10-minútový tréning pre krajší chrbát: Ako ho zoštíhliť a posilniť?

10-minútový tréning pre krajší chrbát: Ako ho zoštíhliť a posilniť?

Na ktorú partiu svojho tela sa pri cvičení najviac zameriavate vy? Mnohé ženy sa spravidla snažia najviac zapracovať na tej časti tela, ktorá má podľa nich nejaké nedostatky. Neraz ide o partiu brucha. Ktorá žena netúži po plochom brušku s peknými rysmi? Ale taktiež štíhle nohy či pevný a dobre tvarovaný zadok sú snom mnohých žien. A čo horná časť tela? Vhodným cvičením sa dajú posilniť prsné svaly, no zabúdať netreba ani na chrbát. Práve chrbát nejedna žena pri cvičení vynecháva, respektíve nekladie na túto partiu taký dôraz. Kým muži svoj chrbát s radosťou precvičujú, pretože túžia po objemnom a vyrysovanom chrbte, ženy sa často boja, že kvôli cvičeniu ich chrbát naberie mužské črty a tvary.

Tieto obavy však nie sú opodstatnené. Precvičovanie chrbtových svalov je naopak vítané a prospešné. Veď predsa aj štíhly chrbát s peknými líniami dokáže celkovo skrášliť postavu ženy a pôsobí dokonale v topoch či šatách s odhalenou zadnou časťou. Posilnenie chrbta tiež prispieva k vzpriamenému a krajšiemu postoju. Pri tréningu je tak vhodné pridávať aj cviky na túto časť tela. Inšpirovať sa môžete nasledujúcou 10-minútovou zostavou, ktorá je zameraná na posilnenie hornej aj dolnej časti chrbta.

Nielen krajší, ale aj zdravší chrbát

Posilňovanie chrbta nie je len o jeho formovaní a skrášľovaní, ale má to význam aj zo zdravotnej stránky. Spevnené chrbtové svalstvo poskytuje lepšiu oporu a ochranu chrbtici a rovnako prispieva k znižovaniu rizika zranení v tejto oblasti. Posilňovanie tejto časti tela je tiež veľmi prospešné v prípade výskytu bolestí chrbta. Práve cvičenie môže pomáhať eliminovať nepríjemné bolesti, ktoré sú neraz spojené aj so sedavým spôsobom života. Na chrbtové svaly sú zamerané rozličné cviky. Ako príklad môžeme uviesť takzvaný plank, cvik u nás známy ako doska. Ide o statický cvik, pri ktorom je potrebné v pozícii na predlaktiach a prstoch na nohách vydržať čo najdlhšie. Telo je pri cviku v jednej priamke.

Tento cvik posilňuje svaly takmer celého tela, najviac však pôsobí na stred tela, a teda brucho aj chrbát. Plankom je možné účinne posilniť spomínané chrbtové svaly a podporiť správne držanie tela. Ak chcete posilniť aj skrášliť svoj chrbát, neváhajte a do tréningu zaraďte zostavu cvikov z videa vyššie. Pripravte si doma trochu miesta a rozložte podložku na cvičenie. Potrebovať budete aj nejaké závažie. Ak nemáte malé činky, stačí naplniť vodou litrové fľašky. Hor sa do cvičenia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní