vo forme kvapiek (tinktúra dračia krv), no natrafíte aj na kapsule, masť či krém, obsahujúce extrakty dračej krvi. Dnes sa pridáva aj do kozmetických produktov.

V tuhej forme sa používa aj ako vydymovadlo. Spôsob užívania a jej forma sa rozlišuje podľa konkrétneho problému. Vždy dodržiavajte návod na použitie a dávkovanie uvedené výrobcom.

Možné kontraindikácie a nežiaduce účinky dračej krvi

Aj napriek tomu, že užívanie dračej krvi je v primeraných dávkach bezpečné, užívaniu by sa mali vyvarovať ženy počas tehotenstva a dojčiace ženy. Rovnako by si mali dávať pozor aj osoby s problémami zrážania krvi a rovnako aj vtedy, ak užívate lieky na tento problém.

Dračia krv však môže vyvolávať interakcie s rôznymi liekmi, preto, ak nejaké dlhodobo užívate, treba aplikáciu dračej krvi konzultovať vopred s odborníkom. V niektorých prípadoch sa u veľmi citlivých jedincov môže objaviť alergická reakcia, vedľajšie účinky môžu byť v tomto prípade v podobe kožných vyrážok alebo svrbenia. Nadmerné užívanie môže spôsobiť nevoľnosti či hnačku.

Hoci ide o prírodný produkt, ktorý sa používa už po stáročia, pri vážnejších zdravotných problémoch je vhodné svoj zdravotný stav a užívanie dračej krvi konzultovať vopred s lekárom.

Článok aktualizovaný 23.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní