Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe

Zdravá desiata i olovrant – vhodná do školy, práce i doma v karanténe

Naša strava by mala byť nielen zdravá a vyvážená, ale hlavne aj pravidelná. Nie je vhodné vynechávať raňajky, obedy ani večere. Svoje telo, jednoducho povedané, musíme pravidelne dobíjať energiou, aby sme sa počas celého dňa mohli bez problémov venovať všetkým naplánovaným aktivitám. Vhodné je pritom dať si niečo pod zub aj medzi hlavnými jedlami. Desiate a olovranty ani zďaleka nie sú len pre deti. Aj v práci, keď je obed ešte ďaleko či v poobedných hodinách by sme svojmu telu mali doplniť nejaké živiny i vitamíny.  Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, čo je vhodné konzumovať na desiatu alebo olovrant, či už v škole, práci alebo aj doma!

Čo na desiatu alebo olovrant nekonzumovať?

Desiata aj olovrant sú veľmi dôležité. Každý z týchto menších pokrmov by mal predstavovať okolo 10 až 15 % denného energetického príjmu. Desiata nám dodá dostatok energie na prácu či učenie, olovrant zase na poobedné aktivity, napríklad šport. Dôležité je pritom voliť správne potraviny. Aj desiata či olovrant by totiž mali byť vyvážené a mali by nám doplniť nejaké bielkoviny, sacharidy či zdravé tuky. Zabudnúť by ste mali na všetky sladké maškrty, koláče, údeniny, slané keksy a podobne. Za olovrantu či desiatu nie je možné považovať ani kávu. Ako by naopak zdraviu prospešná desiata či olovrant mali vyzerať? V nasledujúcej galérii nájdete množstvo inšpirácie!

- Čo pripraviť na desiatu či olovrant?
1 z 7

1. Ovocný šalát

Ovocie by sme svojmu telu mali dopriať každý jeden deň. Práve čas medzi raňajkami a obedom je na to úplne ideálny. Ovocie je totiž plné cukrov, ktoré počas dňa naše telo ešte využije. V neskorších hodinách, naopak, nie je ovocie na tanieri až tak vítané. Či už sebe do práce, alebo dieťaťu do školy, môžete pripraviť práve ovocný šalát. Nezabudnite použiť obľúbené či sezónne druhy ovocia. Takáto desiata je plná cenných vitamínov aj minerálov a navyše veľmi chutná.

Pozri aj: Ako žiť zdravšie? Vyskúšajte tieto rýchle nízkosacharidové recepty

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní