Naša strava by mala byť nielen zdravá a vyvážená, ale hlavne aj pravidelná. Nie je vhodné vynechávať raňajky, obedy ani večere. Svoje telo, jednoducho povedané, musíme pravidelne dobíjať energiou, aby sme sa počas celého dňa mohli bez problémov venovať všetkým naplánovaným aktivitám. Vhodné je pritom dať si niečo pod zub aj medzi hlavnými jedlami. Desiate a olovranty ani zďaleka nie sú len pre deti. Aj v práci, keď je obed ešte ďaleko či v poobedných hodinách by sme svojmu telu mali doplniť nejaké živiny i vitamíny. Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, čo je vhodné konzumovať na desiatu alebo olovrant, či už v škole, práci alebo aj doma!
Čo na desiatu alebo olovrant nekonzumovať?
Desiata aj olovrant sú veľmi dôležité. Každý z týchto menších pokrmov by mal predstavovať okolo 10 až 15 % denného energetického príjmu. Desiata nám dodá dostatok energie na prácu či učenie, olovrant zase na poobedné aktivity, napríklad šport. Dôležité je pritom voliť správne potraviny. Aj desiata či olovrant by totiž mali byť vyvážené a mali by nám doplniť nejaké bielkoviny, sacharidy či zdravé tuky. Zabudnúť by ste mali na všetky sladké maškrty, koláče, údeniny, slané keksy a podobne. Za olovrantu či desiatu nie je možné považovať ani kávu. Ako by naopak zdraviu prospešná desiata či olovrant mali vyzerať? V nasledujúcej galérii nájdete množstvo inšpirácie!