Pupalkový olej – z čoho sa vyrába, čo obsahuje a aké má účinky?

Pupalkový olej – z čoho sa vyrába, čo obsahuje a aké má účinky?

    • Zdieľaj:
  • 0

Na trhu je množstvo jedinečných rastlinných olejov s blahodarnými účinkami na zdravie alebo telo. Niektoré možno používať najmä zvnútra, iné sú určené aj na vonkajšie použitie. Napríklad ľanový olej z ľanových semien je známy vysokým obsahom cenných omega-3 mastných kyselín, pričom môže byť veľmi nápomocný pri nepravidelnom vyprázdňovaní. Arganový olej je zase skvelým pomocníkom na starostlivosť o pleť, pokožku tela i vlasy. Takýchto olejov je však nespočetné množstvo a ich účinkami by sme sa mohli zaoberať veľmi dlho. Dnes sa konkrétne pozrieme na pupalkový olej. Poznáte ho? Zistite, z čoho sa vyrába, aj aké sú jeho účinky.

Z čoho sa vyrába pupalkový olej?

Pupalkový olej sa vyrába z rastliny zvanej pupalka dvojročná, latinsky Oenothera biennis. Konkrétne sa na výrobu využívajú semená rastliny, ktoré sa spravidla lisujú za studena. Tento šetrný proces spracovania zabezpečuje uchovanie cenných zložiek a jedinečných účinkov oleja. Pupalka predstavuje mohutnú dvojročnú bylinu z čeľade pupalkovité, ktorej pôvod možno hľadať buď naprieč Severnou Amerikou až po Mexiko, alebo naopak vo východných krajinách.

Dnes je rozšírená naprieč celým svetom a na rôzne účely sa hojne pestuje v mnohých krajinách. Pupalka dvojročná pri vhodných podmienkach dorastá do výšky 1,5 až 2 metre, pričom v prírode najčastejšie rastie jednotlivo, v skupinách len málokedy. Počas prvého roka rastu pupalke vyrastá dužinatý podzemok s celistvými a pozdĺžne vajcovitými listami v prízemnej ružici, v druhom roku sa objavuje priama stonka s kvetenstvom. Kvety sú pomerne veľké, žlté a voňavé. Zaujímavosťou je, že sa otvárajú vo večerných hodinách.

Pupalka si pritom našla uplatnenie v rôznych odvetviach. Napríklad jej dužinatý koreň sa v prvom roku používal aj ako krmivo pre dobytok. Rastlina je však predovšetkým pestovaná pre semená, z ktorých sa lisuje spomínaný olej. Ten sa uplatňuje v kozmetickom aj farmaceutickom priemysle. Na liečebné účely sa však využívajú aj pupene, z ktorých sa pripravujú napríklad tinktúry. 

Odporúčame: Bércové vredy sa častejšie týkajú žien. Prečo vznikajú?

pupalka

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje pupalkový olej?

Pupalkový olej je zdrojom viacerých telu prospešných látok. Keďže ide o olej, prirodzené je, že jeho podstatnú časť tvoria práve tuky. V oleji z pupalkových semien predovšetkým nachádzame omega-6 mastné kyseliny, a to hlavne kyselinu linolovú a kyselinu gama-linolénovú. V menších množstvách tvoria pupalkový olej i ďalšie nenasýtené mastné kyseliny. Mnohé mastné kyseliny sú pritom zároveň esenciálne, čo znamená, že telo si ich nedokáže vytvoriť samo, preto je odkázané na ich príjem v strave. Okrem toho v pupalkovom oleji nájdeme aj niektoré minerály, napríklad horčík

Účinky pupalkového oleja pri použití zvnútra

Pupalkový olej sa v prvom rade používa zvnútra, pričom má na zdravie človeka blahodarný vplyv vo viacerých smeroch. I vďaka svojmu zloženiu má vplyv napríklad na nervový systém, hormonálnu rovnováhu, pohybový aparát, srdcovo-cievnu sústavu či imunitu. Veľkým pomocníkom môže byť najmä pre ženy, a to pri výskyte rôznorodých ženských ťažkostí. Ženský organizmus priaznivo podporuje napríklad aj v čase hormonálnych zmien. Vo všeobecnosti sa pupalkovému oleju pri užívaní zvnútra pripisujú nasledujúce účinky:

  • podporuje imunitný systém,
  • zmieňuje príznaky reumatoidnej artritídy – bolesť aj opuch kĺbov,
  • prispieva k prevencii Alzheimerovej choroby, tiež eliminuje pamäťové výpadky pri Alzheimerovej chorobe,
  • pomáha pri liečbe roztrúsenej sklerózy,
  • podporuje plodnosť,
  • zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu (citlivosť prsníkov, nadúvanie, podráždenosť a ďalšie),
  • pomáha pri ďalších ženských ťažkostiach, ako je bolestivá menštruácia, cysty alebo myómy, ťažkosti pri menopauze,
  • podporuje hormonálnu rovnováhu,
  • normalizuje hladinu cholesterolu aj krvného tlaku,
  • zmierňuje bolesti hlavy a migrény,
  • podporuje psychickú vyrovnanosť, zvyšuje odolnosť voči stresu,
  • pomáha zlepšiť využiteľnosť tukov v organizme,
  • podporuje dobrý stav ciev a prispieva k prevencii cievnych ochorení (napr. kôrnatenie ciev).

Účinky pupalkového oleja pri použití zvonka

Pupalkový olej má pozitívny účinok aj pri vonkajšom použití, teda blahodarne vplýva na pokožku celého tela i vlasy. Vďaka svojmu zloženiu hlavne podporuje regeneráciu buniek kože a vlasov. Osvedčil sa ako dobrý pomocník pri liečbe rôznych kožných ochorení. Napríklad napomáha zmierňovať nepríjemné prejavy ekzému či psoriázy, ako je začervenanie či svrbenie pokožky, tiež olupovanie kože.

Ďalšie účinky pupalkového oleja pri vonkajšom použití:

  • podporuje zdravý a mladistvý vzhľad kože,
  • bojuje proti tmavým kruhom pod očami, stareckým škvrnám i vráskam,
  • hydratuje, vyživuje a upokojuje veľmi suchú pokožku,
  • zmierňuje problémy s nadmerným vypadávaním vlasov 
  • podporuje hustotu a pevnosť vlasov,
  • spevňuje nechty.

Odporúčame: Echinacea purpurea – prírodný pomocník nielen pre imunitu. Aké sú jej účinky?

použitie pupalkového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Spôsoby použitia pupalkového oleja

Ako sme zmienili už vyššie, pupalkový olej je vhodný na vnútorné aj vonkajšie použitie. Nie je však priamo určený na varenie, ako to u mnohých olejov býva bežné. Pupalkový olej sa skôr využíva formou doplnkov stravy, prípadne je ho možné pri vnútornom užívaní na liečebné účely uplatniť v studenej kuchyni (napríklad pridať do šalátu alebo jogurtu s cereáliami). V lekárňach, na internete či v obchodoch so zdravou výživou sa najčastejšie stretávame s dvomi formami pupalkového oleja, a to v tekutej forme alebo vo forme kapsúl a tabliet.

Pri užívaní takýchto výživových doplnkov vždy dodržujte odporúčané dávkovanie, uvedené na obale produktu. Pri vnútornom užívaní pupalkového oleja v tekutom stave sa okrem toho tiež vždy ubezpečte, že produkt je skutočne určený na konzumáciu a nie je vhodný len na kozmetické účely. Olej zo semien pupalky sa pritom neodporúča tehotným ženám (minimálne nie v prvých mesiacoch) ani najmenším deťom. Použitie vždy konzultujte s lekárom alebo lekárnikom.

Zvonka sa využíva pupalkový olej v bežnej tekutej podobe. Možno ho používať ako pleťový, telový alebo masážny olej. Podľa potreby je ho vhodné votrieť do pleti či pokožky celého tela, prípadne priamo na miesta postihnuté ekzémom či iným ochorením. Pupalkový olej je tiež ideálny na zábal na vlasy. Dobrý stav kože a vlasov však nepodporuje len vonkajšia aplikácia oleja, ale zároveň i jeho vnútorné užívanie. 

Odporúčame: Je palmový olej v potravinách problém? Ako vplýva na zdravie či prírodu?


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Polyp v nose môže viesť k viacerým ťažkostiam. Prečo vzniká?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Polyp v nose môže viesť k viacerým ťažkostiam. Prečo vzniká?

  • 0
  • 13.10.2021
Lumbálna punkcia – ktoré ochorenia pomôže diagnostikovať?
ZDRAVIE A PREVENCIA

Lumbálna punkcia – ktoré ochorenia pomôže diagnostikovať?

  • 0
  • 05.12.2021
Dobrý ježko nesie ovocie priamo zo slovenských sadov
ZDRAVIE A PREVENCIA

Dobrý ježko nesie ovocie priamo zo slovenských sadov

  • 0
  • 20.11.2021