Máte radi müsli tyčinky? Tieto cereálne tyčinky s orieškami, ovocím alebo máčané v čokoláde či jogurte sú často považované za zdravšiu sladkosť, ktorú sa oplatí mať poruke v prípade chuti na sladké či menšieho hladu medzi hlavnými jedlami. S niečím súhlasiť môžeme, no niečo tiež nemusí byť tak ružové, ako by sa mohlo zdať. Müsli tyčinka je určite skvelá ako drobná desiata či olovrant a rýchlo zaženie chuť na sladké aj hlad. Ide však o skutočne zdravú maškrtu? Nuž, veľmi záleží na zložení konkrétneho produktu. Faktom je, že veľká časť müsli tyčiniek v obchodoch nie je úplne najzdravšia. Ich najhlavnejším problémom je zvyčajne veľké množstvo pridaného cukru, a to najmä vo forme glukózovo-fruktózového sirupu.
Takáto tyčinka môže obsahovať nejaké zdravé cereálie či oriešky, no kvôli značnému obsahu pridaného cukru je to stále len sladkosť. Samozrejme, česť výnimkám. I v obchodoch možno nájsť skutočne zdravé müsli tyčinky. Ak sa vám ich však nechce hľadať a čítať zloženie každého produktu, skúste si ich pripraviť v pohodlí domova. Vďaka tomu, že si ich sami vyrobíte, budete presne vedieť, čo obsahujú. Dnes vám prinášame recept na domáce müsli tyčinky z ovsených vločiek, v ktorých nájdete orechy aj semienka bohaté na zdravé tuky, chutné sušené ovocie či lahodné arašidové maslo bohaté na bielkoviny. Vyskúšate ich?
Odporúčame: 3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!
Budeme potrebovať:
- 300 g jemných ovsených vločiek
- 50 g orechov (vlašské, mandle)
- 50 g semienok (mix slnečnicových a tekvicových)
- 150 g sušeného ovocia (napríklad brusnice, hrozienka)
- 1 jablko
- 1 banán
- 30 g kokosového oleja
- 60 g arašidového masla (alebo iného orechového)
- 30 g medu (alebo javorového či iného sirupu)
- 2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
Postup prípravy:
- Ako prvé si v stredne veľkej miske zmiešame ovsené vločky so semienkami, zázvorom aj škoricou.
- Poriadne premiešame a pridáme aj orechy (posekané alebo celé) a vybrané sušené ovocie. Hrozienka či brusnice môžu byť vcelku, väčšie druhy, napríklad sušený ananás či marhule, pokrájame na menšie kúsky.
- V druhej menšej miske si banán roztlačíme vidličkou. Vhodné je použiť zrelší banán, ktorý je prirodzene sladší. K banánu pridáme aj nahrubo nastrúhané stredne veľké jablko.
- Do banánovo-jablkovej zmesi ďalej pridáme aj arašidové maslo s kokosovým olejom a javorovým sirupom.
- Tekutú ovocnú zmes premiešame a potom ju pridáme k sypkej vločkovej zmesi.
- Všetko dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Následne zmes preložíme na plech s papierom na pečenie a rovnomerne ju rozotrieme a trochu popritláčame. Prípadne môžeme použiť priamo formičky na müsli tyčinky.
- Dáme piecť do rúry na 35 minút pri teplote 200 °C.
- Upečený plát z ovsených vločiek necháme dôkladne vychladnúť a až potom ho nakrájame na primerane veľké tyčinky. Môžeme degustovať, zostatok je najlepšie skladovať v chladničke v nádobke s uzáverom. Dobrú chuť!