Recept na banana bread – zdravá pochúťka bez bielej múky a cukru

Banány predstavujú skvelú výživnú potravinu, ktorá v prípade potreby dokáže rýchlo zahnať hlad. Obsahujú vlákninu, sacharidy i trochu bielkovín, okrem toho telu doplnia obrovské množstvo draslíka a horčíka, ale aj mangán, železo a niektoré vitamíny skupiny B. Banány sú navyše prospešné pre naše trávenie, srdce či nervový systém, preto by sme si ich mali dopriať hoc aj každý deň. Majú však aspoň jednu, takpovediac, nevýhodu. Už sa vám stalo, že ste sa ani nenazdali a banány vám doma poriadne prezreli?

Niektorým ľuďom chutia i prezreté banány, no ak je nielen ich šupka čierna, ale aj vnútro celé hnedasté a poriadne mäkké, mnohí sa im už vyhýbajú. Takéto banány bývajú okrem toho neraz i poriadne sladké. Vyhadzovať by sme ich však rozhodne nemali. Je viacero spôsobov, ako zužitkovať i prezreté banány. V prvom rade ich možno použiť napríklad do ovocného smoothie nápoja. Pridajte k nim pár jahôd a mandľové mlieko a máte výborný ovocný drink. Alebo si z nich upečte banana bread, čiže banánový chlebík. 

Banana bread z ovsených vločiek a bez pridania bieleho rafinovaného cukru je skvelou voľbou na ráno. Pridajte k nemu na bielkoviny bohaté kvalitné arašidové maslo a máte hotové chutné a výživné raňajky, ktoré vám poskytnú zasýtenie na celé dopoludnie. Ako na prípravu zdravého banánového chlebíka?

Odporúčame: Recept na domáce müsli tyčinky: Sú lepšie než z obchodu!

banánový chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 3 zrelé banány
  • 200 g pomletých ovsených vločiek
  • 50 nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle, lieskovce),
  • 2 vajcia
  • 2 ČL medu (alebo iného zdravšieho sladidla, napr. agáve sirupu)
  • 2 PL mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL mletej škorice

Postup prípravy:

  • Ako prvé si v miske banány roztlačíme na kašu vidličkou. Vhodné je použiť naozaj prezreté banány, ktoré chlieb dostatočne osladia.
  • K banánom postupne pridáme všetky ingrediencie – vajíčka, med a mlieko a následne i pomleté ovsené vločky s primiešaným práškom do pečiva a škoricou. Dôkladne premiešame a na záver vmiešame aj nasekané oriešky. 
  • Pripravené cesto nalejeme do silikónovej formy na chlieb. Ak používame inú formu, je vhodné ju vymastiť trochou masla a vysypať ovsenými vločkami.
  • Banana bread pečieme pri teplote 180 °C asi 40 až 50 minút. 
  • Po vytiahnutí z rúry ho ihneď vyberieme z formy a necháme ochladnúť. Následne môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: Na ozvláštnenie chuti môžete do cesta pridať i hrsť sušeného ovocia, napríklad hrozienok alebo brusníc. Ak použijete väčšie kusy sušeného ovocia, napríklad marhule, odporúčame nakrájať ho na menšie kúsky. Rovnako môžete banánový chlieb ozvláštniť i nasekanými kakaovými bôbmi. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE