Omega-6 mastné kyseliny – dôležité, no v správnom množstve! Čo spôsobí ich nadbytok?

Omega-6 mastné kyseliny – dôležité, no v správnom množstve! Čo spôsobí ich nadbytok?

Mastné kyseliny prijímame v strave viazané v tukoch. Esenciálnymi pritom nazývame tie z nich, ktoré si naše telo nevie bežne vytvoriť, teda ich musí vždy v dostatočnom množstve prijímať potravou. Medzi esenciálne mastné kyseliny radíme i kyseliny spadajúce do skupiny omega-3 alebo omega-6 mastných kyselín. Tieto zdravé tuky napĺňajú v tele viacero dôležitých funkcií a ich nedostatok sa môže spájať s rozvojom zdravotných problémov. Omega-6 mastné kyseliny však môžu byť zradné a rôzne problémy môžu vyvolávať aj v prípade ich nadbytočného príjmu. Čo všetko by sme o nich mali vedieť?

Čo sú omega-6 mastné kyseliny?

Pojmom omega-6 mastné kyseliny nazývame skupinu polynenasýtených tukov, podobne ako omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Polynenasýtené tuky sú charakteristické prítomnosťou viac ako jednej dvojitej väzby vo svojom zložení. Nenasýtené mastné kyseliny pritom delíme na omega-3, omega-6 a omega-9 podľa umiestnenia prvej dvojitej väzby v reťazci medzi uhlíkmi. V prípade omega-6 mastných kyselín sa táto väzba nachádza na šiestom uhlíku od konca reťazca. K najdôležitejším omega-6 mastným kyselinám pre ľudský organizmus patrí:

  • kyselina linolová (LA) a konjugovaná kyselina linolová (CLA),
  • kyselina gamma-linolenová (GLA),
  • kyselina arachidonová (ARA).

Odporúčame: Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

nenasýtené mastné kyseliny

Zdroj: Shutterstock®

Omega-6 mastné kyseliny a ich účinky

Omega-6 nenasýtené mastné kyseliny sú pre správnu funkciu organizmu nevyhnutné, pričom napĺňajú viacero funkcií. Mastné kyseliny vo všeobecnosti, čiže aj spomínané omega-3 či omega-9, spadajú do kategórie látok s priaznivým vplyvom na stav ciev, mozgu, zraku i pokožky. Konkrétne omega-6 polynenasýtené tuky sú zdrojom energie pre telo a rovnako sú dôležité pre fungovanie všetkých buniek, pretože sú súčasťou bunkových membrán. Najvýznamnejšia kyselina linolová má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. 

Jej izoméry, označované ako konjugovaná kyselina linolová alebo CLA, znižujú cholesterol, pôsobia antioxidačne a vplývajú aj na metabolizmus. Z kyseliny linolovej sa v našom tele môžu tvoriť ďalšie omega-6 mastné kyseliny s dlhším reťazcom, a to vyššie spomenutá kyselina gamma-linolénová (GLA) a následne aj kyselina arachidonová (ARA). GLA hrá dôležitú rolu v liečbe viacerých civilizačných ochorení (cukrovka, ateroskleróza), tiež prispieva k prevencii vysokého tlaku a suchej a svrbivej pokožky. Z ARA zase v tele vznikajú eikosanoidy, ktoré sa podieľajú na metabolizme a regulácii buniek. 

Prejavy nedostatku omega-6 mastných kyselín

Nedostatok omega-6 mastných kyselín nie je úplne bežný, keďže ich príjem stravou je u väčšiny ľudí dostatočný, priam v mnohých prípadoch až nadbytočný. Avšak, spájať sa môže s niektorými zdravotnými problémami, ako je vysoký krvný tlak, suchá pokožka, vypadávanie vlasov, náchylnosť k ekzémom či suché oči. Nedostatok tiež môže súvisieť i s vyšším rizikom predmenštruačného syndrómu a niektorých civilizačných ochorení.

Omega-6 mastné kyseliny v potravinách

Omega-6 mastné kyseliny nájdeme aj v doplnkoch stravy, spravidla v kombinácii s omega-3 a omega-9 mastnými kyselinami, no ako sme spomenuli vyššie, dopĺňanie týchto látok pestrou stravou je u väčšiny jedincov úplne postačujúce. Omega-6 mastné kyseliny sú bohato zastúpené v rôznorodých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu. Vo veľkých množstvách sa ukrývajú najmä v semenách rastlín a rastlinných olejoch, ktoré sa z nich vyrábajú. Nájdeme ich v nasledujúcich potravinách a surovinách:

  • rastlinné oleje – sójový, slnečnicový, kukuričný, makový, sezamový,
  • olej zo pšeničných klíčkov alebo vlašských orechov,
  • hroznové jadierka,
  • orechy a olejnaté semená, 
  • dresingy a majonézy, margaríny,
  • priemyselne spracované produkty – pečivo, sušienky alebo čipsy, 
  • vajcia,
  • avokádo,
  • hovädzie mäso a bravčové mäso,
  • mliečne výrobky.

Odporúčame: Ortorexia – iba snaha o zdravé stravovanie alebo psychická porucha?

omega-6 kyseliny v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Nevhodný pomer medzi omega-3 a omega-6

Strava súčasného človeka, a to hlavne vo väčšine európskych krajín či v USA, obsahuje nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín. Tieto látky sú pre telo dôležité, no zároveň ich nadbytok sa spája s rizikom viacerých zdravotných problémov. Za značne škodlivý je pritom považovaný najmä zlý pomer medzi množstvom prijatých omega-3 a omega-6. V ideálnom prípade by pomer mal byť od 1:1 do 1:4, čo znamená, že v najhoršom prípade by sme mali prijímať maximálne štvornásobné (prípadne päťnásobné) množstvo omega-6 oproti omega-3.

Avšak, napríklad pre Európu je úplne bežný pomer 1:12 a viac (omega-3:omega-6), z čoho vyplýva, že ľudia majú problém s abnormálne vysokým príjmom omega-6. Táto nerovnováha, respektíve výrazný nepomer sa môže spájať s nasledujúcimi rizikami:

  • podpora zápalového prostredia v tele,
  • vyššie riziko ochorení kĺbov a pohybového aparátu (napr. artritída),
  • vyššie riziko cievnych ochorení (napr. infarkt, kŕčové žily),
  • problémy s nervovým systémom a neurodegeneratívne ochorenia – poruchy pozornosti, depresie, Alzheimerova choroba, 
  • vyššie riziko nádorových ochorení,
  • zrýchlené starnutie.

Škodlivý účinok nadbytku omega-6 mastných kyselín nie je úplným dôvodom k vyradeniu ich zdrojov z jedálnička. Dôležité je však upraviť spomenutý pomer medzi množstvami prijímaných tukov z oboch kategórií. Najideálnejšie je navýšiť príjem omega-3 mastných kyselín v strave. Ich dobrým zdrojom sú hlavne ryby a plody mora, ľanové, chia a konopné semená, konopný olej aj listová zelenina. 

Odporúčame: Syndróm dráždivého čreva – pomôže prejavy zmierniť FODMAP diéta?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní