Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!

Aké sú účinky ľanového oleja? Tu je 5 dôvodov, prečo ho používať!

Ľanový olej môžeme zaradiť k najcennejším rastlinným olejom. Pripravuje sa lisovaním ľanových semienok za studena. Je jedným z najbohatších zdrojov zdravých tukov, a to najmä cenných omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre naše srdce aj nervový systém. Rovnako sa v ňom ukrýva dôležitý vitamín E. Ľanový olej je možné využiť v studenej kuchyni, na tepelnú úpravu nie je vhodný. Okrem toho sa dá po lyžičkách užívať ako doplnok stravy pre podporu zdravia aj ako prevenciu. Ako dokáže ovplyvniť naše zdravie?

Pomáha tráveniu

Ako prvý môžeme spomenúť priaznivý vplyv ľanového oleja na trávenie. Tento rastlinný olej je označovaný za prírodné laxatívum a osvedčil sa pri problémoch so zápchou a nepravidelným vyprázdňovaním. Pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev. Prečisťuje tráviaci trakt a môže pomôcť zlepšiť zdravotný stav pri zápaloch tráviaceho systému. Pre podporu trávenia je vhodné pravidelne pridať ľanový olej do jogurtu či raňajkovej kaše.

Dokonca sa vďaka tomu hovorí, že ľanový olej je skvelý aj na chudnutie. Samozrejme, nespraví všetku prácu za vás! Je potrebné dodržiavať nielen vyváženú stravu, ale sa aj dostatočne hýbať, ak chcete schudnúť. 

Odporúčame: Ako sa ochrániť pred kliešťami? Nepodceňujte zásady prevencie!

zdravé cievy

Zdroj: Shutterstock®

Prispieva k prevencii srdcovo-cievnych chôrob

Ľanový olej je tiež skvelým pomocníkom pri starostlivosti o srdce a cievy, a to i vďaka vysokému obsahu cenných mastných kyselín. Olej z ľanových semien napomáha pri udržiavaní normálnej hladiny krvného tlaku i cholesterolu. Celkovo tak podporuje kardiovaskulárne zdravie. Vysoký tlak aj cholesterol sú pritom rizikovými faktormi mnohých vážnych chorôb srdca a ciev. Zaradením ľanového oleja do jedálnička je preto možné prispieť k prevencii týchto zdravotných ťažkostí.

Podporuje zdravie pohybového aparátu

Okrem tráviaceho a srdcovo-cievneho systému má ľanový olej priaznivý vplyv aj na pohybový aparát človeka. Jeho používanie sa odporúča pri reumatickej artritíde alebo iných zápalových ochreniach kĺbov, akým je napríklad aj dna. Môže pomôcť lepšie zvládať bolesti pri zápale kĺbov, taktiež tlmiť bolesti svalov či bolesti v chrbtovej oblasti. Ľanový je pritom vhodné nielen užívať zvnútra, ale možné je ho použiť aj ako masážny olej. Ľanový olej je vhodné mierne zohriať a premasírovať ním postihnuté oblasti.

zdravé vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Ľanový olej na vlasy

Ak siahnete po ľanovom oleji, nadšené z toho budú aj vaše vlasy. Pri vnútornom užívaní ich poriadne vyživí, a to vďaka obsahu dôležitých látok pre vlasy, vrátane mastných kyselín či vitamínu E. Mastné kyseliny pôsobia protizápalovo a môžu pomôcť pri problémoch s padaním vlasov či inými vlasovými poruchami, ktorých príčinou sú nejaké zápalové procesy vo vlasovej pokožke. Ľanový olej je tiež vhodné dodať vlasov i zvonka, napríklad v podobe olejového zábalu. Dodáte tak vlasom hydratáciu a navráti sa ich lesk.

Účinky ľanového oleja na pleť

Ľanový olej je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o zovňajšok, a to nielen pri starostlivosti o vlasy, ale aj pleť a pokožku tela. Olej z ľanových semien sa osvedčil ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych kožných problémov. Môžete ním ošetriť pleť zvonka. Pomáha pri starostlivosti o suchú či podráždenú pokožku, taktiež pokožku postihnutú ekzémom alebo inými ochoreniami, akým je napríklad aj psoriáza. Podporuje pružnosť kože a tlmí kožné zápaly. Pre podporu zdravia pokožky je rovnako vhodné ľanový olej pridávať i do jedla.

Odporúčame: Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!

Aktualizovaný článok: 2.3.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní